home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Akitől a fiúk is rettegnek
Tóth Tibor
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám
Akitől a fiúk is rettegnek

A birkózás nem tartozik a legnőiesebb sportágak közé. Sokan a női birkózás hallatán legyintenek, pedig még sosem láttak ilyen mérkőzést. A nők, a lányok is hatalmas elánnal vetik bele magukat a küzdelembe, és gyakran az általuk vívott mérkőzések élvezetesebbek, akciódúsabbak, mint férfitársaiké. A magyarkanizsai Fábián Anna öt éve birkózik. Édesapjával, Fábián Ákossal — aki régebben a Potisje felnőttcsapatának munkáját irányította — eljárt az edzésekre, a versenyekre, és megtetszett neki a sportág.


Fábián Anna (jobbról, kékben) mérkőzés közben

Egy barátnője is csatlakozott hozzá, ő azonban fél év múlva abbahagyta a birkózást, így Anna egyedül maradt. Az elején a fiúk furcsán néztek rá, birkózás közben féltették és vigyáztak rá, most már viszont inkább félnek tőle.

Karrierje kezdetén lányversenyeken indult, mivel azonban ezekből nagyon kevés van, fiúversenyeken is szőnyegre lépett, több tornát meg is nyert, ami kiváló alapot nyújtott neki.

— A fiúversenyeket az utóbbi időben hanyagolom, mert novemberben Pécsett, épp fiúkkal birkózva részleges vállizomszakadást szenvedtem. Állapotom javulásával kezdtem ráerősíteni, újra birkóztam, mivel azonban kisebb terhelés alatt fájdalmat érzek, nagyon vigyázok rá — mondta Anna.

Eddigi eredményei közül a tavalyi magyar országos bajnoki cím emelkedik ki. A Potisje színeiben több női versenyen is diadalmaskodott már, a többi közt Szlovákiában (elhozta a legtechnikásabb birkózónak járó díjat is), Ausztriában, a Kőszegen megtartott Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságon pedig a fiúk között második helyen végzett.

Anna jelenleg a Potisjén kívül a Szeged csapatában, Kiss Károly felügyeletével készül az előtte álló megmérettetésekre.

— Az egyik versenyen egy szegedi fiúval birkóztam, és a mérkőzés után közölték velem, hogy szívesen várnak, menjek át, és vegyek részt az edzésen. Rendkívül barátságosan fogadtak, majd hamarosan szerződtettek is. A szegedi klubban több a lány, így végre nem én vagyok az egyedüli. Az idén sportorvosi igazolással a három évvel idősebb korosztályban is versenyezhetek, amelyben már világversenyeket is rendeznek — mondta Anna.

Amikor bemutatják például egy szórakozóhelyen, akkor a fiúk sokszor megjegyzik, hogy nem érdemes kötekedni vele, mert mindenkit megver. Anna viszont úgy véli, a birkózás nem egyenlő a verekedéssel, sőt teljesen más. Az természetes, hogy a szőnyegen nincs barátság, ott ellenféltől függetlenül csakis a győzelem a cél. A mérkőzésekre rendkívüli módon képes összpontosítani, a találkozó előtt hiába beszélnek hozzá, ő akkor gondolatban már a szőnyegen van, és csak a rá váró feladatra figyel.

Az idén több rangos viadal elé néz, célja, hogy bekerüljön a válogatottba.

— A hétvégén Budapesten válogatóverseny lesz, melyen az idősebb korosztályban, 56 kg-ban lépek szőnyegre. Idővel el kell döntenem, mely ország színeiben szeretnék szerepelni. Az idén még szerb színekben versenyzek, utána majd meglátjuk. Ebben az évben korosztályos világ- és Európa-bajnokság is lesz, valamint Magyarkanizsán rendezik a Mediterrán játékokat birkózásban a serdülők és a juniorok részére. Rendkívül kemény mezőny várható, nálam idősebbekkel kellene birkóznom. Nem tudom, részt veszek-e a tornán. Magyarkanizsai edzőmmel, Újhelyi Sándorral még megbeszéljük, mi legyen. Bárhogy lesz is, a döntését elfogadom. Ha még túl fiatalnak tart, és azt tanácsolja, ne induljak, azzal is egyetértek, ha viszont úgy gondolja, próbáljam meg, hiszen hazai közönség előtt ez talán egy soha vissza nem térő alkalom, abban is benne vagyok. Szeretnék bekerülni a válogatottba, távlati célom pedig egy olimpiai szereplés, enélkül nem is szeretném befejezni a birkózást — ecseteli terveit a zentai gimnázium elsős tanulója.

A sportoláson kívül a tanulásra is nagy hangsúlyt helyez, a gimnázium elvégzése után pszichológusi vagy jogi pályára szeretne lépni, és persze a testnevelő tanári munka is érdekli. Példaképe a tízszeres japán világbajnok, Saori Yoshida, aki a sportág egyeduralkodójának számít.

Anna lelkesedését és tehetségét látva (volt szerencsém korábban néhány mérkőzését megtekinteni, amikor titkos fegyverével, a válldobással a szőnyegbe döngölte a fiúkat) biztosak lehetünk benne, hogy a céljait eléri, és sok fiatalabb birkózónak válik példaképévé.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..