home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Akik maradtak
Brasnyó Zoltán
2020.11.05.
LXXV. évf. 43. szám
Akik maradtak

Tóth Barnabás két éve a Susotázs című rövidfilmmel került Oscar-közelbe, tavaly pedig az Akik maradtakkal sikerült ismét rangos díjakat bezsebelnie. Sajnos végül nem jutott be a legjobb öt jelölt közé az Oscaron, még sincs miért bánkódnia: a filmet Törökországban, Kairóban és Párizsban is jelölték, sőt, nyerni tudott Szófiában, Jeruzsálemben és a Magyar Filmhéten is.

A Susotázs után Tóth Barnabás új filmje apróbb hibái ellenére is már egy jóval kiforrottabb alkotás. F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című művéből egy kiváló, érzékeny és gyönyörűen fényképezett film született, nagyszerű alakításokkal.

Magyarország még bőven a II. világháború poszttraumás állapotában szorong, miközben az állambiztonság már embereket visz el éjszakánként. Megszületik a csengőfrász kifejezés, a házmesterek pedig a lakók minden mozdulatát figyelik. Az iskolában nemsokára kötelező lesz az orosz nyelv, bárki besúgó lehet, a múlt pedig tabu.

Az Akik maradtak csupán érintőlegesen, jelzés szintjén mutatja be a kor árnyait, a figyelmet ehelyett mindvégig hőseinkre irányítja. A kommunista diktatúra közepén találkozik a családját a holokausztban elveszítő szülész-nőgyógyász Aladár (Hajduk Károly) és a tinédzser Klára (Szőke Abigél). Klára szüleit szintén kivégezték, a kishúgát ráadásul a szeme láttára. Különösen fájdalmas, hogy a Klára által megélt lázálmokból és visszaemlékezésből minduntalan felsejlik, hogy szülei mennyire körülrajongták őt. Nála inkább a tagadás jellemző: várja, hogy egyszer mégis hazajönnek. A felnőtt férfi és a tizenhat éves lány között szoros barátság szövődik, mely a film egy bizonyos pontján talán túl is lép azon. A történetnek viszont mégsem ez a lényege: olyan emberek verődnek össze és kapaszkodnak egymásba, akiknek életét végérvényesen megcsonkította az üldözés és a kegyetlenség. A hátrahagyottak tragédiája ez, akik maguk is bűntudatot éreznek azért, mert egyáltalán túlélték a holokausztot. Az új rendszer pedig szintén nem kér belőlük: a kor karikatúrájaként bemutatott tanár-elvtársnő el is mondja, hogy „Klára jelenléte több elvtársat is zavar”.

 

 

A nézők elhamarkodott következtetései mégsem lesznek helytállóak. Klára és Aladár kapcsolata kezdetben valóban egy gyermek-szülő viszony, melyben mély felelősség és ragaszkodás alakul ki kettejük között. Klára gondviselője, a férjét elveszítő Olgi lassan maga is belátja, nem ért a lány nyelvén, ezért szinte teljesen átengedi a nevelését Aladárnak. A felnőtt férfi és a kislány kapcsolata azonban nemsokára a hatalomnak is szemet szúr.

Különösen izgalmas, hogy a film alapját adó regény írója maga is pszichológus, ezért kiváló érzékkel mutatja be a hősei lelkében dúló folyamatokat, a felejtés és a tagadás fájdalmas éveit — vagy éppen a gyógyulást. Ez pedig többé-kevésbé Tóth Barnabás rendezőnek is sikerül. Szó sincs itt ugyan szenvedélyről vagy kendőzetlen szexualitásról, van azonban egy pont — az ÁVO egyik éjszakai terrorakciója során, hogy minél szürreálisabb legyen a pillanat —, mely közel jár hozzá. Nem vagyok biztos benne, hogy szükség volt rá.

A másik, apróbb kellemetlenség már jóval prózaibb: a számos anakronizmus. A díszleteket, a kórház berendezését, a leválasztott lakásokat nem sikerült minden esetben korhűen ábrázolni. Soma Mamagésa is megjelenik egy néhány perces jelenetben, aki a túljátszott karaktere ellenére egy fontos mondatot azért mégis megfogalmaz: „Aladár, te se így éltél azelőtt, de legalább a belvárosban vagy.”

Az Akik maradtak tehát egy nehéz, mégis szerethető és fontos film. A XX. század sorstragédiáiról már több filmet is láthattunk, ám a hátrahagyottakról korántsem annyit, amennyit a történetük megérdemelt volna. Az idő begyógyítja a sebeket — ez a mondat különösen kegyetlenül hangzik ebben a filmben.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..