home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Aki szerette a gyerekeket    
Kónya-Kovács Otília
2023.02.12.
LXXVIII. évf. 6. szám
Aki szerette a gyerekeket    

Azt tudom róla, hogy nagyon szerette a gyerekeket, ő indította az oratóriumot, ő a ministránsok védőszentje. Van sok történet az életéből, melyekről a hittanórán mesélt nekünk a hittantanárunk. Úgy gondolom, minket is szeretnek itt, mert sokszor van oratórium, ahova mindig jövünk, és ahol kedvünkre tudunk játszani — vallotta az egyik kisfiú Bosco Szent János égi születésnapjának ünnepén.

Kalapis Sztoján atya, muzslyai plébános örömmel nyugtázta, hogy a Szűz Mária Szent Neve-templom megtelt hívekkel, közöttük is sok gyermekkel, akiket elkísértek a tanítóik, tanáraik is. Hozzátette, január 31-e, Bosco Szent János napja kedves ünnepe a helybelieknek. Ezen a napon a nevelőkért és a szülőkért imádkoznak, hogy megfelelően és helyesen neveljék a gyermekeket. Az eseményen a környező települések papjai is jelen voltak, szentbeszédet Masa Tamás atya, tordai plébános mondott.

Muzslyán nagy tiszteletnek örvend Don Bosco, akit az ifjúság védőszentjének is tartanak. Nevét a településen több kisközösség is felvette, mint például a családok egyesülete vagy az ifjúsági énekkar.

— A kórussal minden évben jelen vagyunk a szentmisén, és erre az alkalomra külön készülünk Don Bosco-énekekkel — mondta Mezei Szimóna, aki az ifjúsági énekkart vezette. — Ezeknek az énekeknek a többsége még a mi szüleinktől származik, de újakat is tanultunk. Budapestről kaptunk új énekeket, de még van a tarsolyunkban olyan is, amelyet szeretnénk majd előadni, de először le kell fordítani szlovén nyelvről. Van két Don Bosco-himnuszunk, azokat már az iskolában is tanítják a gyerekeknek, és vasárnaponként is énekeljük őket.

Don Bosco életéről szólt a január végi oratórium is, melynek a legfontosabb elemeit Rapos Lenke, az egyik animátor foglalta össze.

— Nekünk, animátoroknak ez egy nagy ünnep. Olyan oratóriumot terveztünk, amely egy kicsit komolyabb programmal valósult meg. Január utolsó szombat délelőttjén hosszabb és átfogóbb volt a katekézis, amiben Sztoján atya volt a segítségünkre. Ugyancsak délelőtt kézművesprogramokat szerveztünk, különféle táncokat táncoltunk a tornateremben, és kifestőzhettek is a gyerekek, valamint fára is égethettek különféle mintákat. Persze, az utóbbit a biztonságuk érdekében korhoz kötöttük. Délután a Don Bosco-ünnephez kapcsolódó nagyjátékot játszottunk, ez valójában élő társasjáték, melynek során különféle kérdéseket kaptak a jelenlévők, valamint mutogatni kellett vagy körülírni a dolgokat. Két és fél órán át szórakoztattuk a fiatalabbakat. Nagyon örülünk, hogy erre az összejövetelre a környező falvakból is érkeztek gyerekek.  

A Don Bosco-ünnep ezúttal sem múlhatott el meglepetés nélkül, hiszen a szentmise résztvevőit süteménnyel, édességgel vendégelték meg a szervezők.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..