home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Aki nem lép egyszerre…
Talpai Lóránt
2021.02.18.
LXXVI. évf. 7. szám
Aki nem lép egyszerre…

Újra bevezetnék a sorkatonai szolgálatot? — Hamarosan elkezdik az orosz vakcina gyártását — Új intézkedéscsomaggal támogatnák a dolgozókat és a polgárokat

Újra bevezetnék a sorkatonai szolgálatot?

Ha az állam úgy dönt, hogy ismét kötelezővé teszi a sorkatonai szolgálatot, abban az esetben minimum négy hónapra soroznák be a kiskatonákat, de egyes elképzelések szerint akár kilenc hónapra is. Elsőként azok a fiatalok kapnának behívót, akik 2004-ben születtek. Lapértesülések szerint a kiskatonák havi 20 és 30 000 dinár közötti bérben is részesülnének. Az illetékesek azt is fontolóra veszik, hogy a besorozott katonák számára kedvezményeket is bevezessenek, mégpedig a közszférában való elhelyezkedés és a járművezetői engedély megszerzése kapcsán, de informatikai és szakmai képzéseken is részt vehetnének a katonai szolgálat idején. (Beta)

 

Hamarosan elkezdik az orosz vakcina gyártását

A Torlak Intézet néhány hónapon belül megkezdheti az orosz fejlesztésű Szputnyik V védőoltás csomagolását — jelentette ki Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár. „Bízom benne, hogy az év végén Szerbiában is megindulhat az oltás előállítása. A gyártás két fázisban zajlik majd. Az első szakaszban az Oroszországból érkezett szérumot palackozzák és csomagolják, a másodikban pedig az intézet maga állítja majd elő a vakcinát, amihez egy új csarnok kiépítésére is szükség lesz. Ezen a téren várhatóan Moszkvától kapunk segítséget. A témával kapcsolatban több információ akkor várható, amikor az orosz delegációval való egyeztetés véget ér” — hangsúlyozta Đerlek. (Tanjug, Szerbiai RTV)


Fotó: Tanjug

 

Új intézkedéscsomaggal támogatnák a dolgozókat és a polgárokat

A tervek szerint az állam közvetlen támogatást nyújtana a vállalkozóknak és a dolgozóknak, illetve a mikro-, a kis-, a közepes és a nagyvállalatoknak. A csomag összesen 1 505 093 vállalkozót és foglalkoztatottat érint, de az intézkedés a polgárok készpénzbeli támogatását is magában foglalja, melynek teljes értéke 250 milliárd dinár. A minimálbér kifizetésére vonatkozó intézkedés március 1-jén léphet életbe, az első utalás áprilisban, a második májusban, a harmadik pedig júniusban lesz. A bankok és a pénzügyi intézmények nem részesülnek támogatásban. Siniša Mali pénzügyminiszter arról is szót ejtett, hogy befejeződött a januári, megemelt nyugdíj folyósítása: „A napokban kifizettük több mint 1,7 millió nyugdíjas januári, 5,9 százalékkal megemelt járandóságát, melyet a svájci modell alapján számoltunk el.” Továbbá kijelentette, hogy Szerbia három kötvénye júniusban bekerül a JP Morgan indexébe, a fejlődő országok közé. A harmadik gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatban Ana Brnabić kormányfő azt mondta, ez hozzásegíti a gazdaságot ahhoz, hogy ne maradjon „levegő” nélkül, de a polgároknak is támogatást nyújt ezekben a nehéz időkben. (Tanjug)


Fotó: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..