home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Aki mert nagyot álmodni
Tóth Tibor
2021.01.07.
LXXVI. évf. 1. szám
Aki mert nagyot álmodni

A szabadkai Križanović Róbertet sokan a ’80-as és a ’90-es évek meghatározó tornászaként ismerik. Versenyzői pályafutása befejezése után megismerkedett a fitnesszel, és élete óriási fordulatot vett: előbb Kuvaitba, majd az Egyesült Arab Emírségekbe került, ahol három éve saját, fitnesszel kapcsolatos vállalkozást üzemeltet.

Tornázni hétévesen szülővárosában, a Partizan-Železničar Szertornaklubban kezdett Zoran Ivanović és Đorđe Mutić keze alatt. Első versenyén 1984-ben, tízévesen indult, majd egy évtizeden át különböző korosztályokban országos bajnoki címeket nyert. Legnagyobb nemzetközi sikerét tizenhét évesen az ifjúsági Balkán-bajnokságon aratta, egyéni összetettben a 6. helyen végzett. 1992-ben a budapesti felnőtt-Európa-bajnokságon a válogatottal a középmezőnyben foglalt helyet. 1994-ben beiratkozott az újvidéki testnevelési karra, pályafutását két évvel később fejezte be. A sporttól azonban nem szakadt el, hiszen a szertornát egy másik sportág, az akkor még viszonylag ismeretlennek számító és feltörekvő fitnesz váltotta fel.


Križanović Róbert (Szalai Attila felvétele)

— Általános iskolai tornatanárom, Novica Pavlović javaslatára próbáltam ki a fitneszt. Elmentem egy fitnesz-aerobik edzésre, és megtetszett, ahogy a versenyzők szálltak, repültek a levegőben. Négy évig foglalkoztam sportaerobikkal, majd abbahagytam, mivel elértem egy bizonyos szintet, de edző híján nem fejlődhettem tovább. Sok munkát, időt és pénzt fektettem magamba, ami nem térült meg, így jobbnak láttam váltani az edzősködésre. Az egyetemen 1998-ban szereztem oklevelet, és személyi edzőként gyerekekkel kezdtem dolgozni. Sportaerobikklubot nyitottam Újvidéken, és a feleségemet is itt ismertem meg, aki a sportaerobik-Európa-bajnokságon egyéniben a 14. helyet szerezte meg — mondta Róbert, aki 2006-ban feleségével együtt Kuvaitba került.


Róbert először ebben a klubban dolgozott mint személyi edző (Križanović Róbert fotóalbumából)

Róberték támogatókat kerestek, amikor a világhálón megismerkedtek Mirjanával, a Kuvaitban dolgozó vállalkozóval. A verseci származású hölgy abban az időben két fitneszklubot működtetett a közel-keleti országban, és tervei között további egyesületek megnyitása szerepelt. Mirjana és társai európai edzőket szerettek volna szerződtetni. Öt évig dolgoztak a kőolajtermeléséről híres országban, Róbert személyi edzőként és fitneszmenedzserként tevékenykedett. Kuvait után az Egyesült Arab Emírségekbe, Dubajba vezetett útjuk.


Egy nemzetközi fitneszoktatói találkozón (Križanović Róbert fotóalbumából)

— A karrieremet illetően Kuvait után Dubaj visszalépésnek számított. Kuvaitban rengeteg pénzt áldoztak sportra, mi is szépen kerestünk. Mégis váltottunk, hiszen feleségem rendkívül előnyös szerződést kapott. Három-négy hetet munkakereséssel töltöttem, eredmény nélkül. Végül minden megoldódott, hiszen a feleségemnek munkát adó vállalat tulajdonosának a barátja egy új cégnél kezdett dolgozni, ahol egy szerb ismerőse is alkalmazásban állt. A világszerte 380 klubot üzemeltető Fitness First nevű cég két termet működtetett Dubajban, ekkor a harmadik megnyitása előtt állt. Kezdetben nem lehettem fitneszmenedzser, így ottani karrierem személyi edzőként kezdtem. Háromszor kevesebb pénzt kínáltak, mint Kuvaitban, és elsőre három hónapos időtartamra állapodtunk meg. A cégen belül menedzserképzés indult, azt is befejeztem. Fő tevékenységünk a szabadidősportból állt. A felesleges kilóktól megszabadulni szándékozók látogatták az edzéseket, és azok a Nyugat-Európából kivándorolt emberek, akik továbbra is formában szerettek volna maradni. Öt évet dolgoztam ennél a cégnél, előbb személyi edzőként, majd fitneszmenedzserként. Később klubmenedzser lettem, ami abból állt, hogy egy klubot teljesen önállóan vezettem — mondta Róbert, aki ezután a világ legnagyobb fitneszvállalatánál, a Gold’s Gym nevű cégnél folytatta, mely akkoriban 830 klubot üzemeltetett a nagyvilágban.

A szabadkai fiatalember nyitotta meg az első Gold’s Gym termet Dubajban. Öt év alatt tizennégy klubot indítottak el az Emírségekben és egyet Ománban.

— Az első évben menedzserként dolgoztam, a második klub megnyitása után pedig embereket foglalkoztattam, interjúkat készítettem, az egész csapatot edzésben tartottam, az új klubok elindításánál is jelen voltam. Egy év elteltével a főnököm a személyi edzésekre vonatkozó rendszert szerette volna fejleszteni, és megbízást kaptam az erre vonatkozó üzletfejlesztési rendszer megalkotására. Az egész folyamatot én találtam ki, kidolgoztam a stratégiát, meghatároztam az árakat, marketinggel is foglalkoztam. Négy évig ezt csináltam a Gold’s Gym keretében működő összes klub számára a Közel-Keleten. Öt év után befejeztük az együttműködést, már nem nyitottunk új termeket, minden hónap egyforma volt, nem fejlődtünk tovább. Megjelent egy másik csoportosulás, mely a ketrecharcban (MMA) is látott érdekeltséget, valamint a csoportos fitneszedzésekre helyezte a hangsúlyt. Ekkor egy teljesen új, elsősorban az egyéni edzésekre alapozó koncepciót dolgoztam ki, kutatásokat végeztem, programokat állítottam össze, meghatároztam az árakat, bekapcsoltam az IT-szektort a munkába, kidolgoztam a fizetés módját, tehát a fitneszedzésekkel kapcsolatban az elejétől a végéig mindent én csinálhattam. Két klubot nyitottunk, majd a cégben anyagi gondok merültek fel, és a projektumomra tervezett pénzt máshova irányították. Már nem volt miért maradnom, és megköszöntük egymásnak az együttműködést. Három éve saját vállalkozást működtetek, mely a fitnesszel kapcsolatos befektetésekkel foglalkozik. Befektetési projektumaink az ötlettervezés folyamatában vannak, most ezen dolgozom — mondta Róbert.

Dubajban 174 nemzetiség él. Ennyi kultúra, szokás, életfelfogás keveredik egymással.

— Nem volt egyszerű megszokni az ottani életstílust. Elhatároztuk, hogy sikeresek leszünk, karriert építünk, így alkalmazkodtunk az ottani körülményekhez. Kezdetben látástól vakulásig dolgoztam, reggel fél 6-tól fél 3-ig tartott a munkaidő, majd magánedzéseket tartottam egészen este 8 óráig. Minden kezdet nehéz, ez is az volt, de rengeteg munkával továbbfejlődtem — mondta.

Róbert a szabadkai szertornaklub edzőterméből indulva nemzetközileg elismert szakemberré vált a fitnesz üzleti világában. Sikereit kitartásának, munkájának és eltökéltségének köszönheti — bizonyítva, hogy semmi sem lehetetlen. Ha valamit igazán szeretnénk, akkor nincs az az akadály, amelyet ne lehetne legyőzni.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..