home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Akhilleion, avagy Sisi kastélya
Tóth Lívia
2017.09.03.
LXXII. évf. 34. szám
Akhilleion, avagy Sisi kastélya

Korfu szigetén, a fővárostól tizenöt kilométerre, Gaszturi falu közelében található az a kastély, amelyet Ferenc József felesége, Erzsébet, a magyarok által Sisinek nevezett királyné építtetett 1889 és 1891 között.

A különleges nyaraló sok szakembert zsörtölődésre és vitára késztetett, de az bizonyos, hogy a neoklasszikus és a pompeji stílust ötvöző épületnek megvan a maga bája és varázsa. Nekem például jobban tetszett, mint az Európa egyik legszebb barokk építményének tartott, kiemelt turisztikai látványosságnak számító Schönbrunn-palota.

A legenda szerint Sisi annyira beleszeretett Korfu szigetébe, hogy mindenképp akart ott egy saját rezidenciát. A hangulatos objektumot Erzsébet kedvenc ókori görög hőse után Akhilleionnak nevezte el.
A királynő 1898-ban bekövetkezett tragikus halála után a palota elhagyatottan állt egészen 1907-ig, amikor a német uralkodóház tulajdonába került. A kastélyt II. Vilmos császár vásárolta meg, aki szintén a hellén kultúra szerelmese volt, és 1908-tól 1914-ig minden nyarát itt töltötte. Ő állíttatta például a kertben található hatalmas bronz Akhilleusz-szobrot is.

A bejáratnál általában, különösen nyáron, tömeg van, hiszen egész autóbusznyi turistacsoportok várakoznak a bejutásra. Az egyéni belépő 8, a kedvezményes 6, a legalább tizennégy főt számláló csoportok részére pedig 5 euró. A kapuban álló férfi nemcsak a jegyeinket ellenőrizte, hanem azt is megkérdezte, milyen nyelvet beszélünk, majd sajnálattal közölte, hogy magyar nyelvű idegenvezetés nincs. Ez azt jelenti, hogy az udvari pultnál az igazolvány vagy az útlevél leadása után kapott kütyün (audioguide — hangos tárlatvezető eszköz) nem állítható be a magyar nyelv. Ha már az imént Schönbrunnt említettem, akkor elmondom, hogy ott ez nem okozott gondot.

A csodálatos lépcsőházat, a termekben levő tárgyakat, a teraszos, buja növényzetű kertet, a szobrokat és az elénk táruló panorámát azonban a technika eme vívmánya nélkül is élvezni lehet.

A bejárattól balra levő helyiségben egy Sisi számára kialakított kápolnát találunk. Oltárát Szűz Mária-freskó, az oltár feletti területet pedig egy Krisztus és Pontius Pilátus találkozását megörökítő festmény díszíti. Az előcsarnokban lenyűgöző az emeletre vezető lépcső bronzkorlátja, valamint az emelet boltozatát tartó négy szobor: Artemisz, Apolló, Aphrodité és Hermész. A kiállítási termekben a többek közt Erzsébet királyné személyes emléktárgyait, a meggyilkolása utáni rendőrségi feljegyzéseket, jegyzőkönyveket, fotókat, valamint a Vilmos császárhoz köthető tárgyakat tekinthetjük meg.

Ha kilépünk az épületből, a terasz oszlopainál a kilenc múzsa látható, majd következik a kert, melyet mindenképp az impozáns, 11,5 méter magas Akhilleusz-szobor ural. Nekem sokkal szimpatikusabb a haldokló Akhilleusz, „akit” Vilmos császár költöztetett egy kissé a háttérbe, mert úgy gondolta, egy nagy és erős uralkodóhoz jobban illik a győzedelmes hadvezér képe. Érdemes szemügyre vennünk Phrüné szobrát is, aki állítólag a legszebb nő volt az ókorban. Séta közben persze megpróbálhatjuk beazonosítani azt a helyet is, ahol a híres filmben a betegségében is gyönyörű Sisi (Romy Schneider) pihegett a nyugágyán.

Korfu első számú látványosságának népszerűségét csak növelte, hogy a Roger Moore főszereplésével 1981-ben készített James Bond-film, a Szigorúan bizalmas számos jelenetét is a palotában forgatták.


A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..