home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Akaraterő, kitartás, motiváció
Dudás Viktor
2020.09.29.
LXXV. évf. 39. szám
Akaraterő, kitartás, motiváció

Sokan keresnek alternatív gyógymódokat. Ezek legtöbbje klinikailag, szakemberek által nem ellenőrzött, ezért könnyedén bélyegezhetőek meg azzal, hogy a hatásuk megkérdőjelezhető.

Persze nem biztos, hogy nem fejtenek ki pozitív hatást, és az sem zárható ki, hogy számos, korábban valamilyen betegségben szenvedő egyénnek ne segítettek volna túljutni bizonyos kórokon. Alternatív gyógymódnak minősül például az aromaterápia, mely a növényi illóolajokat hasznosítja. Vagy ilyen még a méhméregkúra is, mely a Lyme-kórban szenvedőknek nyújthat élhetőbb, tünetmentesebb életet.

Német Roland egy túlélő. Gyermekként, kilencéves korában rákban szenvedett, és amikor a terápiák már nem bizonyultak kellően hatásosnak, azaz elmaradt a várt javulás, a család az alternatív készítmények felé fordult. Roland életében ez a borzasztó kór ekkor már másodszor fordult elő, ötéves korában ugyanis akut leukémiát diagnosztizáltak nála. Az első alkalommal szervezete jól reagált a kemoterápiára, ám négy évvel később ez nem ismétlődött meg. De minden jó, ha a vége jó, s Roland, mint kitalálhatták, ma egy egészséges, jóvágású, kellemes beszédű, huszonhárom éves fiatalember, aki a zöldbúzafű-lének tulajdonítja javulásának kulcsát. Roland a Zeleni Sokovi Nemet, palicsi székhelyű vállalkozás tulajdonosa, akivel a termékükről és a cégről beszélgettünk.

— Amikor a természetgyógyászati készítményekkel kezdtünk el kísérletezni, melyekről csak hallottuk, hogy valamiképp elősegíthetik az állapotom javulását, mind kipróbáltuk. Sajnos semmi sem segített. A helyzetem ugyanolyan kilátástalan volt, mint előtte. Egyszer megpróbálkoztunk a zöldbúzafű-lével, melyet akkoriban csak Magyarországról tudtunk beszerezni. Ennek is voltak hátrányai. Persze nem a hatásában, hanem a szállításában. Fontos tudni, hogy a búzafűlé fagyasztva tárolandó, s mivel hosszú utat kellett megtenni a beszerzéséhez, a nagyapámnak nem szokványos módon, hűtőtáskákkal kellett elutaznia a forgalmazóhoz, aki külföldről hozatta be a szert. Amikor kiderült, hogy a szervezetem jól reagál a lére, a forgalmazónak éppen akkor akadtak gondjai a készletei feltöltésével. Nagyapám ez után határozta el, hogy a javulásom érdekében ő maga fogja előállítani a lét. Ezért mindenképp hálával tartozom neki. Azóta már számtalan történetet hallottunk arról, hogy a fogyasztóinknak miképp segített a termék a gyógyulásban, az orvosok által előírt terápiák mellett.

* Hogyan hat a zöldbúzafű-lé a szervezetre?

— Úgy lehetne a legegyszerűbben leírni, mint egy nagyon effektív természetes immunerősítő. A lében együttesen olyan vitaminok és ásványi anyagok vannak jelen, amelyek más természetesen előállított termékben igencsak ritkán fordulnak elő. A legtöbben tudjuk, hogy melyik zöldségben és gyümölcsben milyen vitaminok és egyéb, a szervezetnek szükséges anyagok lelhetőek fel. Azzal is tisztában vagyunk, hogy az egyik gyümölcs, zöldség csak ezt, a másik csak azt tartalmazza. A zöldbúzafű-lé azonban egy komplex vitaminbomba. Teljesen természetes, mivel semmilyen adalékanyag nem kerül bele az előállítás folyamata alatt. A betegségekben nem szenvedő ügyfeleink, azok, akik csak egészségmegőrző készítményeket kerestek, többször számoltak be arról, hogy rövid időn belül, általában két-három hét után érezték a szer hatását. Elmesélték, hogy energikusabbak, javult a koncentrációs képességük és a kedélyállapotuk. Tény, hogy ez az ételkiegészítő, melyet mi állítunk elő, nem képes helyettesíteni a terápiákat és az orvosságokat, de velük együtt igenis hatásos lehet. Sokan nem tudják elképzelni, hogyan történik az előállítása, de büszkén elmondhatom, hogy a mi cégünk a hagyományos manufaktúrák elvén működik, azaz egy kézműveskisüzem, ahol mindenki magas szintű szaktudásra alapozott kézi munkafolyamattal állítja elő a terméket. A búzát pedig mi magunk termeljük hozzá.

* Egy kisebb vállalkozás miként tud fennmaradni hazánkban?

— Ez egy igazán jó kérdés. Rengetegszer beszélgetek más cégvezetőkkel, akik ehhez hasonló vagy más tevékenységgel foglalkoznak. A legnehezebb rész, hogy mindenki megtalálja a saját piacát. Nem nyitott mindenki mindenre. Nem egyszerű megtalálni a saját közönséget, és talán ez a rész tart a leghuzamosabb ideig. A mi családunk által előállított termékről én azt szoktam mondani, hogy olyan, mint a fűtés, azaz minden háztartásban szükséges lenne alkalmazni. De természetesen érthető, hogy mindenkinek másmilyenek a preferenciái. Nem mindegy, ki hogyan hirdeti a termékét. Mi is reklámoztunk már rádióban, újságban, hirdetőtáblákon, és az üzletünk is élénk színekkel van díszítve, ám nem mellékes, hogy az ember csak látja, hallja-e, vagy fel is figyel rá. Valamiképp szeretnénk beépülni a vásárlók tudatába, elhinteni a létezésünk, hogy ha szükség van a szolgáltatásainkra, akkor tudják, ránk számíthatnak. Arra a kérdésre, hogyan is lehet fenntartani egy vállalkozást Szerbiában, azt kell válaszolnom, rendkívül nehezen és nagy akarattal. Rengeteg embert ismerek, aki már belekezdett valamibe, de rövid időn belül már kétszer is be kellett csuknia a kapuit. Megannyi akadállyal kell szembenézni nap mint nap, és a legtöbb vállalkozónak nincs annyi akaratereje és kitartása, hogy állva maradjon. A minap beszéltem az egyik ismerősömmel, aki szintén késztermékeket állít elő. Panaszkodott, hogy egyre kisebb a kereslet, mire én feltettem a kérdést, reklámozza-e a szolgáltatásait valahol. Azt mondta, az túl nagy kiadás, melyet nem engedhet meg magának. Úgy folytattam, ha nem szán erre semmit, ha nem ad hírt róla, hogy mivel tud szolgálni, akkor lehetséges, hogy van ötven vásárlója, de akár ezren is lehetnének olyanok, akiket érdekelne a terméke. Hozzátenném, az elmúlt időszak számos kisebb-nagyobb vállalkozásra rányomta a bélyegét. A rendkívüli állapot okozta válsághelyzet következtében sok cégnek véglegesen be kellett zárnia, vagy csődeljárást indított a megcsappant kereslet miatt. Mi szerencsére átvészeltük ezt a helyzetet, és csak ismételni tudom, az akaraterő és a motiváció a kulcs, de ez nemcsak ezen a téren működik, hanem például a tanulásban és az edzésben is. A vállalkozásoknál fontosak lehetnek emellett a pályázatok is a fennmaradáshoz és a fejlesztéshez, de én még nem találtam meg azt, amelyik valóban megfelelne nekünk. Úgy gondolom, ez valamiképp a feleségválasztáshoz hasonlítható, hiszen a minden téren legmegfelelőbbet keressük. Egy jó pályázat ugyanis segít, nem hátráltat.

* Részt veszel-e a különféle vállalkozói továbbképzéseken?

— Ami engem illet, igen, szeretnék járni, viszont még nemigen találtam olyan továbbképzéseket, amelyek ilyen témákkal foglalkoznak. Ha viszont az önképzésről beszélünk, akkor azt kell mondanom, folyamatosan fejlesztem magam, tanulok, könyveket olvasok, és online szemináriumokon veszek részt, melyek mind hozzátesznek ahhoz, hogy jobb vezetővé váljak. Mindenre nyitott vagyok, ami a vállalkozásom fejlesztését segítheti.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..