home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Ajándékot azoknak, akik a magyar jövőt választják
Kartali Róbert
2021.12.23.
LXXVI. évf. 51. szám
Ajándékot azoknak, akik a magyar jövőt választják

Vajdaságban a karácsonyi ünnepekig minden magyar elsős és iskola-előkészítős óvodás ajándékot kap a budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség jóvoltából. Az első csomagokat Szabadkán, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézményben adták át a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség szervezésében. Az ünnepségen jelen volt Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is.

— A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja szinte mozaikszerűen illeszkedik a Magyar Nemzeti Tanács Vackor programjához, hiszen mindkét szervezet a magyar nyelvű oktatást népszerűsíti, és az anyanyelvű oktatás fontosságára hívja fel a figyelmet — nyilatkozta Jerasz Anikó. Vajdaság-szerte 1371 iskolai előkészítős gyermek kapja meg karácsonyig a Rákóczi Szövetség mesekönyvét, illetve édességét. Ők 21 önkormányzat 121 iskoláskor előtti intézményének épületébe járnak, míg az elsősök, akik a napokban kapják meg a Rákóczi Szövetség 10 000 forint értékű ösztöndíját, 1359-en vannak, és 27 önkormányzat 74 iskolájának valamelyikében tanulnak. Itt, a Vackor-óvodában 12 iskola-előkészítős kapta meg az ajándékot. A magyar nyelvű iskola, illetve a magyar nyelvű óvoda a megmaradásunk záloga és tartópillére. Kulcsfontossága van annak, hogy a szülők a gyermekeiket magyar nyelvű óvodába, illetve magyar nyelvű általános iskolába írassák. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy sokkal kevesebben vannak már azok a családok, akik magyar családból származó gyermekeket szerb oktatási intézménybe íratnának, akár szerb óvodai foglalkozásokra, akár szerb általános iskolába. Azt látjuk, hogy egyre csak növekszik azoknak a szülőknek, családoknak is a száma, ahol vegyes házasságban nevelik a gyermekeket, de a magyar nyelvű oktatást választják.

— A Rákóczi Szövetség egy olyan civil szervezet, amely megpróbál építőköve lenni a magyar nemzetpolitikának — emelte ki Csáky Csongor. Elmondta, a Kárpát-medencében 1000 településen 20 000 magyar óvodás veheti át ezt a mesekönyvet, a szülők pedig a levelet, melyben ígéretet kapnak arra, hogy ha magyar iskolába íratják a gyermekeiket, akkor ezt a döntést egy iskolatáskával is megköszönik nekik, és az őszre ösztöndíj is jár az elsősöknek. — Nyilván a mi támogatóink között ott szerepel a magyar kormány is, de ilyenkor, amikor eljövünk ide Vajdaságba, és elhozzuk az iskolakezdőknek az ösztöndíjat, mely a magyarországi társadalomnak az összefogását jelképezi, vagy éppen ezeket a mesekönyveket, akkor mindig elmondjuk, hogy ezek mögött az ajándékok és gesztusok mögött nagyon sok jóérzésű, magyarországi ember áll. Több száz település önkormányzata bízta ránk azt az üzenetet, hogy jöjjünk el, és köszönjük meg az itteni magyaroknak azt a felelős döntésüket, hogy magyar intézménybe íratták a gyermeküket, a magyar jövőt választva.

Csáky Csongor azt is elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség már három évtizede két dologban próbálja segíteni és szolgálni a Kárpát-medencei magyarságot. Egyrészt abban, hogy a külhoni területeken, ahol magyar közösségek élnek, amikor egy gyermek iskolakötelessé válik, arra bátorítják a szülőket, hogy lehetőség szerint a szülőföldjükön magyar iskolát válasszanak, hiszen ezáltal a gyermekeiknek is jót tesznek, illetve a közösség megmaradását is segítik. A szövetség másik fő célja pedig minél több kapcsolat kialakítása elsősorban a középiskolás ifjúság körében.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..