home 2024. március 30., Zalán napja
Online előfizetés
Ahol több a migráns, mint a lakos
Fehér Márta
2021.03.25.
LXXVI. évf. 10. szám
Ahol több a migráns, mint a lakos

Csendesnek tűnt a környék a szerb—magyar—román hármas határ felé közeledve, Törökkanizsától alig 20 kilométerre, a Majdány és Rábé felé vezető úton. A falusi idill csak látszat: a házak, tanyák udvarán, a szántóföldeken kisebb-nagyobb migránscsapatok tanyáztak, a majdányi bolt utcáját és környékét teljesen ellepték a vonuló tömegek. Taxisok hoztak újabb csoportokat.

Egyre nagyobb az elégedetlenség a bánáti, kis falvakban, legalább félezer migráns tartózkodik folyamatosan a térségben, beköltöznek az üresen álló házakba, eltüzelnek mindent, amit csak lehet, az egyetlen majdányi boltba alig tudnak bejutni a helyiek, és mindent ellep a szemét. A Rábén magukra maradt idősek félnek, a majdányiak szerint pattanásig feszült a helyzet. A bolt utcájában szinte minden házra arab betűs feliratokat ragasztottak ki a helybeliek. Mi áll a cédulákon? — kérdezem két fiatalembertől, akik éppen akkor léptek ki egy kapun. Az, hogy a ház magántulajdon, ne menj be — magyarázzák, és nagyon kérdezgetni sem kell, csak úgy dől belőlük a panasz. Hiába minden, a migránsok elfoglalnak minden elhagyatott házat. Kiszedik az ajtó- és az ablaktokokat, felszakítják a deszkapadlót, letörik a fákat, mindent eltüzelnek. Nekünk van még egy házunk arra feljebb, teljesen lelakták, nem tehetünk semmit ellenük. Közben odaér az előbb kikerült, nagyobb migránscsoport: többségében férfiak alkotják, ám van köztük egy nő és egy kiskamasz fiú is. Felpakolva, egymás között beszélgetve haladnak, elfoglalják az egész úttestet. Forduljon be jobbra abba az utcába, nézze meg, mennyien vannak a bolt körül! Rengetegen, és egyre többen jönnek. Amíg beszélgetünk, egy szabadkai, egy zombori és egy nagykikindai rendszámtáblájú taxi érkezik Majdányra, utasai migránsok. Elindulok, útközben egyik-másik házból is kilép egy-egy migráns, szétnéz, majd visszamegy, olyan nyugalommal, mintha otthon volna. Szinte mindegyik udvaron tíz-húsz fős tömeg napozik, mobiltelefonál. Ülnek és várnak. A portákat mindenhol ellepi a szemét. Óvatosan hajtok a kisebb-nagyobb csoportok között, a bolt előtt valóban óriási tömeg áll, jól megtömött zacskókkal baktatnak „hazafelé” azok, akik már bevásároltak. 300–400 kenyér fogy el minden egyes nap, pedig a két faluban még 200-an sem élnek, elöregedett, kihalt a lakosság, a fiatalok elmentek.


Szemét mindenhol — migránstanya Majdányon

— Ahány üres ház van, azt mind lelakták, csak a falak vannak meg, mindent eltüzelnek, összetörnek, piszkolnak, szemétdomb mindenfelé, hát látja maga is! Csúfot csináltak a faluból, pedig valamikor milyen szép volt — panaszolja Domonkos Mária, aki szerint a falubeliek arra gyanakszanak, hogy közülük valaki együttműködik a migránsokkal, olyan pontos címre mennek, mintha valaki megmondaná nekik, hogy itt vagy ott, ebbe vagy abba a számú házba bemehetsz. Nemrég halt meg ebben az utcában egy ember, azonnal mentek volna be a házába. A szomszédasszony észrevette őket, és rájuk förmedt, ők meg mutogatták, hogy a gazda meghalt. Bántani nem bántanak bennünket, ez az igazság, de ők maguk között veszekszenek, és az félelemkeltő.

Nemcsak taxival, hanem buszokkal is érkeznek migránsok Majdányra, állítja az asszony. Sidi rendszámtáblájú emeletes busszal is hozták már őket — teszi hozzá, és arról is beszámol, hogy szerb kommandósok két ízben tartottak hajtóvadászatot a faluban, elvitték a migránsokat, ám két-három nap múlva újra tömegek jelentek meg. A Vajdaság keleti csücskében meghúzódó, kis falvak azért ennyire frekventáltak, mert a hármas határ ölelésében fekszenek. A magyar országhatárt szögesdrót kerítés védi, ám az uniós Románia felé ilyen értelemben szabad az út. A román határrendészet azonban nagyon éber, szinte lehetetlen átjutni (beszélgetőtársaim szerint nem bánnak kesztyűs kézzel az illegális határátlépőkkel), a migránsok mégis próbálkoznak. A határ közvetlen közelében levő Rábé falu szélén egy szerb határrendészeti autó őrködött ottjártunkkor. A Rábé—Kübekháza határátkelőt 2019 októberében adták át rendeltetésének, a koronavírus-járvány miatt nem üzemel. Szerb—román határátkelőt itt nem nyitottak.


Makra Péter

Rábén Makra Péter fogad. A helyi közösség elnökeként faluja mellett Majdány is hozzá tartozik.

— Összesen talán 180-an lakjuk a két települést, itt 60-an vagyunk, a szomszédban pedig 120-an élnek, az öregek maradtak, a fiatalok elmentek. Félünk, mert a jövevények ötször-hatszor is többen vannak, mint mi. Nekünk még boltunk sincs, a húgom dolgozik a majdányiban, meséli, hogy a migránsok egyre türelmetlenebbek, veszekszenek egymással meg lopnak. A válság kezdete óta életünk részei az itt feltorlódó tömegek, az utóbbi egy-két évben jelentősen megnőtt a létszámuk, néhány hónapja pedig igencsak feszült a helyzet, nemcsak Majdányon és Rábén, hanem a közeli Sziget, Podolkány és Egyházaskér településeken, valamint Oroszlámoson is. A rendőrök és a határrendészek járőröznek, ha riasztjuk őket, akkor is kijönnek, de tartósan nem tudják megoldani a helyzetet. Sok ház tulajdonosa már nem él, vagy elköltözött innen, és a rendőrök azt mondják, csak akkor reagálhatnak, mehetnek be egy épületbe, ha maga a tulajdonos hívja őket, a közeli hozzátartozó vagy a szomszéd kérése nem elegendő. Mit tehetnénk? A kultúrházakba is betörtek, tavaly nyáron felfeszítették a templomunkat, betörték az ablakot, elvitték a perselypénzt, szóltunk a rendőröknek, kijöttek, egy napig őrizték a templomot, de hogy utána történt-e valami, nem tudjuk. Az idős emberek félnek, a migránsok sok helyre nemcsak nappal, hanem éjjel is bekopognak, vizet kérnek, vagy a mobiltelefont szeretnék feltölteni, és ha valaki megszánja őket, néhány perc múlva azt veszi észre, hogy már 30-an vannak körülötte.


Molnár Imre

A polgármester kíséretében bekopogunk Molnár Imre és felesége, Irén házába. A nyolcvankét éves házigazda rögtön azzal kezdi, hogy örülne, ha már nem volnának migránsok a faluban.

— Ötször annyian vannak, mint a két falu lakosai. Szörnyű, amit csinálnak! Lopnak meg mindent tönkretesznek. Tőlünk egyik éjszaka ellopták a színből a 4 méter hosszú falétrát! Szóltam a rendőröknek, kijöttek, meghallgattak, de nem lett belőle semmi. Apósom házát Majdányon teljesen tönkretették, az istállóról leszedték a tetőt, a fát eltüzelték, az ablakokat leszaggatták.

 

— A szüleim meghaltak, az öcsémé a ház, aki Szabadkán él — magyarázza az asszony. — De semmit sem számít, hogy az ingatlannak van gazdája — legyint.

— Valamelyik nap voltam Majdányon, amikor megláttam, hogy mi van — mint búcsúkor a nép, még annál is több migráns volt. Szanaszét feküdtek a határon, a búzákon, letaposnak mindent, amerre járnak. Ez olyan, mint a háborús övezet. Mennek, dobálják szét a szemetet, már mondtam a rendőröknek, miért nem velük szedetik össze, nekünk kell takarítanunk utánuk! — árad a panasz a házigazdából. — A ház előtti diófa alá csináltam egy padot, vagy 40-en gyűltek össze körülötte pihenni, egy zsák szemetet szedtem össze utánuk.


Molnár Irén

Az illegális bevándorlás továbbra is probléma Szerbiában — hangsúlyozta február végi parlamenti felszólalásában a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, Fremond Árpád. Az emberkereskedelem elleni harcban folytatott együttműködésről szóló, Szerbia és Észak-Macedónia közötti egyezmény kapcsán részletezte az észak-bácskai és a bánáti határ menti falvak gondjait.

— Kérjük önöktől, hogy a katonaság és a csendőrség maradjon a terepen legalább tíz napig, és mindennap vigyék vissza a migránsokat a befogadóközpontokba, illetve naponta ellenőrizzék a taxisokat. Felkérem a belügyminisztert, hogy együtt látogassunk el Majdányra, Rábéra, Egyházaskérre és Oroszlámosra, hogy megismerkedjen azokkal az emberekkel, akik félelemben és bizonytalanságban várnak minden egyes következő napot — fogalmazott felszólalásában.

Reagálásában Aleksandar Vulin belügyminiszter elismerte, hogy az ország északi részén nagy problémák vannak, egyúttal hangsúlyozta, hogy a helyzetre mindaddig nem lesz megoldás, amíg az Európai Unió nem dönti el, mit akar kezdeni ezekkel az emberekkel. Adatai szerint Szerbiában jelenleg mintegy 6000 migráns tartózkodik, és eddig több mint 1 millió ember haladt át az országon.


Magántulajdon — üzenik a majdányiak

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..