home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ahol nincs megállás
Tóth Tibor
2020.08.11.
LXXV. évf. 32. szám
Ahol nincs megállás

Tikkasztó hőségben araszolok a Hajdújárás mellett fekvő Noszára. A nap perzsel, az aszfaltút mellett szomjasan bólogat a kukorica és a napraforgó, utóbbi aranysárga színével magához vonzza a járókelők tekintetét. A Hinga-part előtt egy kerékpárossal találkozom, barátságosan integet, miközben szinte száguld lefelé a dombról. Viszonzom, majd előre tekintek, és erőt gyűjtök, hiszen ebben a melegben még az enyhe emelkedő sem tréfa. Az aszfaltútról lekanyarodva jobb oldalon már több fóliát pillantok meg, de a java csak akkor következik, amikor befordulok Kis Torma Andrásék udvarába. Picúr, az egyik házőrző eb jelzi, hogy számára idegen érkezett, de András hangjára megnyugszik, és inkább elvonul a hűvösbe, hogy tovább folytassa jól megérdemelt pihenőjét.

A gyönyörű, piros muskátlikkal teli teraszon kezdünk beszélgetni a legnépszerűbb nyári gyümölcsről, a dinnyéről, melyet András két és fél holdon termel a szüleivel. Csakhamar megérkezik András édesanyja, Angéla is, édesapja, János pedig a beszélgetés végére ér haza, hiszen a paprikaföldön még ebben a melegben is akadt munka. András húga, Andrea nem tartózkodik otthon, a fiatal hölgy az egyik közeli gyógyszertárban dolgozik, de szabadidejében ő is részt vesz a mezőgazdasági munkákban.


Kis Torma András a frissen szedett, édes görögdinnyével 

— Amióta az eszemet tudom, dinnyetermesztéssel is foglalkozunk. Korábban sokkal többet el lehetett adni ebből a hűsítő nyári gyümölcsből, viszont a kivándorlási hullám következtében a termelők és a vevők száma is csökkent. Kénytelenek vagyunk minden évben valamennyivel kevesebb dinnyét ültetni, hiszen kevesebb a vevő, és a piacokon nehezebb értékesíteni a portékát. Üzletláncokkal nem szívesen dolgozunk együtt, mivel előfordult már, hogy a szerződésben harminc- vagy hatvannapos kifizetési határidő szerepelt, viszont a pénzünket csak százhúsz, de az is megtörtént, hogy százötven nap elteltével kaptuk kézhez — mondta András.

Kis Tormáék másfél holdon termelnek sárga-, egy holdon pedig görögdinnyét. A sárgadinnyét illetően az első ültetéssel elégedettek, mivel a száron sok dinnye termett, és a termés nagysága is megfelelő. A második túrára a szabad földbe ültetés után hűvös, esős idő köszöntött, amire a gazdáknak reagálniuk kellett, és különféle bioszerekkel serkentették a növényt a fejlődésre. A kis dinnye el is kezdett szépen hajtani, ekkor azonban a néhány napig viharosan fújó, homokkal keveredő szél következtében a növény még egy sokkot kapott, így az első kötések elmaradtak.


Paprikából is bőven termett Kis Tormáék gazdaságában 

Időközben kisétálunk a dinnyésbe, ahol a földön heverő sárgadinnyék 1 kiló súlyúak lehetnek, András állítása szerint két-három hét múlva érnek be. Viszont vannak érettek is, melyek már a vásárlókat várják.

— A sok eső valamelyest rontott a minőségen, de a megkóstolt dinnyék finomak, édesek, az idő múlásával még édesebbek lesznek. A sárgadinnye nem szereti az esőt, főleg, ha érésben van. Számára olyankor a 30 fokos meleg a megfelelő. Alulról, a csepegtetőrendszeren át kaphat nedvességet, fentről viszont nem, mert akkor a csumájánál és a hasánál megreped, így nem lehet eladni. A sárgadinnyék közül a gália és a kantalup fajtát termesztjük, a görögdinnyék közül pedig a régi fajta, fekete héjú, piros belsejű található meg nálunk. Ez a legédesebb, legvékonyabb héjú fajta — hallottuk Andrástól.


Kis Torma Angéla

Hosszú az út, amíg a magból termés lesz. A kis cserepeket tőzeggel töltik meg, a magot 1 centiméter mélyre szórják le.

— A földet nedvesen kell tartani, amíg a mag ki nem kel, és a megfelelő hőmérséklet is fontos. Miután a mag kikel, megkezdődik az öntözés, a tápanyagokról való gondoskodás. Ezt fólia alatt végezzük, itt csak a dinnyepalántákat neveljük. A mag elszórásától a dinnyepalánta szabad földbe való ültetéséig négy hétnek kell elmúlnia, ennyi idő kell ahhoz, hogy a palánta szépen kifejlődjön. Amikor a palántán a negyedik levél is megjelenik, akkor kerül ki a szabad földbe. Feketeföldben és homokos talajon is szépen fejlődik, homokon sokkal több vizet igényel. Érettségét kopogtatással állapítjuk meg. A kés nyelével megkopogtatjuk a héját, és az érett dinnye tompa hangot ad ki, olyat, mint az üres boroshordó. Ezután megfordítjuk a dinnyét, és ha a hasa narancssárga, akkor biztosak lehetünk benne, hogy érett — mondta Angéla.

A dinnye idei árával elégedettek a termelők. A sárgadinnye kilója 100, a görögé 50 dinár. A gazdáknak már csak azért is jó a magasabb ár, mert a befektetés nem kis összeget emészt fel. Csakis minőségi magot érdemes vásárolni, emellett a fólia és a csepegtetőrendszer sem olcsó, és akkor a munkásoknak fizetett bérről még nem is beszéltünk.

Kis Tormáék, ahogy a legtöbb gazda a mai világban, megpróbálnak több lábon állni. A dinnyén kívül paprika- és paradicsompalántát, illetve ezek terméseit, valamint salátát, karalábét és zellert is termelnek. Az év majdnem minden hónapjában van valami a húsz fólia alatt. Mindez rengeteg munkát és lemondást igényel.


A sárgadinnyét 100 dinárért lehet eladni a piacon

— Az iskola befejezése után az itthoni gazdálkodás mellett döntöttem, amit egyáltalán nem bántam meg. Igaz, hogy reggeltől estig megállás nélkül dolgozunk, de ezt szeretem és tudom is csinálni. Látok benne jövőt, különben nem fogtam volna bele. Ami aggodalomra ad okot, az a vásárlóerő rohamos csökkenése. Kevés a nép, kevés a pénz. A vásárlók között leginkább a nyugdíjasok vannak jelen, a fiatalok és a középkorosztály jóval kisebb számban képviselteti magát. Többen az üzletláncokban szerzik be a zöld árut. Lehet, hogy ott olcsóbban hozzájutnak, de véleményem szerint a piacon, a helyi termelőtől vásárolt áru sokkal jobb minőségű és ízű. Jövőre is, akárcsak az idén, mindenből szeretnénk valamennyit termelni. Nem tudjuk, minek mennyi lesz az ára, így jobb, ha többféle kultúrát ültetünk. Lehet, hogy egy kicsivel több paprikát teszünk a fóliákba, de addig még meglátjuk. Az idén a paprika árával is elégedettek vagyunk, mivel július végén még mindig tartja a 100 dináros árat — mondta elégedetten András. 

Nem könnyű a termelők élete, hiszen sorsuk gyakran nem csak saját maguktól függ. A felvásárlási ár és az időjárás nagymértékben kihat egy-egy év sikerességére. A 2020. esztendő egyelőre sikeresnek mutatkozik, hiszen a dinnye és a paprika is jól termett, az árral pedig elégedettek a gazdák.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..