home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ahol a tél ismeretlen fogalom
Bojniczky György
2021.01.17.
LXXV. évf. 52. szám
Ahol a tél ismeretlen fogalom

2008-ban egy utazási iroda jóvoltából (ingyenes ott-tartózkodással) eljutottunk a Kanári-szigetekre, az örök nyár hazájába. A tél ott ismeretlen fogalom, és a nyár sem túl meleg, a klíma szubtropikus és óceáni. Minden évszak meleg, az átlaghőmérséklet egész évben 22 és 28 fok körül mozog, csak nagyon ritkán esik eső.

Minden szigetnek megvan a maga sajátossága. Mi az idő rövidsége miatt csak kettőre jutottunk el. Tenerifére, ahol a szálláshelyünk is volt, és La Gomerára, a testvérszigetére, úgy kirándulásképp. Tenerifét már a múlt században felfedezték a turisták, mára igazi idegenforgalmi nevezetességgé vált. Nemcsak az Atlanti-óceán vizét, valamint a decemberben és januárban is simogatóan meleg napsugarat élvezhetik, de a történelmi emlékekben, a természet csodáiban is gyönyörködhetnek. La Gomera szigete viszont arról híres, hogy éppen itt álltak meg Kolumbusz hajói 1492-ben egy hosszabb pihenőre, majd folytatták útjukat az Újvilág felé.

Egy Hotel Los Claveles-i részlet

Mi Los Cristianosban, Tenerife egyik négycsillagos hotelkomplexumában laktunk, a hotel Los Clavelesben. A színes virágokba borult, hófehér épületcsodák között pálmákkal körülvett, kéklő medence vizét fodrozta a mediterrán szellő, felette a távolban az Atlanti-óceán ködbe vesző horizontja vibrált, délibábként. Lakosztályunk a marokkói stílus jegyeit viselte magán, ami nem is csoda, hiszen Afrika tőszomszédságában voltunk. Tompakék bútorzatú enteriőrünk minden kényelmességgel be volt rendezve, ami a gondtalan pihenéshez szükségeltetik. Stílusos, süppedő fotelok, televízió, telefon, rádió, a kényelmes heverők felett a mennyezetről impozáns ventilátor áramoltatta a mediterrán leheletét.

A 16 km-es vulkánkráterben

Kilépve az utcára lenyűgöző volt a látvány, buja növényzettel, pálmafákkal szegélyezett, tükörsima aszfaltutakon színes autók cikáztak. Ami engem különösképp megfogott, az a rengeteg sokszínű virág, mely fát, bokrot egyaránt beborított. Az utakon sehol egy porszem, kivéve azokat a csillogó homokszemcséket, amelyek meg-megroppannak lábunk alatt, melyeket a szél meg az eső kristállyá mosva hoz át a közeli Afrikából. A gondosan parkosított utcák, az útszegélyek mindenütt apró, színes, vulkanikus eredetű kövecskékkel borítva, szigorú összhangban a növényzettel. Különleges alakúra formált fák, a színes közlekedési jelek sokasága pedig csak emeli a pompás környezet koloritját. Tenerife maga a csoda. Kellemes éghajlatával, impozáns strandjaival, színpompás virágaival, hibiszkuszaival, Bougainvilleáival, valamint vendégszeretetével, mint megannyi csodával, egy igazi turistaparadicsom. Csak azt mondhatjuk, hogy bármi áron is, de megéri oda eljutni, és mindazt meglátni, megtapasztalni.

A Los Claveles medencéje

Egy sok látnivalót kínáló kirándulásnak is részesei voltunk Tenerifén. Végcélunk a Teide nevű óriásvulkán volt, de utunk során megcsodálhattunk egy ezeréves sárkányfát, egy olyan strandot, amelynek fekete a homokja, és egyik állomásunknál még tevegelhettünk is. Gyönyörű fenyveseken keresztül, véget nem érő szerpentineken jutottunk fel a vulkán 16 km-es kráterébe. A kietlen táj itt holdbéli tájra emlékeztet. Nem is csoda, hogy ez a vidék több híres film (pl. A majmok bolygója, Csillagok háborúja) forgatási helyszíne volt. A tűzhányó legmagasabb csúcsa 3718 méter, ormát télen-nyáron hósapka borítja. Úgy száz éve működött legutóbb, de még most is füstölög, bármikor újra kitörhet. Ez Spanyolország legmagasabb pontja is egyúttal.

Los Cristianos-i városkép

Ezzel még korántsem jelenthetjük ki, hogy láttuk Tenerifét. Hol van még a sok kihasználatlan lehetőség, attrakció, melyet ez a sziget nyújtani tud? A Loro Park, a dzsungelpark, az Aqualand, a tengeralattjáró-szafari, a Kinderlandia, a pillangóállatkert, és persze horgászni is lehet. Hogy mindezt meglássa, megtapasztalja az ember, hosszabb időt kellene ott töltenie. Mindenestre a Loro Parkot megcsodálhattuk, de ezt majd legközelebb taglaljuk.

Strand, vulkanikus eredetű, fekete homokkal                                                                                                        

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..