home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ahogyan az almafa kapaszkodik a földbe…
Tóth Tibor
2019.06.05.
LXXIV. évf. 22. szám
Ahogyan az almafa kapaszkodik a földbe…

Június 4-e: a nemzeti összetartozás napja — megemlékezés a királyhalmi Jézus Szentséges Szíve-plébániatemplomban

A Magyar Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. Az erről szóló törvényben az Országgyűlés rögzítette, hogy kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élő tagjait és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számontartva, s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak. Ennek érdekében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A nemzeti összetartozás napján a VMSZ szervezésében a királyhalmi templomkertben tartott megemlékező központi ünnepséget a délvidéki magyar közösség. Az első vajdasági központi megemlékezést 2012-ben rendezték meg a királyhalmi Jézus Szentséges Szíve-plébániatemplom kertjében, akkor ültették el a nemzet összetartozását szimbolizáló almafát, mely a közös múltat, a közös gyökereket és a közös jövőt jelképezi.

A szentmise után a megjelent vendégeket — dr. Pintér Attilát, Magyarország belgrádi nagykövetét, dr. Babity János főkonzult, dr. Csige Gábor vezetőkonzult, Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, az egyházi méltóságokat, közéletünk és kulturális életünk szereplőit, a vajdasági magyar közösség parlamenti, nemzeti tanácsbeli, tartományi és önkormányzati tisztségviselőit, képviselőit — Katona Róbert, Királyhalom helyi közösségének elnöke köszöntötte.


A szerző felvételei

Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a mai naphoz erős érzelmi szálak fűzik az egyetemes magyarságot, 1920-ban ugyanis ezen a napon szakította szét az egységes Magyarországot a trianoni békediktátum.

— Egy olyan ország lett kegyetlenül feldarabolva, amely ezer éven át bástyája volt a kultúrának és az európai civilizációnak. Trianonnal Magyarország elvesztette területének 72%-át, lakosságának pedig kétharmadát. A magyarság számára nemcsak etnikai katasztrófa volt ez, hanem gazdaságtörténeti katasztrófa is, melyet a gazdasági körzetek, nyersanyaglelőhelyek elcsatolása, az infrastruktúra tönkretétele eredményezett. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egyetemeink, történelmi városaink elcsatolásával, az egyházi felekezetek szétzilálásával kulturális katasztrófát is eredményezett a békediktátum. De hogyan tudunk a magyar nemzet sorstragédiájából felemelkedni, és gyász helyett emelt fővel a tragédia napjára mégis inkább ünnepként tekinteni? A Magyar Országgyűlés kilenc évvel ezelőtt megpróbált erőt meríteni a trianoni tragédiából, és az áldozat szerep helyett a nemzeti összetartozás erősítését választotta. Június 4-ét az ünnepnapok sorába emelve, törvénybe iktatva tett tanúbizonyságot a nemzeti összetartozás, az egységes magyar nemzet mellett, erőteljes politikai választ adva ezzel a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára, a trianoni békediktátumra — mondta Vicsek Annamária.

A magyar parlament erőteljes üzenetet küldött a nagyvilágnak: a magyar nemzet egységes, összetartozik. Ugyanezt az üzenetet küldi a magyar nemzet az elcsatolt területeken élő nemzettársaknak is. A gazdaságfejlesztés, a kultúra, a vallás, az oktatás terén nyújtott támogatás minden egyes forintja valójában az anyaország egy-egy jelzése, üzenete felénk, hogy a Kárpát-medencei magyarság, határoktól függetlenül, egységes és összetartozó.

— A nemrég lebonyolított európai parlamenti választáson a VMSZ is kapott egy képviselői helyet a Fidesz—KDNP listáján. Ezt a bizalmat és támogatást hálálta meg a vajdasági magyarság azáltal, hogy a kampányból is derekasan kivette a részét, impozáns szavazatszámmal tettünk eleget választópolgári kötelességünknek. A vajdasági magyarság jelentős számú szavazattal járult hozzá a Fidesz legutóbbi választási sikeréhez, ezáltal is megerősítve a magyar nemzet összetartozását. Szavazatainkkal értékeltük és megerősítettük az anyaország nemzetpolitikáját, alátámasztva, hogy egyek vagyunk, összetartozunk, a fontos nemzeti kérdések érdekében együtt állunk ki. Nyíltan, emelt fővel, büszkén tudjuk vállalni ünnepünket. Tudunk együtt imádkozni, együtt emlékezni, és együtt a jövőbe tekinteni itt, Királyhalmon. Az MNT a 2011. szeptemberi döntésével ugyanis besorolta június 4-ét a vajdasági magyarság jeles napjai közé. A hagyomány szerint immár kilencedik alkalommal, a trianoni békeszerződés aláírásának időpontjában, június 4-én délután egyszerre kondulnak meg az emlékezés harangjai az anyaországi Szarvason, a történelmi Magyarország földrajzi középpontján, valamint hét külhoni magyarlakta településen: a szlovákiai Nagyszelmencen, az ukrajnai Kisszelmencen, a romániai Marosvásárhelyen, a horvátországi Csúzán, a szlovéniai Szerdahelyen, Ausztriában Őrsziget településen, illetve nálunk, Vajdaságban, Királyhalmon. A magyar nemzet határokon átívelő egységét erősíti meg az is, hogy e hét határon túli település templomkertjében 2012-ben almafacsemetéket ültettek. Fontos, hogy emlékezzünk, de ne felejtsünk! A történtekből tanulva felelősségteljesen gondolkodjunk, és úgy éljünk, hogy tetteink erősítsék a vajdasági magyar közösséget, hozzájáruljanak az egységes magyar nemzet építéséhez. Ahogyan az almafa kapaszkodik a földbe, ugyanolyan erősen kapaszkodunk mi is a múltunkba, de ezzel egyidejűleg egymásba is. A trianoni békediktátum száz év alatt sem tudta véglegesen elszakítani a határon túli magyarokat az anyaországtól. Sőt, az anyaország egyre erősebb kötelékekkel ölel magához bennünket. Táplálja, erősíti a határon túli nemzettársakat, segíti szülőföldön maradásunkat. Ez a kötelék a magyar nemzetpolitika erejének, szívósságának, tenni akarásának a letéteményese. Ebből táplálkozik nemzetünk, és ezért tudunk megmaradni, itthon maradni, ezért tud a magyar nemzet egységes egészként összetartozni — mondta beszédében Vicsek Annamária.

A megemlékezés a királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és az azonos nevet viselő általános iskola közös alkalmi műsorával ért véget.


Még több kép!▼

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..