home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ahogy az élet, úgy az OZ sem csak a bulikból, szórakozásból áll
Bús Viola
2023.01.10.
LXXVIII. évf. 1. szám
Ahogy az élet, úgy az OZ sem csak a bulikból, szórakozásból áll

A magyarkanizsai ifjúsági szervezet (OZ) 2022-ben is kinevezte az év önkéntesét. A kanizsai strandház átadása tette még ünnepélyesebbé az eseményt.

Ivanović Laura, Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának koordinátora mesélte el az eddig elért sikereket, változásokat, illetve hogy mi alapján tudták eldönteni, ki és miért volt a legjobb az évben.

* Mesélj valamit azoknak, akik még egyáltalán nem hallottak az OZ-ról! Mikor alakult meg, miket tudtatok megvalósítani?

— A megalakulása 2014-ben történt, de két és fél éve aktív. Nagyon sok eseményt sikerült megvalósítanunk, kezdve a Skate and Slam for the Ground projektummal, mely az első nyílt és szabadtéri rendezvényünk volt. Azután elkezdtük az OZ podcastokat, az Elita Skate pálya felújítását, a Tisza-parti strandházat, melyre később sikeresen pályázott is az OZ. A fejlesztés 2,5 millió dinár értékű volt, mert amióta megépült az objektum, nem volt renoválva. Most új elektronikai hálózata van, új a tető, csocsóasztal, pingpongasztal, strandkönyvtár is van. Számos jótékonysági eseményt rendeztünk, gyűjtöttünk a Mancsnak, a rászorulóknak, ezenkívül stranddiszkót, moziestet, könyvbemutatókat is szerveztünk.


Ivanovic Laura

* Te mit szeretsz ebben a közösségben, csapatban, „családban”?

— Én azt szeretem benne, hogy egy olyan közösséget hoztunk létre, és olyan dolgot adhatunk Magyarkanizsa fiataljainak, amely az én időmben nem volt. Amit még szeretek benne, hogy a tagokra bármikor lehet számítani, összetartanak, segítőkészek.

* Ki lehet OZ-os, és hogyan?

— OZ-os valójában bárki lehet, aki tizenhat és huszonöt év közötti, habár a korhatárt kitoltuk harmincra, mivel Kanizsán kevés a fiatal. Ha valaki szeretne tag lenni, akkor nálam kell jelentkeznie, vagy az ifjúsági iroda (OZ) oldalán, és egy rövid beszélgetés után eldöntjük, lehet-e OZ-os, de általában aki erre igényt mutat, felvesszük. Vannak minimális elvárások, tehát meg kell jelenni eseményeken, munkaakciókon, csapatépítő programokon, mert ha ezekben nem aktív a személy, akkor megszűnik a kapcsolata, érdeklődése a csoporttal.

* Oktatással is elkezdtetek foglalkozni. Milyen szakkörökre lehet jelentkezni?

— Szakköröket indítottunk, mivel nagy igény volt a nyelvtanulásra, de ezek nem hivatalos szakkörök. Raffai Zsolt, Takács Tamara, Dancs Dániel, illetve Oláh Tamás segítségével valósultak meg. Lehetőség van angolt és szerbet tanulni, valamint jógát, film- és médiaelemzést, amire igény van. Aki szeretne itthon maradni, tanulni és fejlődni, azoknak jól jön az angol nyelv, mivel egyre népszerűbb a home office, a másik meg, hogy Szerbiában élünk, s illik tudni szerbül valamennyire, így a szerbnyelv-tanfolyamok is elég népszerűek.

* Nemrég volt az évzáró ünnepségetek, egyúttal a strandház átadója is, ahol kineveztétek az év legjobb önkéntesét. Ki és hogyan dönti el, miért ő a legjobb?

— Mivel két éve alakult meg újból az OZ, így most másodjára választottuk meg a szervezet legaktívabb tagját. Az előző évben három személyt sikerült megjutalmazni, de mivel csökkent az anyagi hátterünk, 2022-ben csak egyvalakit tudtunk kiemelni Pánity Alexandra személyében. Ezúttal a korábbi nyertesek lettek a zsűritagok, akik eldöntötték, ki legyen az év önkéntese. Azt vettük leginkább figyelembe, hogy ki látogatott el leggyakrabban az eseményekre, mennyire volt aktív, segítőkész, szorgalmas. Ahogy az élet, úgy az OZ sem csak a bulikból, szórakozásból áll, hanem ha munkaakció van, abban is ugyanúgy részt kell venni.

* Mik a jövőbeli terveitek? Milyen újdonságokkal várjátok a nyarat?

— A terveinket még nem szeretnénk elkiabálni, de ha minden jól sikerül, akkor garantálom, hogy az eddigi legjobb OZ-os nyár elé nézünk.

A legaktívabb önkéntes Pánity Alexandra lett, aki már két éve tagja az ifjúsági szervezetnek.


Panity Alexandra

* Miért lettél tagja a szervezetnek?

— Alapító tagja voltam az OZ-nak, már a legelső eseményen részt vettem. Igyekszem minden aktivitáson ott lenni, s a maximumot beletenni, ami engem illet. Ez a közösség nekem egy új lehetőség. Olyan élményekben volt részem, amelyeket lehet, hogy önszántamból soha nem próbáltam volna ki. Minden „kihívás” egy újabb sikerélménnyé vált az életemben, például hajókirándulás, színházak, kiállítások.

* Milyen érzés a 2022. évet a legjobbként zárni?

— Nagyon meglepődtem, egyáltalán nem számítottam rá, de ebből a visszajelzésből érzem, hogy jó úton haladok. Az ajándék is kellemes meglepetés volt, mivel egy vadonatúj laptopot kaptam. Sok új barátot, ismerőst szereztem, éppen ezért is tartom fontosnak ezt a közösséget. Nekem olyan, mint egy nagy család, melyre bármikor számíthatok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..