home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Agyba-főbe verték a buszsofőrt Budapesten és Szegeden
KISIMRE Ferenc
2009.07.29.
LXIV. évf. 30. szám
Agyba-főbe verték a buszsofőrt Budapesten és Szegeden

Már nemcsak Budapesten, hanem Szegeden is veszélyben vannak a tömegközlekedési járművek vezetői: az agresszív, vandál utasok egyre több támadást intéznek a vétlen busz-, villamos- és trolibuszvezetők ellenHol vannak már azok szép békeidők! Az a nyugodt, felhőtlen időszak, amikor a ma már &#...


Már nemcsak Budapesten, hanem Szegeden is veszélyben vannak a tömegközlekedési járművek vezetői: az agresszív, vandál utasok egyre több támadást intéznek a vétlen busz-, villamos- és trolibuszvezetők ellen

Hol vannak már azok szép békeidők! Az a nyugodt, felhőtlen időszak, amikor a ma már ''közösségi közlekedés”-nek nevezett budapesti villamos-, troli- és autóbuszjáratokon még jegyet kellett váltani a kalauznál, dohogni egy kicsit, ha nem adott vissza rendesen, vagy végighallgatni a zsörtölődését, ha nem tudta felváltani azonnal a papír húszforintosodat... Soha nem felejtem el azt az esetet, lehetett vagy 30 évvel ezelőtt, amikor a 6-os villamos valahol a Blaha Lujza tér környékén hirtelen fékezett, az utazóközönség ennek következtében egymásra és a padlóra zuhant. Szerencsére nagyobb baj, sérülés nem keletkezett, ellenben egy-két szakadt nadrág, blúz bánta az esetet, meg néhány kézfejről is lejött a bőr a padlóval való találkozás során. Nos, mindezt a magas ülésén trónoló termetes kalauz végignézte, majd amikor a villamos újra elindult, dörgő baritonján megszólalt: A jó utas még ülve is kapaszkodik!... Egyesek persze jót derültek a feszültségoldónak is minősíthető megjegyzésen, mások viszont ''anyáztak” és melegebb tájakra küldték a hierarchián a jármű vezetője után rögtön a második helyet elfoglaló kalauzt. Aztán a sárga villamos csilingelve haladt tovább, az utasok cserélődtek, a kalauz maradt, s már a sztoikus nyugalommal és fapofával megáldott jóember egykori kijelentésére is kevesen emlékeznek vissza.
Három évtized elteltével ilyen eset már nem történhet meg. Több okból sem. Eltűntek a kalauzok a ''közösségi járművek”-ről, automata jegyellenőrzés van, a metrók bejáratánál marcona biztonságiak vigyáznak arra, hogy minden utas érvényes bérlettel, illetve menetjeggyel szálljon fel a föld alatt suhanó járművekre. Úgy tűnik tehát, hogy az évtizedek múlásával minden ideálissá vált, nincsenek már gondok a nagy városok, különösképpen a főváros tömegközlekedésével (hogy ezzel az ''elavult” kifejezéssel éljek...). Ellenkezőleg. Bizony van baj, s az utóbbi időben jön is csőstül. A modern fogyasztói társadalom renitens elemei immáron a busz-, a villamos- és a trolivezetők ellen fordultak. Egyre riasztóbb híreket hallunk a sofőrök inzultálásáról, sőt, tettleges bántalmazásáról is. Az elmúlt időszakban Budapesten és a vonzáskörzetében közlekedő járatokon garázdálkodó utasok veszélyt jelentenek a járművezetőkre, közvetett módon pedig a többi utasra is.
A múlt hónapban Pesten történt az egyik legkirívóbb ilyen eset. A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) 130-as számú buszjáratán, az újpalotai végállomáson, egyik sofőrt kilökték a járművéből, fejjel hátrafelé esett ki a busz lépcsőjéről, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba kellett szállítani. Az eset úgy történt, hogy a hajnali járaton a sofőr észrevett két részeg férfit, amint az egyik az utastér középső részét ''WC-nek használta”, magyarul ott vizelt a járműben. Figyelmeztette őket, a részeg férfiak azonban rátámadtak, és a hátsó ajtónál álló járművezetőt kilökték a buszból. A tettesek elmenekültek, azóta is keresik őket...
Egy hasonló eset alig néhány nappal később történt. Szintén a magyar fővárosban, szintén a késő esti órákban, üzemzárás előtt. Rákospalotán az ottani buszfordulóban egy férfi és egy nő kezdett randalírozni a járműben. A sofőr előbb udvarias, majd határozott hangon szólította fel őket, hogy hagyják abba az oda nem illő viselkedésüket. Ez olaj volt a tűzre: a nő először a kézitáskájával (nem színházi retikül volt...) kezdte el ütni a gépkocsivezetőt, majd a mellette álló társa teljes erőből megütötte az intézkedő BKV-sofőrt. å sem maradt adós, így sikerült a két őrjöngőt leszerelni, sőt a rendőrjárőrt is riadóztatni. A két renitens kezén kattant a bilincs, a sofőr viszont 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.
Nem kímélik az ehhez hasonló erőszakoskodók a járműveken szolgálatot teljesítő ellenőröket sem. Néhány nappal ezelőtt az egyik éjszakai pesti villamoson egy kisebb banda leköpdöste, megrugdosta és ütlegelte a kontrolltevékenységet ellátó -- férfi és nő alkotta páros -- BKV-ellenőröket. A férfit úgy megütötték, hogy beszakadt a dobhártyája, a tettesek pedig, mire kiértek a rendőrök, elfutottak. åket is körözik.
Szegeden eddig csak kisebb inzultusok voltak, azok is a bliccelő hajléktalanokkal estek meg, akik nem voltak hajlandók sem jegyet váltani, sem a járművet elhagyni. Ezek azonban a legtöbb esetben ''pozitív kimenetelűek” voltak. Július 14-én azonban egy olyan példátlan eset történt, amilyet még nem jegyeztek fel a Tisza-parti nagyváros tömegközlekedési járatain. Egy részeg, 49 éves férfi azzal támolygott oda a 21-es járaton szolgálatban lévő sofőrhöz, hogy nem szállhatott le a kívánt megállónál, mert a buszvezető nem vette figyelembe az ő leszállást jelző kérelmét. A feldühödött utas ütlegelni kezdte a sofőrt, aki -- az utasok biztonságát szem előtt tartva -- megállította a járművét, s ekkor a férfi rángatni és rugdosni kezdte őt. A kiérkező rendőröknek sikerült megfékezniük az őrjöngő férfit, akinek az állításával ellentétben mind a buszvezető, mind az utasok egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy a busz a megállóban megállt, kinyitotta az ajtókat, majd leszálló híján továbbindult. Ekkor támadt az ittas férfi a buszvezetőre. A rendőrök előállították a részegen garázdálkodó utast, majd a szegedi rendőrkapitányság nyomozást indított az ügyében közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és a közlekedés biztonsága elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt. Dr. Szeri István, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, hogy Szegeden a korábbi időszakban nem jegyeztek fel a mostanihoz hasonló elítélendő esetet. A cég első embere különben elismerőleg szólt a 34 éves buszvezetőről, aki egy évvel ezelőtt került a Tisza Volánhoz, de előtte is ebben a szakmában dolgozott és több mint egymillió kilométert tett meg eddig baleset- és incidensmentesen. A vezérigazgató annak a véleményének is hangot adott, hogy szigorítani kellene a büntetőtörvénykönyv idevágó paragrafusait, hogy ne érje ilyen támadás a közfeladatot ellátó személyeket. Egyébként a támadók könnyebb felismerése érdekében kamerákat is szereltetnek a járműveikbe.
Mind a fővárosi, mind a szegedi közlekedésiek tehát nagy gondban vannak. A BKV illetékesei számára egyre nyomasztóbb problémát jelent a járműveken megnyilvánuló erőszak. A statisztika szerint tavaly az év első 6 hónapjában 27 támadást jegyeztek fel, ebből 14 járt sérüléssel, az idei év hasonló időszakában már 41-et, s ebből 24 alkalommal sérültek meg a járművezetők, illetve az ellenőrök. Fontolgatják annak a lehetőségét is, hogy a ''veszélyeztetettebb” járatokon ismét kalauzokat alkalmazzanak.
Lehet, hogy egyszer ismét elhangzik majd: ''A jó utas még ülve is kapaszkodik!...”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..