home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Agroblokk
Dudás Viktor
2020.06.27.
LXXV. évf. 25. szám
Agroblokk

Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Ariljén — Mi újság a kertekben?

Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Ariljén

Ana Brnabić miniszterelnök az elmúlt héten látogatást tett az ariljei H&S Fruits gyümölcsfeldolgozó üzemben, mely egy magyar—szerb együttműködés eredményeként épült meg.

A kormányfő a 2018-ban hivatalossá tett memorandumra emlékeztetett, melyet Budapesten írtak alá a két kormány közös ülésén. Mint hangsúlyozta, az üzem feladatkörébe a feldolgozáson kívül a termelés is beletartozik, valamint üdítők és dzsemek előállítása, mely termékek értékesítéséről a magyar partner gondoskodik.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy főként az orosz és a japán piacra fogják helyezni a hangsúlyt. Szavai szerint a befektetés hozzájárul a tervezett gazdasági növekedéshez, valamint azt is bejelentette, hogy újabb együttműködést terveznek a magyar kormánnyal.

Mindemellett azt is megtudhattuk, hogy Arilje lesz a székhelye a Regionális Innovációs Startupközpontnak, melynek hamarosan megkezdik a kiépítését.

 

Mi újság a kertekben?


Juhász Árpád

Az aktuális munkálatokról most is Juhász Árpád kertészmérnököt kérdeztük.

— A mindennapi feladataink közé a piacra készülés mellett a friss áru begyűjtése és mosása is tartozik. Emellett gyomirtást is végzünk, kézzel vagy nyesővel, és a kártevők ellen is védekezünk. A fóliasátrakban a kiültetett paprikák most tartanak a kötözésnél, de a kacsolást is most végezzük. A paprika már várta a meleget, ennek hatására indul meg igazán a növekedése, hiszen korábban hideg időben volt részünk.

* Mit termesztenek most szabad földön, illetve fólia alatt?

— A fóliasátrakban legnagyobb mennyiségben paprika található, valamint paradicsom és uborka. Ez utóbbi értékesítése már elkezdődött, az ára 100 dinár a környékbeli piacokon. Szabad földre csak nemrégiben ültettük ki a paprikát, a padlizsánt és a karfiolt. Jóval korábban kipalántáltuk a paradicsomot a tavaszi káposztafélékkel párhuzamosan, melyeknek hamarosan meg is kezdődik az értékesítése. A szabadföldi karalábéból már vittünk is a piacra, ezt követi majd a tavaszi fejes káposzta és a brokkoli.

* A pillanatnyi változó időjárás melyik zöldségnek kedvez leginkább?

— Az eső, mondhatni, minden növénynek jó. A paprikák már várták a meleget, ahogyan a paradicsom is. A növények fejlődési fázisa már egy kicsit előrébb kellene hogy tartson, hiszen már június van, a növekedés tekintetében némi lemaradás tapasztalható a hónap eleji szeles és borús időjárás miatt. A gyakori meleg idő azonban intenzív fejlődést eredményez.

* A kártevőkkel, megbetegedésekkel mi a helyzet?

— A kórokozók egyelőre nem támadták meg a növényeinket. Ami a kártevőket illeti, az enyhe tél hatására a tetvek immár rendszeresen megkeserítik az életünket. Legintenzívebben talán a tököt támadták meg. Rajtuk kívül még a krumplibogár is gondot okoz, mely az újburgonyán, sőt, még a padlizsánon is észlelhető, és azt kell mondanom, elég jelentős pusztítást hagy maga után. Más kártevők számottevően nem fordulnak elő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..