home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Agroblokk
Dudás Viktor
2020.04.28.
LXXV. évf. 17. szám
Agroblokk

Szeptemberi mezőgazdasági vásár — E-piac, de piac-e? — A világból

Szeptemberi mezőgazdasági vásár

A székváros egyik legismertebb rendezvénye a Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár, melyet általában májusban rendeznek meg. A tavalyi év folyamán május 11-e és 17-e között tartották meg, és ettől az idei időpont sem tért volna el nagyon, a 87. vásárt a május 16-a és 22-e közötti napokra tervezték. Az eseményről fontos tudni, hogy Közép- és Délkelet-Európa legnagyobb, legfontosabb ilyen jellegű bemutatója.

Az illetékesek értesítették a kiállítókat a terminus módosulásáról. A szervezők abban reménykednek, hogy mindenki részt tud majd venni a rendezvényen. Az új tervezett időpont szeptember 19—25. A végleges dátumról a rendkívüli helyzet után döntenek.

Az újvidéki vásárról tudni kell, hogy több helyiségében tábori ágyakat állítottak fel az enyhébb tüneteket produkáló koronavírusos betegek kezelésére.

 

E-piac, de piac-e?

A múltkori Róna rovatban már beszámoltunk róla, hogy számos helyen e-piacokat alapítottak a termelők, hogy az egyébként hagyományos módon árult termékeiket értékesíthessék. A kezdeményezés igen népszerű lett, így megannyi helyen hoztak létre hasonló virtuális platformokat. A piacok többsége a legismertebb közösségi oldalon alapított csoportokat, melyek nem a közvetlen értékesítést teszik lehetővé, azaz nem választható ki egy bizonyos mennyiség egy bizonyos termékből, nem rakhatjuk tele más-más termelő termékeivel a virtuális kosarunkat, számlánkat pedig nem a Fizetés gombra kattintva rendezhetjük. Ezek a közösségi csoportok szolgáltatásokat és terméklistákat tesznek közzé, a termelők elérhetőségével, azaz miután kapcsolatba léptünk a termelővel, leadhatjuk rendelésünket, tehát nem egy webáruházról beszélünk. A mezőgazdasági minisztérium a közösségi portálon fellelhető, már bejáródottnak számító rendszerre alapozva létrehozott egy kizárólag ennek szentelt weboldalt ePijaca Srbije néven. A minisztérium szerint az első napon, április 10-én, 771 termelő regisztrált az oldalra, és csaknem 19 000-en látogatták meg.

 

A világból

Kelet-Afrikában több mint 200 000 hektárnyi mezőgazdasági termőföldet tettek tönkre a sivatagi vándorsáskák (Schistocerca gregaria) sűrű felhőkre emlékeztető rajai. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közleménye szerint mintegy 1 millió embernek kell sürgős segítséget nyújtani az élelmezésben.

A veszélyre a média már több hónappal ezelőtt figyelmeztetett. Uganda, Kenya, Szomália, Etiópia, Eritrea, Dzsibuti, Tanzánia és Dél-Szudán érintett az elmúlt évek legnagyobb és legpusztítóbb sáskajárásában. Az ENSZ szerint a kelet-afrikai régióban 25 millió ember élelmiszerellátását fenyegeti ez a váratlan invázió. A Conversation cikke szerint a sáskák nem mozognak mindig rajokban, hanem ha találkoznak, társulnak, így megkönnyítve az élelem felkutatását. A sáskák a szakértők szerint Jemenből és Ománból a Vörös-tengeren át érkeztek.

2018 októberében a Luban ciklon rengeteg esőt hozott a vidékre, amivel ideális feltételek alakultak ki az egyenesszárnyúak rendjébe tartozó rovarok számára. 2019 kezdetén az Arab-félszigeten a rovartömegek egyre csak gyarapodtak, és az év júniusában a Vörös-tengeren átkelve Afrikába jutottak, ahol rövidesen egyre nagyobb területeken jelentek meg. A novemberi és a decemberi árvizeknek „köszönhetően” a sáskák Kenyába is eljutottak. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) januári előrejelzése szerint a vándorsáskák létszáma júniusig az 500-szorosára is növekedhet, ami a márciusi és a májusi esőzések nyújtotta ideális szaporodási feltételek következménye.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..