home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Agroblokk 
Dudás Viktor
2020.04.16.
LXXV. évf. 15. szám
Agroblokk 

Hollandia — Németország — Szerbia

Hollandia

Hollandiában ismét virágba borultak a termőföldek. A tulipán szezonja nem is oly rég kezdődött. A kiváló minőségű virágairól ismert országban az idén naponta több mint 1 millió virágszálat semmisítenek meg az említett fajból. A gyönyörű növényeket a koronavírus miatti alacsonyabb kereslet vezette e drasztikus véghez. A tulipánéhoz hasonló sorsra várnak a többi közt a rózsák és a krizantémok is.

Egy jelentős, holland, virágokkal foglalkozó aukciósház szóvivője elmondta, hogy ez az egyetlen megoldás. Hozzátette, ez az első alkalom, hogy ilyesmihez folyamodnak az intézmény több mint százéves fennállása óta.

A szóvivő a nyilatkozatában arra is kitért, hogy a megsemmisítés az ország éves virághozamának a 70-80 százalékát fogja érinteni.

Németország

A Németországban szezonális jellegű munkát vállaló külföldi munkások április 1-jétől nem léphetnek be az ország területére. E rendelet mögött is a COVID—19 típusú megbetegedés áll. A határozatról Steve Alter, a német Szövetségi Belügyminisztérium szóvivője számolt be. Elmondása szerint a megkötések azért jöttek létre, hogy csökkentsék a lehetséges fertőzések kockázatát. Jelenleg arról tárgyalnak, hogy miképp pótolják az idénymunkák elvégzéséhez szükséges munkaerőt.

A csaknem 300 000 szezonmunkás többsége román és lengyel származású. Németországban fontolóra veszik, hogy fel lehet-e bérelni a menedékkérőket a betakarítás során. Egyébként nem csak a németek léptek elő hasonló döntésekkel. Svájcban 33 000 szezonális jellegű munkát végző, külföldi személy tevékenykedik. Ott a munka folytatásához tartózkodási engedélyre van szükségük a munkavállalóknak. A német gazdák elégedettek a román és a lengyel idénymunkásokkal, ezért igencsak szkeptikusan tekintenek a szükség szülte helyzetre. Julia Klöckner mezőgazdasági miniszter jó véleménnyel van az új internetes álláskereső rendszerről. Mint mondta, több mint 16 000 ember jelentkezett dolgozni az agráriumban.

Szerbia

A Szerbiai Méhészegyesületek Szövetsége (SPOS) napok óta tárgyalásokat folytat a mezőgazdasági és a belügyminisztériummal, hogy a 65, illetve a 70 év feletti méhészek a rendkívüli helyzet ellenére is el tudják látni szükséges teendőiket. A szövetség által benyújtott indoklást a mezőgazdasági minisztérium továbbította a belügyminisztérium illetékeseihez. Az érvek között az is szerepel, hogy több országban, például Németországban, Ausztriában és Új-Zélandon is megengedték a méhészek számára, hogy elvégezzék a szükséges teendőiket. A szervezet szerint létfontosságú ennek a gondnak az orvoslása mind a méhészek, mind pedig az állam szempontjából, mert ha nem sikerül megoldást találni, az nagy veszteséggel fog járni a méhészeti termékek hozamát illetően. A szövetség emellett arra is figyelmeztet, hogy az akác sok helyen elfagyott, emiatt a méhészeknek teljes mértékű szabadságra van szükségük a rovarok előkészítéséhez és megfelelő helyek kereséséhez. A fagykár miatt a lehetséges helyszínek száma jelentősen csökkent.

A korábban megkötött megállapodás a következő módon engedélyezte a szükséges tennivalók elvégzését: a méhész csakis személygépjárművel mehetett a munkavégzés színhelyére, mégpedig a jármű elhagyása nélkül, ha pedig szabályszegésen kapnák, a bírság mellett a méhes látogatásától is eltilthatják.

A szövetség arra törekszik, hogy a belügyminisztérium továbbra is kiadja a szükséges engedélyeket az idősebb korosztály részére, mivel a rovarok több méhesben is éheznek, gazdáik pedig nem tudják előkészíteni őket a legeltetésre.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..