home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Agroblokk
Dudás Viktor
2020.02.09.
LXXV. évf. 5. szám
Agroblokk

Búzabeszállítás — Január 31-étől minden terméken QR-kód — Pályázati lehetőségek

Búzabeszállítás

Egy, a szerb kormány által meghozott rendelet szerint április 30-áig a malmok és az édességgyártó üzemek vámmentesen hozathatnak be búzagabonát külföldről. Ezek a vállalatok azt állítják, hogy a hazai gabona minősége nem kielégítő. Pontos adatokkal még nem tudnak szolgálni, hogy mekkora mennyiségről lenne szó. Az illetékesek szerint a malmok nem sürgetik a felvásárlást, mert sokan halmoztak fel tartalékokat, ezek azonban nem tartanak ki az új termés betakarításáig.

 

Január 31-étől minden terméken QR-kód

A hat hónapja meghozott kereskedelmi szabályzatra féléves felkészülési időt irányoztak elő, mely e hónap végén jár le. Korábban a forgalmazók a termékleírásban — a megnevezés, a fajta és a gyártó mellett — csak a vonalkódot voltak kötelesek feltüntetni, január 31-étől azonban már a QR-kódot is. A szabályzat a kiskereskedelemben megvásárolható összes termékre vonatkozik, a pékárut is beleértve. Az adatokat jól látható módon kell feltüntetni a szerb helyesírásnak megfelelő, latin vagy cirill betűs formában.

 

Pályázati lehetőségek

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság az elmúlt napokban több pályázati lehetőséget írt ki, ezeket alább ismertetjük:

 

1. Fóliasátrak felszerelésére

Pályázni lehet például fóliasátor-szerkezetek, többrétegű fólia, árnyékolóháló vagy -fólia, csepegtető öntözőrendszer és fűtőrendszer beszerzésére.

A titkárság a beruházások 60%-át téríti meg, sőt, a negyven évnél fiatalabb vagy a női gazdálkodóknak akár a 70%-át is. A megpályázható összeg legalább 60 000, legfeljebb 2 100 000 dinár lehet. Beadási határidő: 2020. február 21-e.

 

2. Öntözőrendszerekre, valamint a víz-, a levegő- és a hőrendszereket fejlesztő berendezésekre

A pályázat által beszerezhető eszközök: öntözőszivattyúk és aggregátorok az öntözéshez, csőrendszerek, agrotextilek és mulcsfóliák, locsolók, csepegtetőrendszerek, csepegtetőcsíkok, szűrőrendszerek, tápoldatozó rendszerek, ciszternák és kútfelszerelés.

A titkárság a beruházások 60%-át téríti meg, de a negyven évnél fiatalabb vagy a női gazdálkodóknak akár a 70%-át is. A megpályázható összeg legalább 21 000, legfeljebb 7 700 000 dinár lehet. A beadási határidő: 2020. február 21-e.

 

3. Méhészeti beruházások társfinanszírozására

A méhészek e pályázat által a többi közt a következőket szerezhetik be: méhcsaládokat, kaptárokat és konténereket, méhészeti termékek feldolgozására való eszközöket és felszerelést, a termékek csomagolására és raktározásához szükséges eszközöket, felszerelést.

A pályázat keretösszege 25 000 000 dinár. A titkárság a beruházások 50%-át téríti meg, a negyven évnél fiatalabb vagy a női gazdálkodóknak pedig akár a 60%-át is. A megpályázható összeg legalább 50 000, legfeljebb 330 000 dinár lehet. Beadási határidő: 2020. február 28-a.

 

4. Start-up, vagyis új gazdaságok indulását ösztönző támogatás

A fiatal termelők beruházhatnak például a tej-, a hús-, a tojástermelés, a gyümölcs-, a zöldség-, a gomba- és a virágtermesztés, valamint a méhészet területén is. Végül, de nem utolsósorban a titkárság kis sörüzemek fejlesztését is támogatja.

A pályázatra a tizennyolc évnél idősebbek és a negyven évnél fiatalabbak jelentkezését várják. A legkisebb támogatási összeg 500 000, a legmagasabb pedig 1 500 000 dinár lehet. Beadási határidő: 2020. február 21-e.


A pályázatok részleteiről és feltételeiről a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság weboldalán olvashatnak a www.psp.vojvodina.gov.rs címen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..