home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Afrika szívébe megy a Magyar Honvédség
Talpai Lóránt
2021.09.30.
LXXVI. évf. 39. szám
Afrika szívébe megy a Magyar Honvédség

Ismét veszélyes helyre mennek a magyar katonák — Megnyílt a Vadászati Világkiállítás — Német választások

Ismét veszélyes helyre mennek a magyar katonák

A magyar csapatok Franciaország felkérésére, a mali és nigeri államfő meghívására hamarosan az Iszlám Állam és más dzsihadista szervezetek befolyási övezetébe, az észak-afrikai Maliba és térségébe indulnak. A tervek szerint a magyar kontingens 80 főből fog állni, erre kér felhatalmazást a kormány a parlamenttől. A Barkhane hadművelet 2014-ben indult a franciák vezetésével, célja a Száhel-övezet megtisztítása az iszlamista milíciáktól és terrorszervezetektől, különös tekintettel az Iszlám Állam észak-afrikai csapataira. A nagyjából 5000 fős francia haderőt néhány száz brit, svéd, dán és észt katona egészíti ki, aki a helyi kormányoknak segít a terroristák és a szeparatisták elleni harcban. A Takuba harci erőket pedig a mali hadsereg támogatására hozták létre európai csapatokból a franciák vezetésével, nagyjából 600 főből állhat az egységük. Eddig 45 francia katona vesztette életét a hadműveletben, nemrég viszont arról számoltak be a franciák, hogy likvidálták az Iszlám Állam egyik hírhedt észak-afrikai vezetőjét, Adnan Abu Walid al Sahrawit.


Fotó: MTI

 

Megnyílt a Vadászati Világkiállítás

Nagyszabású vadászati kiállítás kezdődött Budapesten. A rendezvény összesen 1500 programelemből áll, és húsz napig tart. „Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához” — hangoztatta Semjén Zsolt a világkiállítás megnyitóján a HUNGEXPO-n. A miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte a teljességre törekvő programkínálatot, hiszen helyet kapott benne a tudománytól kezdve a gasztronómián és megannyi sporttevékenységen át a művészetekig minden, ami a vadászathoz kapcsolódik. Ismertetése szerint Magyarországon 70 000-en vadásznak, 700 000-en horgásznak, és még sok ezer sportlövő, íjász, vadászkutyás és lovas tevékenykedik. Családtagjaival együtt tehát a nemzet negyede tartozik ebbe a közösségbe — tette hozzá. Semjén Zsolt szerint a világkiállítás méltó lebonyolításához az is hozzátartozik, hogy a magyar vadászati törvény talán a legjobb a világon.

 

Német választások

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD), valamint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége is kormányalakításra készül Németországban, és mindkét politikai erő legkésőbb karácsonyra lezárná a folyamatot — jelentették ki a pártvezetők a szövetségi parlamenti választás után. Olaf Scholz SPD-s kancellárjelölt és Armin Laschet, a CDU—CSU jelöltje egyaránt megerősítette, hogy a következő szövetségi kormány vezetője akar lenni, és nem kívánja folytatni a nagykoalíciót, a CDU—CSU és az SPD 2013-ban megkezdett közös kormányzását. Mindketten a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kívánnak együttműködni. Christian Lindner, az FDP elnöke kijelentette, hogy mivel pártja és a Zöldek programja között vannak a legnagyobb eltérések, először nekik kell megállapodniuk arról, hogy miként kormányozhatnak együtt. Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke és kancellárjelöltje egyetértett a javaslattal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..