home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Adventi fénykeresés
Fehér Márta
2022.12.04.
LXXVII. évf. 48. szám
Adventi fénykeresés

A karácsonyi várakozás csodáját egyre nehezebb megélni, átélni. Rohanó, elidegenedett világunkban a befelé fordulás, a várakozás, a csoda, a nemcsak odakint, hanem idebenn, a szívünkben-lelkünkben is megszületett Jézus mindent túlszárnyaló állapota már-már elérhetetlennek tűnik. Szép kezdeményezés az élő adventi ablak, melynek egyik célja, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz.

Itthon is egyre több településen szervezik meg az adventi fénykeresést, avagy az élő adventi kalendáriumot/ablakot: december 1-je és 24-e között mindennap más otthon(ok) ablakában gyullad fel az adventi fény, karácsony közeledtével estéről estére egyre több ház ablaka öltözik díszbe, szenteste pedig mindegyik egyszerre világít. December 1-jén, az első fény meggyújtásakor a „számkeresők” is útjukra indulnak: aki szereti megélni a csodát, 17 és 20 óra között egyedül vagy szeretteivel megkeresheti az ünnepi köntösbe öltöztetett, fénylő ablakot, melyen az adventi kalendáriumhoz hasonlatosan számjegy (visszaszámláló) is látható. S a mindennapi vagy akár csak hétvégenként megejtett közös séta közben lehet beszélgetni, újra felfedezni az ünnep és a várakozás, az együtt töltött idő örömét.


Ünnepváró zentai ablak 2021-ben 

— Hiszek abban, hogy egy kis közösségi megmozdulás csodákat tud produkálni — fogalmaz Kiss Noémi, a zentai élő adventi kalendárium egyik szervezője, aki egy másik zentai anyukával, Szabó Emíliával együtt második éve valósítja meg az ünnepvárás e szép formáját. — Szakadjunk ki egy kicsit a hétköznapokból, hiszen mindig csak rohanunk, munkahely, óvoda, iskola, különórák… A karácsony elvesztette az igazi értékét, kell, hogy egy picikét megnyugodjunk, befelé forduljunk, kikapcsoljuk a tévét, az okostelefont, ha csak egy rövid időre is. Sétáljunk egy fél órát, és abban az időszakban semmi másra ne figyeljünk, csak arra, akivel sétálunk — ha a gyerekeinkkel, akkor rájuk, ha a párunkkal vagy a szüleinkkel, akkor rájuk. Beszélgessünk, az egymáshoz fordulásról szóljon az az idő, ismerjük meg egymást. Most ötéves a nagylányom, és kis ikerlányaim vannak, tavaly velük jártuk Zenta utcáit, a kicsiket még babakocsiban toltam, kint voltunk a friss levegőn, sétáltunk, beszélgettünk a karácsonyról, teljesen egymásra hangolódtunk. A játékban részt vett kisgyermekes családokban micsoda öröm volt a gyerekeknek, hogy kidíszíthették az ablakot, s az ő ablakukat jöttek nézni!

Noémi elmondta, tavaly az adai fénykeresés adta az ötletet, Emíliával a szervezkedésük olyan jól sikerült, hogy egy délután alatt volt elég jelentkezőjük a huszonnégy ablakra, s azt tapasztalták, hogy a díszes ablakok keresése során a szülők, családok, idősebb házaspárok is pozitív élményekkel gazdagodtak. Hozzátette, az ő gyermekei annyira hozzászoktak a zseblámpás esti fénykereséshez, hogy karácsony után is hetente többször folytatták a közös sétálást a zentai utcákon. 


A tóthfalui Terényi család díszbe öltözött ablaka

— Az idén már harmincnyolcan jelentkeztek, így lesz olyan nap, hogy Zenta két különböző pontján gyúlnak fel a fények. A fénykeresők támpontot is kapnak a közösségi oldalon, az Élő adventi kalendárium Zentán nevű csoportban mindennap kiposztolunk vagy egy térképrészletet, vagy egy versikét, rejtvényt, feladványt a díszítő egyéni döntése alapján.

Oromhegyesen is készülnek a karácsonyra. A magyarkanizsai településen harmadik éve állítják fel a kültéri adventi koszorút. Minden vasárnap rövid műsorral egybekötve gyújtják meg a gyertyát. Az Arany János Általános Iskola tanulói ilyenkor ünnepi műsorral kedveskednek szüleiknek és a falubelieknek, emellett Oromhegyes Helyi Közössége Tanácsának tagjai közös ünnepváró alkotóműhelyt szerveznek az óvodás, illetve az általános iskolás gyermekek számára.

— Az adventi fénykeresés egy új kezdeményezés, kellett egy ötletgazda, néhány lelkes támogató és egy befogadó közösség. Mivel a falunkban mindez megvolt, nálunk az idén először meg is szervezhetjük — részletezte Szeles Viktória szervező, ötletgazda. — A közösségi oldalon megosztottuk a felhívást, majd úgy felpörögtek az események, hogy rövid időn belül elegendő jelentkező lett az esemény megvalósításához. Külön örömmel tölt el a falubeliek pozitív viszonyulása és a bekapcsolódásuk a programba. Ennek köszönhetően egy különleges ünnepváró hangulatnak lehetünk részesei. Bárki útra kelhet december 1-je és 24-e között, hogy felfedezze az aktuális számmal világító ablakot. Segítséget adunk a ház megtalálásához anagramma, találós kérdés, térképrészlet, keresztrejtvény, feleletválasztós feladat formájában, ezt a közösségi oldalon jelentetjük meg minden reggel. Miután megoldották a feladványt, indulhat a felfedezés. Ha sikerült megtalálni az aktuális napok ablakait, le kell fotózni, majd elküldeni a szervezőknek. A beküldők nyereményjátékon vesznek részt.


Meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún Oromhegyesen

Egy másik magyarkanizsai falucskában, Tóthfaluban is első ízben lesz élő adventi kalendárium, a szervezők Terényi Renáta és Berec Mónika.

— Ada volt az ötletadó, tavaly volt alkalmam rácsodálkozni a díszes adventi ablakokra, s két héttel ezelőtt felötlött bennem, hogy a mi falunkban is lehetne ilyen szép karácsonyvárást szervezni. Rögtön írtam Móninak, aki már másnap szervezkedett, és meglett a huszonnégy család. Az idén nem adunk feladványokat az ablakok megtalálásához, nem olyan nagy ez a falu, hogy ne lehetne rábukkanni a kivilágított ablakokra, ám azt tervezzük, hogy jövőre összeszedjük a gyerekeket, és csoportosan indulunk majd útnak.

Renáta ablaka is várja majd a keresőket, otthon már minden készen áll hozzá: a szám kivágva, a díszek előkészítve, s azt is elárulta, kisebbik fia, Áron szobájának az ablaka öltözik majd ünnepi fénybe, s a gyermek dolga lesz, hogy a fényeket a megadott időben bekapcsolja, ha anya éppen dolgozik. A falu közösségi oldalán pedig mindennap kiposztolják majd az aznapi élő adventi kalendárium fotóját, hogy mindenki gyönyörködhessen benne.

S bár az adventi kalendárium december 1-jétől számolja a napokat szentestéig, az igazi advent már tart: november 27–én, vasárnap megkezdődött a szent várakozás időszaka az Úr, a Messiás, a Megváltó érkezésére. Meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún, a négy héten át tartó várakozás szimbólumát, azért, hogy karácsony titka megérlelődjön bennünk, hogy méltó módon tudjuk befogadni a kisgyermekként közénk érkező Istent, az Élet Urát.

Szabó Emília fotói és Fehér Márta fotói

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..