home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Advent harmadik hetében: Hit és ajándék
(Albert Kammer)
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám

Egy fiatalasszony erősen aggódott lelke üdvösségéért. Még ha az emberek ítélete szerint az élete kifogástalan volt is, fölismerte Isten világosságában — mely a szív rejtett mélységeibe is behatol —, hogy élete más, mint amilyennek látszik. Tudta, hogy bűnbocsánatra van szüksége.

,,Elrendeltetett, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután pedig ítélet következik’’ (Zsid 9,27). A halállal azonban nincs mindennek vége! Lehet, hogy tested sírba kerül, de szellemed és lelked nem nyugszik meg a sírhalom alatt, hanem átmegy abba a másik világba, és igazi személyiségeddel lépsz Isten elé, aki megítéli életedet. Annak az Istennek a kezében van a lelked, akire olyan ritkán gondolsz, aki mellett közömbösen mész el, aki ellen vétkezel. Lehet, hogy nem hiszel benne, ez azonban nem változtat a tényen.

Az említett fiatalasszony mindezt fölismerte, és nagy félelemmel kereste a bűnbocsánatot imádságban és könyörgésben. Imái azonban tompának és erőtlennek tűntek, mindig úgy érezte, hogy a szívéből előtörő legbuzgóbb könyörgés is csak puszta szó, egész hite üres és bizonytalan. Pedig mindent, amit a Szentírásban olvasott, igaznak tartott és elhitt. Ám ennyi nem elég. Ez olyan, mintha valaki azt mondaná, milliomos vagy, anélkül, hogy azt a pénzt látnád, tapintanád is.

Mit jelent hinni?

Ha elhisszük is mindazt, ami a Bibliában áll és amit az Úr Jézusról hallottunk, attól még nem hiszünk benne, az még nem személyes hit. Ahhoz, hogy üdvözülhessünk, nem arra a kérdésre kell választ találnunk, hogy mit, hanem hogy kiben hiszünk. Nem a különféle igék ismerete és a beléjük vetett hit ment meg bennünket, hanem egy személy — az Üdvözítő. Isten mindezt jól tudja. Ismeri hitetlen szívünket. Igéjében kijelenti: ,,Elfogadjuk ugyan az emberek bizonyságtételét, de az Istené nagyobb; mert az Isten bizonyságtétele az, amellyel Fiáról tesz bizonyságot. Aki hisz az Isten Fiában, abban megvan ez a bizonyságtétel’’ (1Jn 5,9-10). Abban a pillanatban, amikor őbenne hiszünk, megkapjuk a bűnbocsánat ajándékát. A hit és az ajándék elválaszthatatlan egymástól.

A fiatal férfi esete a fával

Egy fiatal házaspár a télen tüzelő nélkül maradt. A férfi gondterhelten indult el tűzrevalót szerezni. Minden fáradozása hiábavaló volt. Végül — kétségbeesetten — hazafelé vette az irányt. Ekkor megpillantotta a közeli fűrésztelep tulajdonosát. Tudta róla, hogy gazdag és jó szándékú ember, és szívében halvány remény támadt. Még mielőtt előhozakodott volna a kérésével, a másik már mondta is: ,,Ha fára van szükséged, jöjj el hozzám! A telepre vezető út mellett, a tölgyfa alatt egy nagy halom hulladék fát találsz. Ha akarod, ingyen elviheted.’’

A férfi meghatódva ragadta meg jótevője kezét, és hálásan megköszönte az adományt. Minden szomorúsága, minden gondja elszállt. Gyors léptekkel, boldogan sietett haza, hogy feleségének is elújságolja a jó hírt: van fájuk! Messziről meglátta testvérét, akinek szintén nem volt mivel fűtenie otthon, és örömmel kiáltotta oda: ,,Van tüzelőnk, holnap te is vihetsz belőle!’’

A férfi néhány perce még kétségbe volt esve, most pedig boldogság töltötte el, mert van fája, sőt másnak is adott belőle. Mi történt? Saját szemével látta a fát? Összeszedte és hazavitte? Szó sincs róla! Nem látta és nem is fogta meg, mégis tudta, hogy a tölgy alatt felhalmozott hulladék az övé.

A jelenések 22. fejezetében ez olvasható: ,,Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen!’’ (Jel 22,17). Fogadd szívedbe az igét, mely személyes üzenet a számodra, és annyira igaz, hogy ráépítheted egész életedet. Nem vagy biztos benne? De miért? Azért, mert nem úgy hiszel az Úr Jézusnak, ahogyan a fiatal férfi a fatelep tulajdonosának? Pedig ahogyan a férfi a jótevőjébe vetett hit teljes bizonyosságával mondta, hogy ,,van tüzelőm’’— noha kezében nem tartotta, szemével sem látta —, így fogod te is az Úr Jézusba vetett hit teljes bizonyosságával mondani: ,,Jézus Krisztus megmentett, örök életem van!’’ Ez akkor is igaz, ha magadban nem találod semmilyen látható, érezhető bizonyítékát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..