home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ada község ünnepe
Tóth Tibor
2023.07.05.
LXXVIII. évf. 27. szám
Ada község ünnepe

Ada község napját július 2-án ünneplik, 1835-ben ugyanis ezen a napon I. Ferdinánd évi országos vásártartási szabadalmat adott a városnak. A következő évben mezővárossá nyilvánították, városi rangra emelték, és külön címert kapott.  

A címeren egy földműves, ha úgy tetszik, határőr látható, jobbján magasra emelt karddal, balján pedig leeresztett szántóvassal, mely pontosan utal a település lakosainak múltjára. A város neve törökül szigetet jelent. Lakossága, nemzetiségi összetétele, élő kulturális hagyatéka rendkívül színes, ami változatos történelmi fejezeteket sejtet. A község napja alkalmából háromnapos rendezvénysorozatot tartottak a hétvégén.

Az ünnepség pénteken a községi képviselő-testület díszülésével kezdődött, melyen Tóbiás József, a képviselő-testület elnöke és Bilicki Zoltán polgármester átadta a községi elismeréseket és a polgármesteri köszönőleveleket a kitüntetetteknek. Tóbiás József méltatta az esemény fontosságát, hiszen ilyenkor díjakban részesítik azokat a felnőtteket és fiatalokat, akik az elmúlt időszakban az élet különböző területein kiváló munkát végeztek vagy kimagasló eredményeket értek el. Megemlítette, hogy az elmúlt évben is több projektumot befejeztek és újakat kezdtek az egyház, az oktatás, a sport, a művelődés és a turizmus területén.

A díjazottak

— Missziónkat akkor érezzük teljesnek e négy év vonatkozásában, ha még néhány jelentős tervet megvalósítunk. Kiemelném az ivóvíz, illetve a hulladékszállítás problémájának megoldását, a szennyvízhálózat teljes kiépítését, valamint néhány kisebb és közepes mértékű fejlesztést az előbb említett területekről.

Életműdíjban részesült az adai Csonka Katica — Ilonka néni népdalénekes, aki immár hatvan éve öregbíti a község hírnevét magyar nóták, népdalok éneklése és tanítása által. A Pro Urbe díjat az adai Zombori Péter tamburaoktató kapta népzenei munkásságáért és a fiatal tanítványokkal való lelkiismeretes foglalkozásért. Pro Urbe díjat vehetett át az adai Lévai család is, József és Beáta, valamint gyermekeik, Balázs és Lili, akik a katolikus egyházban, a Szentháromság Gyermekkórusban, a Vadvirág Hagyományápoló Körben, az adai általános iskolában és a zeneiskolában végzett önzetlen és lelkiismeretes közösségi tevékenységükért részesültek elismerésben.

Iuventus Pro Urbe díjat a moholi Strahinja Gerić, a Novak Radonić Általános Iskola és a Bartók Béla Zeneiskola tanulója a különféle zenei versenyeken szerzett díjakért, valamint Lengyel Csaba, Göblös Gergő és Tápai Ákos, a Cseh Károly Általános Iskola tanulói kaptak, akik részt vettek a World Robot Olympiad International Final 2022 elnevezésű világbajnokságon és a szerbiai WRO történetének eddigi legjobb helyezését érték el.

A község napja alkalmából Bilicki Zoltán polgármester köszönőlevelet adományozott Tóth Doriánnak, a Bartók Béla Zeneiskola tanulójának a rangos gitárversenyeken elért eredményeiért, Báthory Annának, a moholi Novak Radonić Általános Iskola tanulójának az iskolai versenyeken és a labdarúgásban elért sikereiért, az adai Makra Sándornak, az önkéntes rádióamatőri munkájáért és a rádióamatőr tevékenység oktatásáért, az adai Király Katának, a Halász József Női Kézilabdaklub utánpótlás-játékosának, aki az adai sikerrel véget ért U12-es országos bajnokságon a legértékesebb játékosnak bizonyult, és a tízéves fennállását ünneplő Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezetnek a környezetvédelem területén nyújtott munkájáért.


Régi autócsodák a kiállításon, előtérben az 1949-ben gyártott Fiat Topolinóval

Szombaton gazdag kirakodóvásárban nézelődhettek, színvonalas művelődési műsort tekinthettek meg és kiváló koncerteket hallhattak az Adára látogatók. A vasárnapi programoknak a helyi lóversenypálya adott otthont. 60 csapat borjúból készült ételeket főzött, emellett a zsűri díjazta a legfinomabb kalácsot, a legjobb pálinkát és a legszebben elrendezett főzőhelyet. A régi autók és motorok találkozójára mintegy 90 főleg négykerekű jármű gördült be a lóversenypálya udvarába. A legrégebbi autó az 1949-ben gyártott, belgrádi rendszámú Fiat Topolino volt, de nagy népszerűségnek örvendett az 1960-as évjáratú, zombori rendszámú Fiat rendőrautó és az 1956-ban készült, 1330 köbcentiméteres Steyr T 84-es traktor is.

— A törökbecsei-óbecsei Old Timer Club tizennegyedik alkalommal szervez kiállítást, Adán másodszor mutatjuk be a régi járműveket, melyeket két kategóriára osztottunk, 1975 előtt és után gyártott autókra. Emellett repülők, hajók, teherszállító járművek és tankok kicsinyített másait, makettjeit is láthatják az érdeklődők — mondta Szilágyi Attila, a klub elnöke.


Az ügetőfutamok izgalmas csatákat hoztak

A délután folyamán a több év után újjáalakult Halász József Lovasklub szervezésében országos ügetőversenyt rendeztek, melyre a helyenként borús időjárás ellenére nagyszámú érdeklődő látogatott ki.

— 70 lovat várunk az egész országból. 6 ügetőfutamot rendezünk, egyenként 12-12 indulóval, a gyerekeknek, külön a lányoknak és a fiúknak, póni-ügetőfutamot tartunk sulkyval, Gyarmat Istvánék pedig csikósbemutatóval lépnek közönség elé. Nagyon nehéz volt újraéleszteni a klubot és a lovassportot Adán, de a tavalyi évben az új vezetőség által szervezett első verseny nagyon jól sikerült, és az idén szeretnénk még több futamot rendezni. A lovasklubnak 30 lelkes tagja van, a munkaakciókon mindenki részt vesz, és ami külön örömmel tölt el, hogy napról napra bővülünk, egyre többen csatlakoznak hozzánk. A mai rendezvénnyel a lóversenyt és a lovassportot szeretnénk népszerűsíteni Adán és környékén. Legközelebb az augusztus 27-én megrendezendő nemzetközi versenyre várjuk a lovassport kedvelőit — mondta Cvitkó Enikő, a Halász József Lovasklub elnöke.

Az Ada napi rendezvénysorozattal nem ért véget a programokkal teli nyár, hiszen az előttünk álló hétvégén, péntektől vasárnapig a 13. Vajdasági Munkássport-olimpiát rendezik a községben, Adán és Moholon.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..