home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Ad(d)at
Dudás Viktor
2020.03.11.
LXXV. évf. 11. szám
Ad(d)at

Az elektronikus szórakoztató berendezések sora egyre csak növekszik, melyek akár a zsebeinket húzhatják le tömegükkel, vagy szobáink sarkait díszíthetik. Megannyi termékről szólok itt, mellyel egészen személyes információkat is megoszthatunk saját kényünk-kedvünk szerint. És éppen ez a baj.

Egyre többet hallani az adathalászatról, internetes adatvisszaélésről és ehhez hasonló, cseppet sem barátságos fogalmakról, melyek egyre többször jelennek meg a médiában, okkal. Okostelefonjaink valóban eszes kis eszközök, hiszen egy felhatalmazás elfogadásával szemérmetlenül sok adatot tudnak szolgáltatni a felhőbe, mely ezáltal, nem is vagyunk vele tisztában, de mondhatni, egy tökéletes képet ad rólunk. Itt nem egy egyszerű klónra kell gondolni, annál sokkal többről van szó.

A közösségi médián közszemlére bocsátott fényképeinkből, illetve azokból, amelyeken csupán megjelöltek bennünket, készül egy emberi alak, mely még tartalmatlan, tudat nélküli. De, és itt jön képbe a nagy de: érdeklődési körünk, keresési előzményeink mind elárulnak rólunk egy-egy bizalmas dolgot, mely felhasználható a virtuális, lelketlen képmásunk előállításához. Példaként: ha csak egyszer rákeresünk arra, hogy miképpen kell kezelni a fejfájást házi módszerekkel, kikövetkeztethető, hogy hajlamosak vagyunk erre a kellemetlen tünetre, valamint az is, hogy készek vagyunk magunk által előállított gyógymódokat használni a kezelésére. A virtuális testünk egyre csak töltődik ezekből az apró információfoszlányokból, ami egyre pontosabb képet ad rólunk.

Ezzel a kérdéssel foglalkozott a Black Mirror című brit sorozat, mely egy disztópiát festett így le a nézők elé. Ám nem járt távol a valóságtól, a cégek ugyanis már most felhasználják a virtuális képmásunk egyes részleteit termékeik értékesítésére. Gondoljunk csak arra, hogy a már korábban említett internetes keresésünk után mennyi a témához illő termékkel vagy komplett webáruház-kínálattal találjuk magunkat szembe csak a közösségi oldalaink böngészése közben.

Természetesen nem szeretném itt lefesteni azt, hogy mindenki veszélyben van. Nem, nincs. Viszont nem tudhatjuk, hogy milyen kezekbe kerülnek adataink, hiszen — mint az életet már tapasztalt emberek — tudjuk, hogy sajnos nem mindegyik társunk jóindulatú. A helyzetet nehezíti az a tény, hogy okoseszközeink felhasználásakor nem kapunk egy kézikönyvet arra, hogy miképp kell okosan élnünk a kezünkbe helyezett lehetőségek tárházával. Mert technológiailag valóban egy csodálatos pillanatát éljük bolygónknak, emberöltők alatt mérföldes lépteket teszünk előre, de nem helyezhetjük bele magunkat, fejünk használata nélkül, ebbe a jelenleg illékony, vezeték nélküli szubsztanciába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..