home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Abigél-találkozó Budapesten
b. i.
2009.11.25.
LXIV. évf. 47. szám
Abigél-találkozó Budapesten

Verseny előtti ismertetőEmlékezetes kiránduláson vettek részt a közelmúltban a vajdasági gyerekek: Budapesten Szabó Magdára, a magyar irodalom két évvel ezelőtt elhunyt nagyasszonyára emlékeztek. A bácsföldvári Svetozar Marković, a doroszlói Petőfi Sándor, a muzslyai Szervo Mihály, a t...

Verseny előtti ismertető

Emlékezetes kiránduláson vettek részt a közelmúltban a vajdasági gyerekek: Budapesten Szabó Magdára, a magyar irodalom két évvel ezelőtt elhunyt nagyasszonyára emlékeztek. A bácsföldvári Svetozar Marković, a doroszlói Petőfi Sándor, a muzslyai Szervo Mihály, a temerini Petar Kočić és Kókai Imre, az újvidéki Sonja Marinković és Petőfi Sándor iskola, továbbá a szentmihályi József Attila Művelődési Egyesület irodalmi csoportjának küldöttsége a II. kerületben megkoszorúzta a Júlia utca 3-as számú ház falán levő emléktáblát. Ott élt több évtizeden át Szabó Magda a férjével, Szobotka Tibor íróval.
A legenda azt tartja, hogy az írónő idős korában, amíg az egészsége megengedte, gyakran sétált el a lakásától negyedórányira lévő Gábor Áron utcai iskola előtt. Az akkor még névtelen, egyemeletes, barátságos épületből kiszűrődő gyermekzsivaj bizonyára kedves hang volt fülének, hiszen dr. Szabó Magda kiváló pedagógus is volt. Most ez a békességet és derűt sugárzó iskola illemtudó, jól nevelt gyerekeivel (de kevés ilyen intézmény van Pesten!) boldogan hirdeti fotókkal, festményekkel, feliratokkal, hogy 2008 óta Szabó Magda nevét viseli.
Nos itt, ebben a kellemes környezetben, a rendkívül szívélyes házigazdák szurkoló közönsége előtt zajlott le az irodalmi vetélkedő az írónő Abigél című regényének ismeretéből. A több fordulóból álló játék hangulatára jellemző, hogy minden jól megoldott feladatot hangos örömujjongás kísért.
Lám, egy érdeklődéssel olvasott izgalmas, jó regényről szóló játék a 21. század gyerekét is lázba hozhatja. Esetünkben is ez történt, mert Bozsóki Ilona, Muhi Gabriella, Berec Éva, Rokvić Erzsébet, Szekeres Rózsa és Brindza Ildikó tanárnők diákjai jelesre vizsgáztak. A jók között is a legjobbak, az első helyezettek a temerini és az újvidéki Sonja Marinković iskola diákjai lettek. Az összes részvevő oklevelet, érmet és könyvet kapott, a pedagógusoknak plakettel is megköszönték munkájukat a szervezők.
Ezen a rendhagyó irodalomórán a regény keletkezésének történetéről is sok új ismeretet szereztek a részvevők. Megtudhatták, hogy ki volt a modellje az Abigél szobor mögül előlépő, minden bajban segítő Kőnig tanár úrnak, és sokat megtudtak Szabó Magdáról is, akit 35 magyarországi és nemzetközi díjjal tüntettek ki; akinek 43 nyelvre fordították le műveit; aki a nyolcvanas éveiben is lélegzetelállítóan érdekes regényt tudott írni; akinek a műveit olvasva erőt, hitet merítünk gondjaink leküzdéséhez; aki 90 évesen, könyvvel a kezében aludt el örökre 2007-ben, egy ködös novemberi délutánon.
A Fehér Ferenc Könyvbarát Kör szervezésében lezajlott verseny a házigazdáknak is tetszett. Bach Zsuzsanna igazgatónő elmondta, hogy a magyar tanárok budapesti szakmai ülésén beszámol a rendezvényről, és javaslatot tesz ehhez hasonló vetélkedő szervezésére a magyar főváros diákjai számára.
Örvendetes, hogy a vajdaságiak - amint ez már többször megtörtént - példát mutatnak nagy íróink iránt érzett tiszteletükről az anyaországiaknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..