home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A zombori búvárklub várja az új tagokat
Zsellér István
2023.07.11.
LXXVIII. évf. 27. szám
A zombori búvárklub várja az új tagokat

A zombori búvárklub 1984 óta létezik. Az egyesület a csaknem negyvenéves fennállása alatt nevet szerzett nemcsak a városban, hanem messzebb is, a sporteseményeken és a katasztrófahelyzetekben nyújtott helytállásával.

A társaság (a hivatalos elnevezése DPA, vagyis Društvo Podvodnih Aktivnosti) különféle tevékenységekre fókuszál, mint például a búvárexpedíciók szervezése, a nyílt vízi úszóversenyek résztvevői biztonságának a garantálása, a folyók, tavak medrének a tisztítása ott, ahol strandok vannak. A klub elsősorban a búvársport gyakorlására helyezi a hangsúlyt, de a tagok megfelelő tapasztalatot szereztek a könnyebb búvármunkák elvégzésében is. Emellett ha szükség van rájuk, segítséget nyújtanak különleges helyzetekben, mentéseknél. A környéken szervezett nyílt vízi és egyéb sporteseményeken résztvevőként, illetve lebonyolítóként is feltűnnek, valamint a biztonságos versenyzés érdekében figyelemmel kísérik az eseményeket. A klub ebben az évben a legnehezebb búvárdiszciplínában, a víz alatti készségekben országos bajnokságot nyert, valamint jelentős erőket vonultat fel az uszonyokkal történő gyorsúszásban és merülésben is. 

Minden évben legalább két búvárexpedíciót szervez a közelebbi tengerekre, de a tagok fel-feltűnnek kisebb csapatokban a Csendes-óceántól a Vörös-tengerig, hogy tudásukat gyarapítsák. Ezeket a kirándulásokat nem csak az önös célok vezérlik, fontos szerepük van a meglévő és az újabb készségek elsajátításában. Nemcsak elvenni akarnak a természetből, hanem annak szinten tartására is gondolnak, ezért a vízpartot és annak mélyét minden évben megtisztítják a hulladéktól. Ezekbe a tevékenységekbe a helyi és a környékbeli ifjúságot is bevonják.

A társaságban sokrétű oktatótevékenység folyik. A képzések alapját a CMAS szabályrendszere adja, de az oktatók megfelelő tanúsítványokkal bírnak más világszervezetek, mint a PADI- és a CEDIP-képzések lefolytatására is. Minden évben indul képzés a kezdők részére is. 

A klubban nemcsak a helyiek képviseltetik magukat, hanem messzebbről is jönnek érdeklődők egy-egy oktatás vagy esemény idején. Mivel elsősorban sporttal foglalkozó társaságról van szó, nagy hangsúlyt helyeznek a fizikai erőnlét fenntartására, mivel ez nemcsak a sporteseményekben való részvételnél, hanem a különféle vész- és katasztrófahelyzeteknél is jól jöhet. A tagok életkora tizenhattól hatvan évig terjed.  

A tagok toborzása jelenleg is folyamatban van, a képzésekre jelentkezőknek tudniuk kell úszni, valamint lényeges az egészségi állapotuk és az is, hogy tizennégy év felettiek legyenek. Az érdekeltek a https://dpasombor.org/ oldalon tudhatnak meg többet a klubról.

A víz alatti felvételeket Miroslav Dabić bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..