home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A „zöldre mosás” ellen
Talpai Lóránt
2024.01.25.
LXXIX. évf. 4. szám
A „zöldre mosás” ellen

Lehullhat a lepel — Üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése — Kitiltanák az autókat Milánó belvárosából

Lehullhat a lepel

Új törvényt fogadott el az Európai Parlament, mely tiltja az úgynevezett „zöldre mosást”, vagyis a fogyasztók megtévesztését a termékek környezetbarátnak álcázásával. A tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére. Az új jogszabály értelmében a termékek címkéin csak olyan ökológiai információkat lehet majd feltüntetni, amelyek a hatóságok által jóváhagyott tanúsítási rendszereken alapulnak. Vagyis csak azok használhatják majd a környezetbarát és hasonló hivatkozásokat a címkéken, akik ezeket az állításokat tételesen bizonyítani is tudják. Az 593 szavazattal, 21 ellenszavazattal és 14 tartózkodással elfogadott irányelv nagyobb védelmet kíván nyújtani a fogyasztóknak a megtévesztő környezetvédelmi címkézésekkel szemben, és szavatolja, hogy hitelesebb információk birtokában dönthessenek vásárlásaik során. Az intézkedés arra is hangsúlyt helyez, hogy a jövőben a termékek tartósságára is jobban figyeljenek a gyártók és a fogyasztók.

 

Üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése

Az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a hűtőszekrényekben, légkondicionálókban, hőszivattyúkban, illetve tűzvédelemben használt fluortartalmú gázok, az úgynevezett F-gázok és más ózonkárosító anyagok kibocsátásának csökkentését célzó jogszabályt. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának további csökkentését célzó jogszabály 2050-re előirányozza a fluorozott szénhidrogének (HFC-k) teljes kivonását, illetve csökkenő uniós fogyasztási kvótát a 2024 és 2049 közötti időszakra. A tervezett jogszabály szigorú követelményeket vezet be, melyek megtiltják az F-gázokat tartalmazó termékek forgalmazását az uniós piacon, valamint konkrét kivonási határidőket vezet be az F-gázok használatának fokozatos megszüntetésére azokban az ágazatokban, ahol technológiailag és gazdaságilag megvalósítható az alternatívákra való átállás.

 

Kitiltanák az autókat Milánó belvárosából

Milánó Olaszország egyik legforgalmasabb települése, ennek megfelelően pedig a levegő minősége messze áll a jótól, amin most Giuseppe Sala polgármester javítana. Az 1,4 milliós nagyváros központjából kitiltják az autókat. Ez alól csak a helyi lakosok, a taxik és a tömegközlekedés kivétel. Az itteni vállalkozások üdvözölték a lépést, sőt, javasolták, hogy sétálóövezetté alakítsák a területet. A külvárosok polgármesterei azonban nem ilyen optimisták, szerintük az intézkedés abszurd, és bünteti mind a város, mind a külvárosok polgárait. Holott a szennyezés csökkentésének nem nagyon mutatkoznak más lehetőségei. Mielőtt Milánó lépne, tudni kell, hogy nincs egyedül. Párizsban ugyanígy kitiltják a központból az autókat, várhatóan már 2024 elején. Stockholm sem marad sokáig autózható, pontosabban a benzines és a dízelautók számára lesz tiltott terület a városközpont 2024. december 31-étől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..