home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A zentai csata 325. éve jegyében
Tóth Lívia
2022.09.14.
LXXVII. évf. 37. szám
A zentai csata 325. éve jegyében

Több napon át tartó színes program jellemezte Zenta város ünnepét. Az eseménysorozatot szeptember 11-e, a zentai csata 325. évfordulója jegyében állították össze. Egyebek között kézművesvásár, hagyományőrző csoportok fellépése, táncbemutatók, sportrendezvények, koncertek vonzották az érdeklődőket.

Szeptember 11-én a zentai csata Tisza-parti emlékhelyén koszorúztak az egybegyűltek. A testvértelepülések küldöttségei, az önkormányzatok és a pártok képviselői mellett a kegyelet virágait Magyarország és Ausztria belgrádi nagykövetségének, Magyarország szabadkai főkonzulátusának, valamint a magyar kormány Kulturális és Innovációs Minisztériumának nevében Veres Attila őrnagy, attaséhelyettes, Christian Smutek ezredes, Peter Gatternig zászlós, Kaizinger Tibor konzul és Pataki András helyettes államtitkár helyezte el. A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Hajnal Jenő elnök, Zenta Község Önkormányzata részéről pedig Czegledi Rudolf polgármester és Veselin Petrović, a községi képviselő-testület elnöke hajtott főt.


Koszorúdíszben a zentai csata emlékműve

A községi képviselő-testület városnapi díszülésén Czegledi Rudolf polgármester ünnepi beszédében kitért az 1697-ben lezajlott dicsőséges zentai csata jelentőségére, mely a maga idejében reményhez juttatta az elnyomás alatt szenvedőket, a mai kor emberének pedig arra mutat rá, „hogy ha közösen megteremtjük a lehetőségeket, akkor a problémákkal szemben is hatékonyabban tudunk fellépni és megoldásokat keresni”. Az összefoglalóból nem maradt ki a fejlesztések, az építkezések, a jelentős események és rendezvények, a támogatások és a tervek felsorolása sem.

— Abban is bízom és tudom, hogy van bennünk elegendő erő, akarat és elszántság, hogy a zentai csata, melynek most ünnepeljük a 325. évfordulóját, méltó helyet foglaljon el közösségünk emlékezetében. Teremtsük meg azt a kulturális-történelmi helyszínt, ahol büszkén emlékezhetünk erre az európai léptékű eseményre — hangsúlyozta a község vezetője, kiemelve, hogy egymást segítve, jobbá téve az itt élők mindennapjait, lassíthatóak a kedvezőtlen folyamatok.


Czegledi Rudolf polgármester

A díszülésen átadták Zenta legrangosabb elismeréseit. Primárius Milorad Ćurčićnak, az orvostudományok doktorának az öt évtizedes odaadó munkáját Pro Urbe életműdíjjal tüntették ki, melyet a fia, Vladimir Ćurčić vett át. Pro Urbe díjat kapott a 140 éves Zentai Atlétikaklub, Az 1912—1920-as Balkán Háború Szerb Harcosai Leszármazottainak Községi Szervezete — az elismeréseket Táborosi Lászlónak, a klub képviselőjének és Nenad Štrbićnek adták át —, valamint Vatai István építész, tervezőmérnök. A Iuventus Pro Urbe díjat Kéri Valentina élsportoló, kick-box világbajnok érdemelte ki.

Az alkalmi műsorban a szerb és a magyar himnuszt a Musica Tisiana kórus és a Cor Jesu Városi Kamarakórus adta elő, fellépett a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ Đeran népdalkórusa és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermeknépdalkórusa.


Díjazottak és városi elöljárók: Veselin Petrović, a kkt elnöke, Vladimir Ćurčić, Nenad Štrbić, Kéri Valentina, Vatai István, Táborosi László, Czegledi Rudolf


Ispiláng gyermeknépdalkórus

 

Kiállítás, konferencia, koncertek

A városnapi rendezvénysorozat része volt a Paksi Városi Múzeum Bottyánsánc az évszázadok forgatagában című régészeti kiállításának megnyitója a Zentai Városi Múzeumban. A tárlatot szeptember 28-áig tekinthetik meg az érdeklődők.

— A választásunk azért a Bottyánsáncra esett, mert ennek a története kerek egészet alkot, van kezdete és vége, az utóbbi a romkert létrejötte, és keresztmetszetet nyújt a vidék történelméből. Gazdag leletanyaggal is bírunk a sok-sok ásatásnak köszönhetően — hallottuk dr. Váradyné Péterfi Zsuzsannától, a Paksi Városi Múzeum igazgatójától. Az intézményvezető arra is kitért, hogy az összeállítás miként kötődik Zentához, illetve a zentai csatához. Vak Bottyán generális ugyanis Savoyai Jenő hadseregében szolgált, majd a Rákóczi-szabadságharcban is küzdött. 

Zenta Község negyedszerre vett részt az Európai Unió által támogatott Europe for Citizens programban. Az összejövetelen, melynek témája Együtt az euroszkepticizmus ellen volt, a házigazdák mellett Zenta testvértelepülései, a magyarországi Tiszafüred, a szlovéniai Kranj, a szlovákiai Dunaszerdahely és a romániai Székelykeresztúr főleg fiatalokból álló küldöttségei osztották meg tapasztalataikat.

A Népkert bejáratánál lévő lengyel emlékművet 2021-ben emelték azoknak a lengyel hazafiaknak, pilótáknak a tiszteletére, akiknek a repülőgépét 1944. szeptember 11-én lőtték le Zenta felett, miközben segélyt szállítottak Varsó felkelőinek. Az emlékhelyen Lengyelország belgrádi nagykövetségének és a Lengyel Nemzeti Tanácsnak a küldöttsége is koszorúval fejezte ki főhajtását.

A sportcsarnok előtt felállított nagyszínpadon a közönség a Hungarian Queen Tribute Band, az Amadeus együttes és a Csík Zenekar koncertjét élvezhette, valamint a Hungarikum Operettgála fellépőinek tapsolhatott, és megnézhette a tűzijátékot, mely a JT International Rt. városnapi ajándéka volt a zentai polgárok részére.

Az operettgála részlete 

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..