home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola 25 diákja szavalja a Himnuszt
(Tha)
2023.01.20.
LXXVIII. évf. 3. szám
A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola 25 diákja szavalja a Himnuszt

A magyarországi Kulturális és Innovációs Minisztérium a Himnusz közös szavalására hívta a magyarokat a magyar kultúra napján, január 22-én. Idén, január 22-én, a Himnusz 200. évfordulóját is ünnepeljük, ugyanis 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát Szatmárcsekén. Ez a jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére, illetve arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy az összetartozás megélése a nemzet megmaradásának záloga.

Január 22-én, a magyar kultúra napján, az állami megemlékezés után, 17 óra 30 perctől, az Országház főlépcsőjén, a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a Himnuszt, akikhez Novák Katalin köztársasági elnök is csatlakozik.
Az MTVA az erdélyi Székelyudvarhelyről és a partiumi Nagyváradról, a felvidéki Nagymegyerről és a délvidéki Zentáról, valamint Kölcsey egykori lakhelyéről, Szatmárcserkéről és Európa kulturális fővárosából, Veszprémből is élő körkapcsolással jelentkezik, ugyanis az összes felsorolt helyszínen ugyanabban az időben szavalják majd a Himnuszt.

Zentán a Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai kapcsolódnak be ebbe a különleges kezdeményezésbe. 25 tanuló vállalta, hogy rész vesz ezen a nem mindennapi rendezvényen. Őket a Himnusz elmondására Bilicki Renáta és Pék Domonkos Ibolya magyartanárok készítik fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..