home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A zenélő ember
Tóth Lívia
2022.05.30.
LXXVII. évf. 21. szám
A zenélő ember

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság Kónya Sándor csókai néprajzkutatót, versénekest köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Az eseményt a társszervező, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában tartották meg.

Az ünnepélyes megnyitón az egybegyűlteket Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke köszöntötte, a helyi Jovan Popović Általános Iskola elsős diákjai gyermekjátékokat adtak elő Hudák Edit osztálytanító felkészítésében.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Kobrehel Éva, a Csókai Művelődési és Oktatási Központ igazgatója is gratulált Kónya Sándornak, majd a néprajzi társaság nevében dr. Silling István méltatta az ünnepeltet. Elmondta, a társaság elkötelezett és aktív tagját tisztelik Kónya Sándorban, aki a gépészmérnöki diplomája és a középiskolai tanársága mellett a megalakulásuk óta szinte minden tevékenységükben részt vesz. Énekmondóként, zenészként, néprajzkutatóként ismert, aki a tudományos konferenciákon, szemináriumokon és műhelyeken a vajdasági népénekek és népdalok avatott kutatójaként mutatkozik be.

Kónya Sándor tiszteletére néprajzi konferenciát szerveztek, melynek minden előadása kötődött valamilyen formában a zenéhez. Dr. Silling István Népi hangszereink a vajdasági magyar folklórkutatásban címmel értekezett, Nagy Abonyi Ágnes arról beszélt, miért van fontos szerepe a népzenei oktatásának a családban, dr. Szőke Anna összegezte, milyen zenélési és táncos alkalmak voltak egykor Kishegyesen, és bemutatta Kőműves Kálmán citerást. Dr. Tóth-Glemba Klára alanya Lele József citerás, a népművészet mestere volt, akinek a játékát élőben is élvezhette a közönség. Dr. Németh Ferenc Kersch Ferenc egyházkarnagy és zeneszerző, gimnáziumi tanár és dalárdavezető nagybecskereki éveit vázolta fel, Fehér Viktor az egyházaskéri kántortanítók emlékét idézte meg. Dr. Klamár Zoltán felolvasása alatt megelevenedtek a lakodalmi kurjantások, Csorba Béla egy lourdes-i népi ének temerini változatát jelenítette meg, dr. Silling Léda a Szent Bánáti Rafailo hálatárgyaival ismertette meg a jelenlévőket.

Ezúttal mindegyik szerző 15 perc bemutatkozási időt kapott, de a tanulmányok az ősz folyamán könyvben is megjelennek.

A zenélő ember nevet viselő rendezvény végén a csókai Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa énekelt vajdasági népzenészek kíséretében, majd Micsik Béla és Mihók Attila citerások léptek fel.

A szerző és a Móra Ferenc MME felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..