home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A zene szárnyán Bence Péter zongorajátékával Újvidéken
Molnár Ilona
2023.09.11.
LXXVIII. évf. 36. szám
A zene szárnyán Bence Péter zongorajátékával Újvidéken

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem nagyon nagy szerencsém volt, hogy szeptember 7-én ott lehettem Bence Péter, fiatal magyar zongoraművész koncertjén Újvidéken.

Az újvidéki Mihajlo Pupin sugárút egy része le volt zárva, ugyanis a szabadtéri koncert helyévé változtatták a területet, ahol ülőhelyek százai várták a komolyzene rajongók sokaságát. Időben érkezőként sikerült olyan ülőhelyet foglalni, ahonnan elég jó volt a rálátás a színpadra. Alig fél óra múlva a nézőtér háromnegyed része megtelt emberekkel.

A Magyarországon született és élő Bence Péter 2012-ben Debrecenben világrekordot döntött, amikor egy perc alatt Bösendorfer zongorán 765 hangot szólaltatott meg, mellyel a világ leggyorsabb zongoristája lett. Zenei tehetsége már négyéves korában megmutatkozott, nem beszélve arról, hogy első zenei albumát 13 évesen jelentette meg családja által. Húszévesen önálló, kimagasló tehetségnek tartották. A klasszikus zene mellett a filmzenék érdekelték. A legnagyobb vágya teljesült, amikor 2010–2015-ben bekerült a bostoni Berklee College of Musicra, ahol filmzeneszerzés és zongora szakon tanult ösztöndíjasként, valamint szponzori támogatással. Ezek után, amikor egyik szerzeményét eljátszotta, a zongoratanára közölte: nem tud mit tanítani neki, és kiment a teremből. Több mint tíz éve járja a világot, és kápráztatja el művészi tehetségével az embereket.

Szóval nem kétséges, az élethez szerencse is kell, de nem Bence Péternek, hanem annk, akinek mákja volt, és hallhatta, hogy néhány perc ráhangolódás után játszani kezdett a Vajdasági Szimfonikus Zenekar, amely sokunk örömére Leonard Bernstein filmzenéjéből vett részeket adott elő. Ezek után felcsendült John Williams Superman fődallama, melyre színre lépett, és zongorázni kezdett Bence Péter zongoraművész, zeneszerző, zenei producer. Elhangzott többek között a Harry Potterből Hedwig témája, John Williams Csillagok háborúja filmzenéjének főcímdala. Olyan neves előadók dalainak feldolgozásait hallhattuk, mint Michael Jackson Thrillere vagy Bence Péter által átírt Bad zongoraverzióját, mely 2015. június 25-én került fel az internetre. Akkor azt írta róla: Legalább olyan jó, mint az eredeti. Igaza lett, 17 milliós nézettséggel világhírnévre tett szert.

Az újvidéki közönség soraiban is elsöprő sikert aratott. Nagy ovációval fogadták a Queen feldolgozott Bohém rapszódia és Nyomás alatt című dalát is. Majd a híresebbnél híresebb filmzenék után saját szerzeményeit hallhatta a nagyérdemű közönség, mint a Március 88, Illuminated, Éjféli álarcosbál továbbá a Fibonacci Piece darabot.

Az ifjú Bence Péter hallatlanul tehetséges magyar művész zenei munkásságával, zongorajátékával világszerte a zongorajáték rajongók táborának sokaságát kápráztatja el.

Minden zeneimádónak kívánom, hogy legyen része olyan leírhatatlanul fantasztikus, magasságokba repítő zenei élményben, mint amilyenben Bence Péter újvidéki zongorakoncertjén levő közönségnek része volt.

Fényképezte: Molnár Ilona

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..