home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A víz nyugtat és fejleszt
Bíró Tímea
2020.10.02.
LXXV. évf. 39. szám
A víz nyugtat és fejleszt

A Medica Netter orvosi rehabilitációs és fizikoterápiás magánrendelőben rendkívül közkedvelt a babaúszás, mely nagymértékben hozzájárul a baba mozgásának fejlődéséhez. Süli Mónika sportorvos és okleveles gyógytornász, a Medica vezetője mesélt nekünk a babaúszás előnyeiről és szerepéről.

* Milyen idős babáknak ajánlott a babaúszás?

— Három hónapos kortól lehet elkezdeni, hiszen ekkorra a gyermek megkapja a legfontosabb védőoltásokat, és a köldökcsonkja is teljesen begyógyul. A korai kezdés fontos, viszont a babaúszás hároméves korig nyújt teljesen átfogó mozgásformát a gyermekeknek. Tehát akik nem három hónapos korban kezdik, azok sem maradnak le semmiről. 

Süli Mónika

* Mire van pozitív hatással?

— A babaúszás egy komplex program, mely a baba korának és igényeinek megfelelően van kialakítva. Egy kiváló családi program, mely egy életre szóló élményt nyújt mind a babának, mind a szülőknek. Az első fejezet három—hat hónapos korban indul. Ezt hívjuk a visszaemlékezés időszakának. Az anya és a babája először indulnak el otthonról közösségi programra, és egy olyan élményt élhetnek át közösen, ahol a baba az ismerős, mély hangokkal teli, ám teljesen megnyugtató víz hangjával, morajlással találkozik az anya biztonságos ölelésében. Ez az élmény annyira jól működik, hogy a babák gyakran el is alszanak közben. Olyan érzetet ad a babának ez a fázis, mintha csak az anyaméhben volna. A második fázis a hat—tizenkét hónapos időszak, ezt úgy nevezzük, hogy az intenzív kis- és nagymozgások fejlődésének korszaka. Az éneklés, a reflexes mozgások, a ritmikus feladatok, a folyamatos egyensúlyozás, szem-kéz koordináció fejlesztése segítik ezt a gyors mozgásfejlődést a kicsiknél. A babaúszás hatására a babáknál a szárazföldön történő mozgások eredményesebbek. Az első szociális kapcsolatok kialakítása is megtörténik. A babák elkezdik észlelni a tárgyakat, játékokat, társaikat, figyelik egymást, és megérintik a mellettük levőt. Ennek köszönhetően a későbbiekben bármilyen közösségben biztonságosan érezheti magát a gyermek. A harmadik fázis a felfedező korszak, ide tartozik az egy-két éves korosztály. A gyermekek ekkortájt nagyon jó megfigyelőkké válnak, akik képesek tudatosan, önállóan végrehajtani a feladatokat. Ebben az életkorban a víz alá merülés már nem reflexszerű. Ilyenkor kell elsajátítaniuk, hogyan tartsák vissza a lélegzetüket arra az időre, amíg a víz alá merülnek.


A babaúszás a picinek és a szülőnek is élmény

* Hány alkalom szükséges, és hogyan kell elképzelni egy órát? 

— Heti egy alkalommal ajánlatos egy ilyen foglalkozáson részt venni, mely minden előkészülettel együtt körülbelül 40 percig tart. A speciális babamedencében fűtött, meleg víz van, olyan fertőtlenítőszerrel, amely bababőrbarát. A víz hőmérséklete is optimális kell hogy legyen, hogy a baba önfeledten tudja élvezni a vizet. Az anyuka vagy az apuka van a babával a vízben, az oktató pedig koordinálja a foglalkozást. Meg szoktuk engedni a szülőknek, hogy fényképet vagy videót készítsenek, mely megmarad emlékbe a családnak. 

* Kell-e valamilyen eszköz ehhez a foglalkozáshoz?

— Speciális eszközre nincs szükség, minden játékról, felszerelésről mi gondoskodunk. Amit viszont hozni kell, az a baba számára egy úszópelus, törülköző és váltó öltözet. Ha az édesanya megy a babával a vízbe, szükséges felmutatni egy nőgyógyászati törlet vizsgálati eredményét, mely nem lehet 6 hónapnál régebbi. Jelentkezni a 069/33-11-102-es telefonszámon, illetve az info@medicanetter.com e-mail-címen lehet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..