home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A víz, mely mindenre jó
Tóth Tibor
2020.07.26.
LXXV. évf. 30. szám
A víz, mely mindenre jó

Messze földön híres a napsütésben lilás, borultabb időben barnás árnyalatú pacséri gyógyvíz. A vendégek szívesen jönnek a Topolya községben fekvő település ékkövének is nevezett létesítménybe. Jómagam is évente két-három alkalommal eljutok a pacséri tófürdőbe, ahol szívélyes személyzet, reális árak, kellemes hőmérsékletű víz és finom ételek várnak. Kikapcsolódásra, pihenésre és gyógyulásra is megfelel a 2014 óta üzemelő tófürdő, ahova a múlt szerdán, a legújabb járványügyi rendeletek életbe lépése előtt két nappal látogattam el.

A 65 x 65 méteres, sós vizű gyógytó, melynek vízfelülete csaknem 2000 négyzetméter, legmélyebb pontja 1,6 méter, valamint a 2018 januárjában átadott, 200 négyzetméter vízfelületű fedett rész, melyben két 70 cm mélységű medence kapott helyet, kiváló felüdülést nyújt mindenki számára. A pacséri gyógyvíz 1400 méter mélyről tör felszínre. A kútból kikerülve a 74 fokos víz a mederben 30-35 fokosra hűl vissza. A víz ásványianyag-tartalma igen magas: nátrium, kálium, lítium, ammónia, kalcium, magnézium, stroncium, hidrokarbonát, klór, bróm, jód, fluor, nitrát, szulfát található benne. A pacséri víz legfőbb sajátossága, hogy 1 liter 22 gramm sót tartalmaz, tehát annyira sós, mint a tenger. Az elemek kiváló hatással vannak a többi közt a bőrbetegségekre, izomhúzódásokra, sérülésekre, érrendszeri, reumás, légúti és nőgyógyászati megbetegedésekre. A fedett rész egy 700 négyzetméter összterületű épületben kapott helyet, az ülőmedencékben 32—34 fokos víz segíti a vendégek gyógyulását és kikapcsolódását. A tófürdő melletti, 240 négyzetméteres épületben öltözők, vizesblokk és vendéglátóipari létesítmény — ahol üdítő, sör, fagylalt, kávé, lángos, palacsinta, hasábburgonya is kapható — várja a vendégeket. Az objektum előtt ingyenes parkoló található, a fürdőtől a bajmoki útig pedig 1 km hosszú és 3 méter széles betonúton közlekedhetnek az odalátogatók.


A fürdő bejárata


Szabolcski Szabolcs

— Az elmúlt nyáron zökkenőmentesen dolgoztunk, az időjárás is kedvezett nekünk. Több olyan hétvégénk volt, amikor a hőmérséklet nem süllyedt 30 Celsius-fok alá, így sokan érkeztek hozzánk. A téli időszakban csökkentett kapacitással üzemeltünk, viszont a vendégek az átlagosnál nagyobb számban látogattak meg bennünket. Az elmúlt évben a fejlesztések közül nem mindent tudtunk megvalósítani, az infra- és a finn szaunát, valamint a masszázsszolgáltatást még nem volt lehetőségünk bevezetni. A koronavírus-járvány miatt március 15-étől június 15-éig, tehát három hónapig nem működtünk, viszont ez az idő elegendőnek bizonyult arra, hogy több fejlesztést, javítást, felújítást elvégezzünk a fürdő területén, amire 2018. január 5-e óta nem volt alkalmunk, hiszen létesítményünk az év 365 napján nyitva állt a fürdőzők előtt. A márciustól júniusig tartó időszakban 50%-kal növeltük a kinti öltözők számát, a faöltözőket PVC-ből készültekre cseréltük, emellett új napágyakat vásároltunk és új árnyékolóhálókat szereltünk fel — mondta Szabolcski Szabolcs, Pacsér Helyi Közösségének tanácselnöke, hozzátéve, hogy a lacikonyha is töretlen népszerűségnek örvend, főleg a gazdagon megrakott lángost keresik a vendégek.

A belépő ára július 1-jétől változott, a felnőttjegy a nem pacséri vendégek számára 50 dinárral lett drágább.


Az új PVC-öltözők

— A koronavírus miatt nem várt kiadásokkal szembesültünk. Folyamatosan fertőtlenítünk, alkalmazottaink számára maszkról és kesztyűről gondoskodunk, a vendégeknek a bejáratnál fertőtlenítőszert és fertőtlenítővel átitatott lábtörlőt helyeztünk el. Mindez pluszköltséget rótt ránk az egyébként is nehézkesen induló idényben, ezért sajnos emelnünk kellett a belépő árát. Tehát a felnőttjegy 350, a gyermekjegy továbbra is 200, a csoportos jegy pedig 250 dinárba kerül. Két felnőtt és egy gyermek 700 dinárt fizet, tehát a gyermek ingyen jöhet be, a két felnőttet és a két gyermeket magában foglaló jegy pedig 900 dinár, tehát az egyik gyermek ez esetben is ingyen tartózkodhat a fürdő területén. A pacséri lakosok számára a felnőttbelépő 150, a gyerekjegy pedig 100 dinár. A zárás előtti két órában érkezők kedvezményben részesülnek: a felnőttjegy 200, a gyerekjegy pedig 100 dinárba kerül — sorolta Szabolcski.

A fürdő területén több plakáttal találkoztunk, mely felszólítja a vendégeket a járványügyi intézkedések betartására, valamint saját és mások egészségének megőrzésére.


A pacséri gyógyvíznek rengeteg jótékony hatása van

A faluban egyre többen vásárolnak házat, melyet felújítanak, majd bérbe adnak az idelátogató turistáknak.

— Két-három apartman építése befejeződött, és ugyanennyi kialakítása van folyamatban. Tavaly 30-40 szálláshely állt a vendégek rendelkezésére, ez az idén 70-80-ra bővült. Egyre több, nagyvárosban élő polgár vásárol a faluban ingatlant, melynek ára ezért valamelyest emelkedett — mondta a tanácselnök, majd azzal folytatta, hogy egy nemzetközi IPA-projektum keretében helyi ízeket és termékeket bemutató kiállítótermet alakítanak ki, ez is a végéhez közeledik. — A pacséri Mezőgazdasági Termelők Egyesülete és egy bácsalmási civil szervezet közös projektuma befejeződött, az ingatlan felújítása megtörtént, még a háttérdokumentáció maradt hátra. A projektumot Pacsér Helyi Közössége is támogatta éppen azért, hogy a helyi termelők könnyebben tudjanak piacra jutni.

Szabolcski arról is beszélt, hogy a járványhelyzet miatt a falunapot kénytelenek voltak elhalasztani, hiszen nem szerették volna kockára tenni az emberek egészségét és biztonságát. Terveik szerint az eseményt szeptemberben tartanák meg, ha az akkori helyzet mindezt lehetővé teszi. 

Lapzártánk idején (péntek délelőtt) a pacséri tófürdő Facebook-oldalán közzétett információk szerint a fürdő továbbra is üzemel, viszont kötelező a maszk viselése és az egymás közötti, 2 méteres távolság betartása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..