home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A világ szeme Budapesten van
Balázs Szilvia
2021.09.09.
LXXVI. évf. 36. szám
A világ szeme Budapesten van

Megismerni az Oltáriszentséget, elmélyíteni annak tiszteletét — ez a célja a világméretű eseménysorozatnak, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, melyet általában négyévente tartanak meg, és ezúttal Budapest ad otthont a rendezvénynek.

1938-ban is a magyar főváros volt a házigazda, Szent István halálának 900. évfordulója alkalmából. Előtte, mintegy próbaként, 1928-ban már megtartottak Magyarországon egy nemzeti eucharisztikus kongresszust, melyen körülbelül 200 000 hívő vett részt. Mivel az sikeres volt, a püspöki kar a következő évi értekezletén hivatalosan is megkezdte a tárgyalásokat arról, hogy Budapest legyen a világkongresszusnak is a házigazdája.

Az Eucharisztiának egyébként saját ünnepe van, melyet úrnapjának nevezünk, és ezt a világegyház a pünkösd nyolcadát követő csütörtökön tartja. Az úrnapja megünneplésének elterjedésével vált szokásossá az Oltáriszentség körülhordozása, de általánossá csak a XV. századtól lett.

Ami az eucharisztikus kongresszusokat illeti, azokat Emilia Tamisier, egy egyszerű, dél-franciaországi asszony kezdeményezte, aki eleinte zarándoklatokat szervezett az Eucharisztia jegyében. Ezek nagy tömegeket vonzottak, 50 000 ember is összegyűlt egy-egy alkalommal, a francia eucharisztikus mozgalom vezetői elhatározták, hogy a zarándoklatokat minden évben megszervezik, és külön kongresszussal zárják le őket. Az elsőt 1875 szeptemberében tartották meg Faverney-ben.

Az idei kongresszus programjai közül többet is érdemes kiemelni. A budapesti Örökimádás-templomban például a kongresszus idején — szeptember 5-e, vasárnap 12 órától szeptember 12-e, vasárnap 18 óráig — folyamatos szentségimádást tartanak, melyre a szentsegi.jezus@gmail.com e-mail-címen lehet előzetesen feliratkozni. A szervezők kérik, hogy akik szeretnének részt venni a szentségimádáson, mindenképp regisztráljanak, viszont ez nem feltétel, így aki éppen akkor Budapesten jár, és betér egy imára a templomba, azt is szívesen látják.

Érdekesség még, hogy a kongresszus tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét helyezett forgalomba szeptember 1-jén, valamint az 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát. Ezenkívül ingyenesen letölthető mobilalkalmazással, valamint online ingyenesen elérhető liturgikus füzetekkel segítik a szervezők a kongresszuson való gördülékeny részvételt az érdeklődők számára. Az alkalmazás minden tartalma bejelentkezés nélkül is elérhető, hat nyelven, hírekkel, a liturgiák szövegeivel, a kongresszus programjaival és helyszíneivel, valamint az információs pontok helyével és nyitvatartási idejével. A programok kategóriák szerint szűrhetőek. Az IEC2020 alkalmazás ingyenesen letölthető androidos és iPhone-készülékekre is.

A tervek szerint Ferenc pápa szeptember 12-én tart majd szentmisét, a Hősök terén. Az Eucharisztikus Kongresszus programjait, ahogyan a pápai szentmisét is, több tévécsatorna és a rádió is közvetíti, nálunk a szerbiai Mária Rádióban lehet figyelemmel követni az eseményt. Bővebb információ minderről a www.mariaradio.rs honlapon található.

(Forrás: Magyar Kurír)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..