home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A vészkorszak keresztény embermentőinek állít emléket a Duna új sorozata
MTVA
2022.10.21.
LXXVII. évf. 42. szám
A vészkorszak keresztény embermentőinek állít emléket a Duna új sorozata

Aki egy embert megment… címmel indít új sorozatot október 23-án a Duna. A vasárnap délelőttönként látható vallási műsorba azoknak az egyházi embermentőknek állítanak emléket, akik a vészkorszak idején hitüktől vezérelve, lelkiismeretükre hallgatva, saját és családtagjaik biztonságát is kockáztatva mentettek meg árva gyerekeket, üldözött zsidókat, vagy ellenállókat a biztos haláltól.

Papok, lelkészek, apácák, egyházi személyek, hősök, akik közül sokan embermentő tevékenyégük közben saját életüket áldozták fel. Az ő történeteiket, a veszélyekkel járó segítségnyújtás lelki motivációit tárja fel a Duna új vallási sorozata.

Az egyházi embermentők nem egy, hanem több száz ártatlan zsidó és nem zsidó életét mentették meg azokban az időkben, amikor a hiten és a józan gondolkodáson felülkerekedett a rettegés, a gonosz és a szenvedés. Azok a bátor papok, lelkészek, szerzetesek, apácák, akik sorozatunk főszereplői, mindent megtettek annak érdekében, hogy ártatlanokat mentsenek meg, kockáztatva ezzel saját, illetve családjuk és közösségük tagjainak életét is. Sajnos a kor, a terror, a fenyegetettség, a félelem és a rosszakarók megnehezítették, majd végül ellehetetlenítették a többségük tevékenységét. Sokak esetében, akik egy életet megmentettek, a sajátjukat már nem tudták, őket már senki nem óvta, így mások élete védelmében haltak mártír halált” – mondta az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője, Andrónyi Kolos, hangsúlyozva, hogy eddig még nem készült sorozat a vészkorszak keresztény embermentőiről.

Az egyes részekben mindig más embermentőt ismerhetnek meg a nézők. A műsorban történész és egyházi vendégekkel, klinikai szakpszichológussal és a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet munkatársával  mutatják be, hogy a felidézett személyt mi motiválta, és milyen veszélyekkel kellett számolnia. Az epizódokban a helyszínekről készült korabeli fényképekkel és aktuális felvételekkel, dokumentumokkal illusztrálják a hallottakat. A vasárnap 9:25-től látható első részben az evangélikus egyház embermentőjének, Sztehlo Gábornak az emlékét idézik fel. Ő a legnehezebb időszakban, a nyilas uralom idején körülbelül kétezer embert, köztük 1600 gyermeket mentett meg, 32 árvaházat hozott létre a Vöröskereszt segítségével.

A műsor felelőse az MTVA Vallási Főszerkesztőségének munkatársa, Kocsi Zsolt, aki egyben a MAZSIHISZ által delegált egyházi referens. A műsor szakmai közreműködői a Holokauszt Emlékközpont és a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet.

Az Aki egy embert megment… epizódjai adás után a Bizony, Isten Youtube-csatornán, valamint a műsor Médiaklikk-oldalán nézhetők újra.

Aki egy ember megment… - vasárnaponként 9:30-tól a Dunán!

A fotón Andrónyi Kolos, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Vallási Főszerkesztőségének vezetője beszédet mond az MTVA óbudai székházában tartott díjátadó ünnepségen, amelyen kiemelkedő munkatársait díjazta a közmédia 2022. március 11-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..