home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„A versmondás egyfajta igazmondás”
Tóth Lívia
2015.12.13.
LXX. évf. 49. szám
„A versmondás egyfajta igazmondás”

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai támogatásával és a Feketics Művelődési Egyesület közreműködésével megszervezte a XIX. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót.

A kétnapos eseményre 65 részvevő érkezett Vajdaságból és Magyarországról. A szemle legrangosabb elismerését, a Dudás Kálmán-díjat ezúttal a nagykanizsai Horváth István vehette át.

A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvényeként nyilvántartott versenyre megtelt a bácsfeketehegyi Kultúrotthon terme. A fellépőknek, akik gyermek, ifjúsági, felnőtt és szépkorú kategóriában jelentkezhettek, két verssel vagy prózával kellett készülniük az egyetemes magyar, valamint eggyel a határon túli magyar irodalomból. A megmérettetésen az alsó korhatár kilenc év, az idén viszont a hat-nyolc éves gyermekek is bemutatkozhattak. A zsűri meghallgatta és véleményezte, de nem rangsorolta őket.


Kezdődik az elődöntő

Az ünnepélyes megnyitón Hajvert Ákos, a VMVE elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, közöttük a szülőket, tanárokat. Reményét fejezte ki, hogy a fiatalok néhány év múlva átveszik a mostani felkészítők helyét, és a következő nemzedéket is elvezetik a szép versekhez. Mivel már a karácsonyi készülődés időszakában vagyunk, azt kívánta, mindenki bontsa ki a magával hozott versek és prózák csomagját, és ajándékozza meg vele a jelenlévőket.

Az alkalmi műsorban zongorán közreműködött Csőke Noémi, a topolyai zeneiskola tanulója és a kecskeméti Ortan Vivienne, a Dudás-díj tavalyi nyertese. 


Író-olvasó találkozó Csík Mónikával

Az első napon a kétfordulós elődöntőt tartották meg, mely után 31-en jutottak be a másnapi döntőbe. Talán már közhelynek számít, hogy minden hasonló rendezvényen azt mondjuk, nehéz dolga volt a zsűrinek, de ezúttal a szakmai bizottság tagjai — Krizsán Szilvia színművész (Újvidéki Színház), Csík Mónika író, költő (Szabadka), Pataki András rendező, színházvezető (Soproni Petőfi Színház), Mess Attila színművész (Szabadka), Vukosavljev Iván színművész, színházvezető (Zentai Magyar Kamaraszínház), Nešić Máté színművész (Zentai Magyar Kamaraszínház) — nem jutottak közös döntésre, így pontozással ítélték oda a díjakat.

— Legalább húsz éve vagyok zsűritag, de ilyen mértékű egyet nem értésre még nem volt példa. A végeredmény a pontszámok alapján dőlt el — mondta Pataki András az eredményhirdetés előtt. — A versmondás egyfajta igazmondás, és szerencsések azok, akiknek az életében tényezővé válik. Ha verssel élünk, másképpen élünk, ha verset mondunk, más emberek leszünk. Legyünk valamivel többek, mint amik az unalmas hétköznapokon a vers nélkül lennénk. Mindenkinek azt a fajta életet kívánom, amely a költeményekkel lesz igazán teljes — tette hozzá, és azt is kifejtette, hogy a sok gyermek és fiatal mellett hiányolja a felnőtt versmondókat. 


Az ifjúsági kategória nyertese: Baj Bianka

A kisgyermek kategória nyertese a kishegyesi Vanka Réka lett, a gyermekeknél a bácsfeketehegyi Bede Anetta, a fiataloknál a nagykanizsai Baj Bianka, a felnőtteknél pedig a szintén nagykanizsai Horváth István került az első helyre. Ötödik alkalommal adták át a találkozó fődíját, Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotását, melyet szintén Horváth István vitt haza.


Horváth István

A jutalomkönyvek a nagykikindai Németh Beáta magánkönyvtárából, a Solymosy Könyvesházból és a Forum Könyvkiadó Intézetből kerültek ki, a különdíjakat a Raffai család, Barta Attila és Lazukics Anna ajánlották fel.

A Dudás Kálmán-vetélkedő már évek óta a Kárpát-medencei szintű Csengey Dénes Vers- és Prózamondó Verseny egyik elődöntője. Bácsfeketehegyen is ott volt az a háromtagú bizottság, amelynek a tagjai az itteni zsűritől függetlenül jelölték ki azokat a fiatalokat és felnőtteket, akiket majd meghívnak a nagykanizsai döntőbe.  


Az Állomások című előadás részlete

A XIX. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó kísérő rendezvényeként könyvvásárt tartottak a Solymosy Könyvesház szervezésében, Csík Mónika író, költő, újságíró gyermekversekkel kedveskedett az olvasóinak, és fotókiállítással mutatkozott be a kishegyesi-bácsfeketehegyi Dombjektív fényírda, melyet Lakatos János újságíró nyitott meg. A színházteremben az Állomások című műsort nézhették meg az érdeklődők, mely Bácsfeketehegy betelepítésének 230. évfordulójára Hajvert Lódi Andrea  rendezésében készült.


Egyszer majd mi visszük haza, de nem csak a telefonban

TÓTH Lívia és MALETAŠKI Krisztina felvételei

Díjazottak:
Kisgyermek kategória:
1. Vanka Réka (Kishegyes)
2. Mizsei Molli (Kunszentmiklós)
3. Erdei Anna Dorka (Kishegyes)
Különdíj: Bácsi Virág (Kishegyes), Szabó Rebeka (Topolya), Sziveri Emese (Muzslya)
Gyermek kategória:
1. Bede Anetta (Bácsfeketehegy)
2. Horváth Bendegúz (Nagykanizsa)
3. Major Lili (Kishegyes)
Különdíj: Paulyuk Jenifer (Kishegyes)
Ifjúsági kategória:
1. Baj Bianka (Nagykanizsa)
2. Micsinai Dominik (Nagykanizsa)
3. Dupák Fanni (Csóka)
Különdíj: Szabó Regina (Csóka)
Felnőtt kategória:
1. Horváth István (Nagykanizsa)
2. Simon Tamás (Budapest)
3. Kurucz Ádám Konrád (Marcali)
Különdíj: Kónya Antalné (Nagykanizsa)
Dudás-díj: Horváth István (Nagykanizsa)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..