home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A versenyképesség növelésének kulcsa a digitális transzformáció 
Kartali Róbert
2019.11.14.
LXXIV. évf. 45. szám
A versenyképesség növelésének kulcsa a digitális transzformáció 

A helyi kis- és középvállalkozások digitális transzformációjához nyújt hathatós segítséget a Szerbiai Gazdasági Kamara. Szabadkán 43 tanácsadó segíti térítésmentesen a vállalatokat a versenyképességük növelése érdekében a digitális átalakulás folyamatában.

A Szerb Fejlesztési Ügynökség pedig a cégek digitális stratégiájának kidolgozását és megvalósítását támogatja, valamint a teljes költségek felét, legfeljebb 600 000 dinárig.

— A digitális átalakulási folyamat stratégiai megközelítést igényel, mind a jelenlegi helyzet elemzése, mind a jövőbeli üzleti tevékenységek tervezése során. A siker egyik kulcsfontosságú feltétele a rendelkezésre álló digitális eszközökön alapuló új üzleti modellek és alapelvek bevezetése. Részvételi szándékukat a helyi kis- és középvállalatoknak jelezniük kell, mégpedig egy olyan internetes kérdőív kitöltésével, amelyben választ adnak azokra a kérdésekre, hogy jelenleg hogyan és mennyire veszik igénybe a virtuális világ adta lehetőségeket — emelte ki lapunknak Biljana Štavljanin, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Regionális Gazdasági Kamarájának megbízott igazgatója. Mint mondta, a kitöltött kérdőív alapján már kirajzolódik egy kép a vállalatról, a minősített tanácsadók pedig a cégben a további értékelésük után már konkrét javaslatokat adnak a vállalkozóknak. A javasolt digitális innovációs költségek felét pedig a Szerb Fejlesztési Ügynökség támogatja, legfeljebb 600 000 dinárig. A cégeknek csak a költségek felét, ennél a példánál maradva tehát 300 000 dinárt kell önerőből fedezniük. Hozzátette: ez mindenképp hasznos befektetés, hiszen manapság ha egy vállalat nem használja ki az internet adta lehetőségeket, avagy nincs online jelenléte, akkor az olyan, mintha nem is létezne. A sikeres üzleti élethez nélkülözhetetlen a digitális transzformáció, ezt a lehetőséget pedig azért is érdemes kihasználni, mert ezzel az akcióval a cégek térítésmentesen kapnak szaktanácsadói szolgáltatást, mely egyébként szintén hatalmas kiadás lenne. Ez most ingyenes a gazdasági kamarának köszönhetően, továbbá a digitális stratégia kidolgozását és annak megvalósítását is féláron végezhetik el a vállalatok.

— Ezzel az új fejlesztéssel továbbá egybe lehetne vonni a cégen kívülre helyezett üzleti folyamatokat is, mint például a könyvelést, de akár egy internetes eladási weboldal megnyitása is új lehetőséget adna a cégek számára, és új piacokat nyithatna — emelte ki lapunknak Karai László, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Regionális Gazdasági Kamarájának tanácsosa. Mint mondta, a digitális átalakulással a szerbiai cégek is sokkal versenyképesebbek és nyitottabbak lehetnének a piac felé, és jelentős előrelépést tudnának elérni. Továbbá az elektronikus banki szolgáltatásokat igénybe véve a vállalkozók időt is megtakaríthatnának, illetve az ügyintézés is költséghatékonyabbá válna, az így megtakarított összegeket pedig a cégek átcsoportosíthatnák más területekre.

Kevesebb mint egy év alatt mintegy 100 helyi vállalkozás élt már ezzel a lehetőséggel, viszont továbbra is várják az érdeklődők jelentkezését, noha a rendelkezésre álló helyek száma korlátozott. Bővebb információ a gazdasági kamara honlapján vagy a 024/55-33-57-es telefonszámon kapható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..