home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A verseny, mely összeköti a múltat a jövővel
Kartali Róbert
2021.11.24.
LXXVI. évf. 47. szám
A verseny, mely összeköti a múltat a jövővel

Széchenyi István élete és munkássága volt a témája a 26. Kárpát-medencei Honismereti Versenynek. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének hagyományos rendezvényét ezúttal is a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola tornatermében tartották meg, az idén mintegy száz diák részvételével.

Az esemény huszonhat évvel ezelőtt azzal a céllal indult el, hogy a vajdasági diákok alaposabban megismerjék a magyarság múltját, történelmét és kultúráját, ezzel is erősítve magyar nemzeti identitásukat. Sok éven keresztül a Kárpát-medence más országaiból is érkeztek versenyzők, az idén a járványhelyzet miatt erre sajnos nem volt lehetőség, viszont a hazai iskolák körében népszerű megmérettetésre Vajdaság területéről összesen 23 általános iskolai, illetve 6 középiskolai csapat nevezett be.


A szervezők

— Az ötlet az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének megalakulásakor született meg, vagyis a vetélkedő egyidős a civil szervezettel. Célunk minden évben egy olyan honismereti versenyt szervezni itt, a Vajdaságban, amely bővíti a diákjaink tudását a magyar kultúra, a magyar történelem és az identitásunk területén. A témája változó, azt mindig egy emlékévhez, valamilyen eseményhez kötjük — emelte ki lapunknak De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke. — Az idei vetélkedő témáját a gróf Széchenyi István születésének 230. évfordulója alkalmából megtartott Széchenyi-emlékév adta. Tudvalevő, hogy gyorsan változó világban élünk, az oktatás területén is nagyon sok a kihívás, így némileg megváltoztattuk a verseny forgatókönyvét. Az előző évektől eltérően most nem kellett a diákoknak esszét írniuk és kiselőadást készíteniük, csupán a helyszínen kellett kreatívan alkotniuk, itt kapták meg a feladatokat, melyeket egy bizonyos előtudással oldhattak meg. Azt is mondhatnánk, hogy ez egy rendhagyó történelemóra, melyben a vetélkedés is benne van. Nagyon örülünk, hogy a verseny ennyire népszerű, ez alkalommal mintegy száz vajdasági diák volt itt, aki a magyar történelemről, a magyar kultúráról tanult. 

— Múltunk, történelmünk ismerete a fiatalok számára mindig nagyon fontos és jelentős — hangsúlyozta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke üdvözölte a résztvevőket, és megköszönte a szervezőknek, hogy gróf Széchenyi István életének és munkásságának szentelték az idei vetélkedőt. Mint mondta, ennek köszönhetően egy olyan kivételes, mégis esendő magyar ember állhatott a találkozó középpontjában, aki képes volt megérteni saját korát, de akit saját kora sajnos sosem értett meg. — Gróf Széchenyi István nemcsak a magyar történelem szempontjából töltött be nagyon is fontos szerepet, hanem emberként, politikusként is olyan példát mutat számunkra, amelyből a fiatalok tanulhatnak. A tett embere volt. Ma, a XXI. században egy fiatal előtt állhat-e jobb példakép, mint az, hogy adakozó legyen, segíteni akarjon, a nemzetét föl akarja emelni, és ami még fontosabb, hogy ezt tettekkel bizonyítsa. Ha valami ma számunkra fontos lehet Széchenyi tevékenységében, akkor úgy gondolom, ez a legjelentősebb üzenet. Ezek a fiatalok immár huszonhatodik alkalommal találkoznak, természetesen más-más generációkhoz tartoznak. Az idén a járványhelyzet miatt a Kárpát-medencei ifjaknak csak a délvidéki csoportja tudott itt lenni, ennek ellenére úgy gondolom, hogy valamennyien, akik erre a versenyre készültek, Széchenyit úgy őrzik meg majd a szívükben, hogy olyan ember volt, akinek tettei, hídtörténetei igazán példamutatóak és követendőek.


Hajnal Jenő

— A szabadkai Széchenyi István Általános Iskola az idén ünnepli fennállásának 165. évfordulóját, így külön öröm, hogy e verseny témáját éppen az iskola névadójának élete és munkássága adja — mondta köszöntőjében Weiss Vesna, a rendezvénynek állandó otthont nyújtó iskola igazgatója.

A vetélkedőre érkeztek csapatok Szabadkáról, Palicsról, Hajdújárásról, Óbecséről, Bácsfeketehegyről, Adáról, Magyarkanizsáról, Temerinből, Szenttamásról, Gombosról, Horgosról, Szajánból, Tordáról, Magyarittabéről, Törökkanizsáról, Zentáról, Kisoroszról és Csantavérről. Az általános iskolásokat Sárosi Gabriella és Csőke Márta történelem szakos tanárok zsűrizték, a kreatív feladatot pedig Szalma Viktória és Kosányi Debóra bírálta el. A középiskolások munkáját dr. Mészáros Zoltán történész, valamint Weiss Rudolf és Herbut Hegedűs Anna történelemtanárok értékelték.

Az általános iskolásoknál a harmadik helyen a Széchenyi István Általános Iskola Hitel nevű csapata végzett, a második szintén a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolát képviselő csapat, a Haza és Haladás lett. Az első helyet megegyező pontszám miatt megosztva nyerte el az adai Cseh Károly Általános Iskola Selyemtenyésztési Társulat és a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Mágnások nevű csapata. A középiskolásoknál a harmadik helyezett a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium Soproni Kaszinó nevű, a második ugyanezen iskola Lánchíd csapata lett, a legjobbnak pedig ezúttal a szabadkai Bosa Milićević-iskola Reformkor nevű csoportja bizonyult. A résztvevők emléklapot és egy alkalmi ajándékot kaptak, a díjazottak és felkészítő tanáraik pedig külön ajándékban részesültek.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..