home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A versek ünnepe Csókán
Tóth Lívia
2022.05.09.
LXXVII. évf. 18. szám
A versek ünnepe Csókán

A hétvégén Csókán, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben szervezték meg a budapesti Versünnep Fesztivál Diákseregszemléjének vajdasági elődöntőjét. A válogatóra 35 általános és középiskolás diák jelentkezett régiónk több településéről.

Az esemény meghirdetésekor a Versünnep Alapítvány szervezőként arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022-ben Nemes Nagy Ágnes (1922—1991) születésének 100., illetve Illyés Gyula (1902—1983) születésének 120. évfordulóját ünnepeljük. Benevezni magyar, klasszikus vagy kortárs alkotó versével vagy prózájával lehetett, ajánlottan, de nem kötelezően a kiemelt évfordulók szerzőitől. Örömmel tapasztaltuk, hogy Csókán számos költemény hangzott el Nemes Nagy Ágnestől.

A bírálóbizottság munkájában a Versünnep Alapítvány képviseletében Topolcsányi Laura színházi szerző, Oláj Ibolya pedagógus, aki maga is foglalkozott versmondással és László Sándor színművész, tanár vett részt.

A szakemberek az összegzés során elmondták, elégedettek voltak a rendezvény színvonalával, nagyon sok tehetséges gyereket és fiatalt hallottak — bizonyos kategóriában olyan kiegyensúlyozott volt a mezőny, hogy három első díjat ítéltek oda —, és azt is hangsúlyozták, hogy a fellépők többsége tökéletesen beszéli az anyanyelvét, természetesen mond verset, kerülve a hatásvadász kifejezési módot.

A Diákseregszemle vajdasági elődöntőjén a következő eredmények születtek:

1—2. osztály

  1. díj: Juhász Hanna, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta
  2. díj: Serfőző Benedek, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta
  3. díj: Zombori Botond, Jovan Popović Általános Iskola, Csóka

Különdíj: Kólity Máté, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta

3—4. osztály

Különdíj: Gál Emese, J. J. Zmaj Általános Iskola, Szenttamás

5—6. osztály

  1. díj: Lovas Jázmin, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta
  1. díj: Nikolić Dávid, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta
  1. díj: Szarka Hanna, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta

7—8. osztály

  1. díj: Szarka Kitti, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta

Különdíj: Bakos Dorina, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Szenttamás és Galusz Áron, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta
 

Középiskolások:

  1. díj: Jaksa Dominika, Csóka, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület

Különdíj: Szabó Rebeka, Kodály Zoltán MMK, Auróra Beszédművészeti Műhely, Topolya

Juhász Hanna, Lovas Jázmin, Nikolić Dávid, Szarka Hanna, Szarka Kitti, Szabó Rebeka és Jaksa Dominika meghívást kapott a Diákseregszemle nemzetközi döntőjébe, melyet június 11-én tartanak meg Budapesten, a Pesti Vigadó épületében.  


Fotó: Kiss Zoltán 

A díjazottak mellékelt csoportképe a zsűrivel — Topolcsányi Laura színházi szerző, Oláj Ibolya pedagógus, László Sándor színművész, tanár — és a szervezőkkel — Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke és Tóth Lívia, az egyesület irodalmi csoportjának a vezetője — egészült ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..