home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A versek szerelmese
(re)
2014.04.30.
LXIX. évf. 18. szám
A versek szerelmese

Hajnal Tamás, a szabadkai Kizur István Általános Iskola hatodikos tanulója a versek szerelmese. Igaz, inkább írni szereti őket, mintsem olvasni. Legutóbb a Požarevacon megrendezett Sto Mladih Talenata (Száz fiatal tehetség) elnevezésű versenyen került a száz legeredményesebb versíró közé.

Mikor és miért kezdtél el verseket írni?

— Tavaly március közepén, elsősorban azért, mert nagyon szeretem az irodalmat, a verseket. Ha egy-egy a kezembe került, mindig igyekeztem valami számomra érdekeset, megfoghatatlant találni benne, és olyannyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy magam is meg szerettem volna próbálkozni a versírással. Többet is papírra vettettem már, az ihlet pedig csak úgy jön magától, akár a legváratlanabb pillanatokban.

Kaptál-e útmutatást valakitől?

— Persze. Édesapámtól, aki gyerekkorában maga is írt verseket, illetve a magyartanárnőmtől, aki figyelemmel kíséri a próbálkozásaimat. Mindkettőjüknek nagyon sokat köszönhetek, mert megmutatták, hogy mi a szép versben és a versírásban.

Milyen témákat vetettél eddig papírra? Van kedvenced?

— Mindig azt írom le, ami éppen felkelti az érdeklődésemet, ami egy-egy témával kapcsolatban megfogalmazódik bennem. Lehet az a szerelem, tájleírás vagy komolyabb téma is. Kedvencem a tájleírás, és szerintem ez is megy a legjobban.

Hol jelentek meg költeményeid?

— Több alkalommal a Hét Nap Jó Pajtás című rovatában, illetve a most megrendezett požarevaci verseny alkalmából kiadott könyvben. Erre a megmérettetésre több mint háromezer vers érkezett az ország területéről, és a kiadvány a legjobb százat tartalmazza. A versek mellé bekerült egy kis fényképes névjegy is a lakhelyünk, életkorunk és iskolánk megnevezésével.

Vettél már részt más versenyeken is?

— Sajnos nem, ez volt az első megmérettetés, amelyre a magyartanárnőm beküldte a versemet. Tavaly nyáron egyébként az én versemmel nyitottak meg egy csantavéri jótékonysági rendezvényt, mely egy beteg kisfiú gyógykezeltetéséért jött létre, és óriási megtiszteltetés volt a számomra, hogy a kizárólag arra az alkalomra írott versemet a nagyközönségnek is felolvashattam.

Milyen érzés volt, hogy az ország legjobb száz fiatal versírójaként könyvben szerepelhetsz?

— Amikor megtudtam, hogy bekerültem a száz közé, nagyon megörültem. Akkora boldogsággal töltött el, hogy el sem tudom mondani. Tisztában vagyok vele, hogy ez még nem kimagasló eredmény, ám az, hogy a magyar nyelvű verseket is számításba vették, már elismerés a számomra. Ráadásul a könyvet éppen április 11-én, a költészet napján kaptam meg, és ez külön öröm számomra.

Mit jelent neked a versírás?

— A vers számomra belülről fakadó érzelmeket jelent, melyeket kiírhatok magamból, hogy megoszthassam másokkal. Nagyon sok biztatást kapok, hogy folytassam, így minden bizonnyal sok-sok verset írok még.

Tamásnak gratulálunk, és további sok sikert kívánunk neki!      

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..