home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A vers ünnepe Csókán és Budapesten
Tóth Lívia
2019.07.02.
LXXIV. évf. 25. szám
A vers ünnepe Csókán és Budapesten

A héttagú vajdasági versmondó különítmény díjakkal tért haza Budapestről, a Versünnep Fesztivál seregszemléjének döntőjéről. Ezt az eseményt a Csókán megtartott válogató előzte meg.

Elődöntő: Csóka, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székháza

A budapesti Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének délvidéki elődöntőjét Csókán, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában tartották meg. A megmérettetésre 43 általános és középiskolás versmondó jelentkezett Vajdaság több településéről. A rendezvény tematikája nyitott volt, bármely magyar klasszikus vagy kortárs költő költeményével lehetett nevezni.


A vajdasági elődöntő legjobbjai a zsűrivel (a szerző felvételei)

Az esemény megnyitóján fellépett az egyesület Gyöngyikék gyermekkórusa, Keresztes Csenge pedig szólóénekkel mutatkozott be. Az egybegyűlt versenyzőket, pedagógusokat, szülőket Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke köszöntötte, hangsúlyozva, a vers ünnep a szívnek és a léleknek, ezt a napot viszont éppen a jelenlevők teszik ünneppé azzal, hogy eljöttek, és szebbnél szebb költeményeket hoztak magukkal.

A versenyzők teljesítményét Raffai Telečki Ágnes színművész, logopédus, Neisz Péter, a magyarországi Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság alelnöke és Turi Bálint színművész, a Versünnep Alapítvány képviselője bírálta el. Az idén a gyermekek és a fiatalok versválasztása rendkívül színes, változatos volt, és mint a zsűri értékelésében is elhangzott, a legtöbben bátran, csillogó tekintettel, alapos felkészültséggel tolmácsolták a költők sorait. Sokan éppen úgy, mintha a saját történetüket mondanák el, ami a lehető legjobb módja a sikeres szereplésnek.  


Zsűri, közönség, versenyzők

A díjazottak névsora a következőképpen alakult:

Első és második osztályosok: 1. Nagy Tamás (Zenta), 2. Ujházi Nina (Zenta), 3. Gombár Réka (Temerin). Harmadik és negyedik osztályosok: 1. Kisutcai Ivett (Óbecse), Lovas Jázmin (Zenta), 3. Bozsits Noémi (Szabadka) és Balunovity Anna (Csóka). Ötödik és hatodik osztályosok: 1. Majoros Lara (Temerin), 2. Szarka Kitti (Zenta), 3. Gombár Viktor (Temerin). Hetedik és nyolcadik osztályosok: 1. Jaksa Dominika (Csóka), 2. Tóth Katarina (Temerin), 3. Szabó Rebeka (Topolya) és Makrinov Alexandro (Zenta). A középiskolás kategóriában fellépő mindhárom tanuló, Szenci Rita, Almási Andrea és Gregus Klaudia dicséretet kapott, csakúgy mint Szőregi Petra, az egyetlen óvodás fellépő.

A Versünnep Fesztivál seregszemléjének döntőjében Ujházi Nina, Balunovity Anna, Kisutcai Ivett, Majoros Lara, Makrinov Alexandro, Tóth Katarina és Jaksa Dominika kapott bemutatkozási lehetőséget.


A kisebbek: Ujházi Nina, Balunovity Anna, Kisutcai Ivett

 

Döntő: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad

Sikeresen szerepelt a vajdasági kis csapat a budapesti Versünnep Fesztivál seregszemléjének döntőjében. Mindannyian nagyon ügyesek voltak, de mint az lenni szokott az ilyen megmérettetéseken, a zsűri eredményt is hirdetett.

Néhány díjat hazahoztunk Vajdaságba, Temerinbe, Óbecsére, Zentára, Csókára. A zentai Ujházi Nina az első és a második osztályosok csoportjában első helyezett lett. Az óbecsei Kisutcai Ivett a harmadik és a negyedik osztályosok kategóriájában a második helyet szerezte meg. A hetedik és a nyolcadik osztályosok közül pedig a temerini Tóth Katarina az első díjat érdemelte ki, és nyári verstáborban vehet részt, csakúgy mint a csókai Jaksa Dominika, aki nem lett ugyan helyezett, de meghívást kapott a táborba. Az ötnapos, készségfejlesztő, művészeti foglalkozást Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban tartják meg. 


Majoros Lara, Tóth Katarina, Makrinov Alexandro, Jaksa Dominika

A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében mintegy hatvan diák, fiatal és felnőtt mutatkozott be Vajdaságból, Felvidékről, Erdélyből. A fellépők teljesítményét Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke, dr. Sződy Szilárd dramaturg, rendező és Turi Bálint színművész bírálta el.

A zsűri tagjai hangsúlyozták, felemelő érzés azt látni, hogy a piciktől az érett korúakig milyen sok embert összeköt az a láthatatlan szál, amely a magyar nyelv és a magyar irodalom. A versmondóknak a többi közt azt tanácsolták, hogy mindennap barátkozzanak a költeményekkel és a prózával, mert a folyamatos, életformává váló olvasás nagyon sokat segít a megfelelő művek kiválasztásában és a felkészülésben.

A Versünnep Fesztivál az idén több költő, író emléke előtt tisztelgett. Az első évszám 1849, egyik legnagyobb költőnk, Petőfi Sándor halálának az évfordulója. Őt követi Ady Endre, aki száz évvel ezelőtt, 1919-ben lehelte ki nyughatatlan lelkét. A máig páratlan, egyedi írói nyelvezetet ránk hagyó Örkény István halála 1979-ben, negyven évvel ezelőtt következett be. Nagy Gáspár még csak most lenne hetvenéves, és a tavaly elhunyt Kányádi Sándor kilencven évvel ezelőtt született. 


A verseny után a színpadon

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..