home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„A vers még ilyenkor is tenger...”
(m. k. o.)
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
„A vers még ilyenkor is tenger...”

Megtartották a II. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlét Topolyán

Tóth Ferenc költő, drámaíró, néprajzkutató, pedagógus 1980. október 9-én tragikus körülmények között hunyt el. A topolyai családi házán 1995-ben felavatott emléktáblájának megkoszorúzásával vette kezdetét szombaton, október 19-én a Kodály Zoltán MMK kereteiben működő Aurora Stúdió szervezésében a megemlékezés. A Moravicai úti emléktábla megkoszorúzása után a fiatalok a temetőben is elhelyezték a kegyelet virágait a 33 éve fiatalon elhunyt költő sírjára. Ezután a múzeumban sor került a II. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlére, ugyancsak az Aurora beszédművészeti, irodalmi és nyelvművelő csoportjának kezdeményezésére.

— A 15 éves Aurora Stúdió, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakcsoportja nem véletlenül viseli az Aurora nevet. Ugyanez volt a neve annak az iskolai önképzőkörnek is, amelyet az 1965-től 1970-ig gimnáziumi tanárként dolgozó Tóth Ferenc vezetett, vagyis a költő, író személye és munkássága iránti tiszteletről és megbecsülésről van szó, és ennek szellemében szervezték meg az idén is a versmondó szemlét — mondta a Stúdió ifjú vezetője, Gazsó Hargita múzeumpedagógus.

Tizenöt évvel ezelőtt az Aurora irodalmi, beszédművészeti és nyelvművelő műhelyt a gimnázium nyugalmazott, Életfa díjas magyartanára, Vass Borsodi Borbála szervezte újjá. Az ő nevéhez kapcsolódik a Tóth Ferenc Emléknapok ötlete is. A rendezvény kezdetben a költő egy-egy verssora köré csoportosított műsorokból állt. Aztán a háború vihara elmosta az emléknapokat, míg két évvel ezelőtt a Stúdió fiatal vezetője, a topolyai múzeum múzeumpedagógusa, a Stúdió egykori versmondója, Gazsó Hargita meg nem hirdette a versmondó szemlét. A Kodály Zoltán MMK keretében lezajlott első próbálkozás jól sikerült, így került sor tehát az idén a ,,ráismétlés”-re. A második alkalommal megtartott szemlére Vajdaság 12 településéről 56 résztvevő jelentkezett — alsósok, felsősök, középiskolások —, két irodalmi művel (egyet az egyetemes magyar irodalomból, egyet pedig a kisebbségi magyar irodalomból kellett választaniuk). A bírálóbizottság tagjai: Vass Borsodi Borbála és Kalmár Lenke nyugalmazott magyartanár, Kalmár Zsuzsanna színésznő és Gazsó Orsolya kommunikáció- és médiaszakértő volt.

A legeredményesebb versmondók az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet és a topolyai Solymossy Könyvesház könyvcsomagjait kapták ajándékba.

DÍJAZOTTAK: Alsósok: 1. Vakula Bence (Pacsér), 2. Szabó Rebeka (Topolya), 3. Csincsák Viola (Topolya) és Paletta Léna (Pacsér).

5—6. osztályosok mezőnye: 1. Szőke Rebeka (Kishegyes), 2. Katona Boglárka és Rácz Richárd (Topolya), 3. Kalmár Brigitta.

7—8. osztályosok: 1. Szabó Regina (Csóka), Fekete Mária és Kószó Andor (Kikinda), 3. Fekecs Andrea (Zentagunaras).

Középiskolások: 1. Kőműves Noémi (Kishegyes), Bencsik Richárd (Szabadka), 3. Papp Ágnes (Topolya). 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..