home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A véradás jótékony hatásai
(Összeállította: re)
2014.06.11.
LXIX. évf. 24. szám

A véradás azonkívül, hogy mások életét menthetjük meg vele, jótékony egészségügyi hatással is van a szervezetünkre. Június 14-e a véradók világnapja.

Ha rendszeresen adunk vért, jelentős mértékben hozzájárulhatunk a saját egészségünk megőrzéséhez. A cserélődő (megújuló) vér ugyanis csökkenti a szívinfarktus és a rák kockázatát, melyet — a szakemberek szerint — a csökkent vasszint okoz, mivel felgyorsítja a koleszterin oxidációs folyamatait, ami a vér sűrűsödéséhez, vérrögök kialakulásához vezet.

A Journal of the American Medical Associationben megjelent tanulmányban bizonyították is a véradás pozitív hatását: azoknak a 43—61 éveseknek a körében, akik félévente „megcsapoltatják” magukat, jelentősen — 88 százalékkal! — csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata.

Egy másik tanulmány szerint a véradásnak ezenkívül van még egy jó hatása, nevezetesen az, hogy csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát. A magas vasszintet ugyanis a rákkal is összefüggésbe hozták, mégpedig azért, mert a túl sok vas megnöveli a szabad gyökök mennyiségét a szervezetben, ez pedig különféle daganatok kialakulásához vezethet.

A rendszeres véradással tehát „hígíthatjuk” a vérünket, ami mindenképpen jótékony hatással van a szervezetünkre. Jobb lesz a végtagok vérellátottsága, a kezünk-lábunk melegebb lesz, ritkábban kap görcsöt stb.

Ezért ne habozzunk, adjunk vért, hogy másokon segítsünk, egyúttal járuljunk hozzá a saját egészségünk megóvásához is! Fontos tudni, hogy 18 és 65 év között minden egészséges ember adhat vért, a férfiak legfeljebb ötször, a nők háromszor egy évben.    

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..