home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A vendégek szolgálatában
Rencsényi Elvira
2013.06.25.
LXVIII. évf. 26. szám
A vendégek szolgálatában

Az ember alapjában véve bizakodó és gyakorlatias. Ezek a tulajdonságok segíthetnek neki abban, hogy az ínséges időkben feltalálja magát, és megkönnyítse a családja és a saját sorsát. Új sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik — noha nincs állandó munkájuk, vagy éppen keveset keresnek — ismerik a boldogulás receptjét, és annak köszönhetően nemcsak hogy talpon tudnak maradni, hanem jó irányba mozdul el az életük.

Nem teher, szórakozás

Piuković Markót sokan ismerik Szabadkán és környékén. Ez nem is csoda, hiszen huszonöt éve dolgozik felszolgálóként az egyik szabadkai lakodalmas teremben. Habár ezt a munkát kizárólag hétvégeken végzi, évente több száz emberrel találkozik. Azt mondja, számára nem teher, sokkal inkább szórakozás ez a feladat.
— Géplakatosként dolgozom napi nyolc órát, a hétvégéimet pedig a felszolgálásnak szentelem — mondja. — Szerencsére igen kommunikatív és vidám természetű ember vagyok, így nem esik nehezemre a felszolgálás. Általában 24 órát dolgozok pincérként, és ez bizony néha igen nehéz feladat. A leginkább emberpróbáló a talpalás, a folyamatos sürgés-forgás a vendégek körül — de az is csupán fizikailag megterhelő, lelkileg még nem. Lehet, hogy eljön majd az idő, amikor lelkileg is az lesz, de egyelőre nagyon szeretek az emberek között lenni még akkor is, ha ők szórakoznak, én pedig dolgozom.

Szükségből, szeretettel

Marko — habár géplakatosként állandó munkája van —  arra kényszerült, hogy a szenvedélyét pénzre váltsa, pontosabban, hogy a felszolgálói munkát másodállásként űzze. Élete során megpróbálkozott sok egyébbel is, de végül a felszolgálás mellett döntött.
— Amikor évekkel ezelőtt a nejem munka nélkül maradt, nem volt más választásom, mint állandó jelleggel felvállalni még egy állást. Így lettem hét közben géplakatos, hétvégén pedig pincér. Szerencsére a feleségem is ugyanott dolgozik, ahol én, konyhai kisegítőként, így a hétvégeken mindig van közös programunk! Természetesen csak viccelek, mert számunkra minden hétvége igen kemény munkával telik, de azért a pihenésre és a szórakozásra is szakítunk időt. A mi családunkban a hétfő valójában a vasárnap, akkor lehet közös programunk. Megszoktuk már, nincs is ezzel semmi gond. A barátaink is megtanulták, hogy minket vendégségbe vasárnap délután hívhatnak, hozzánk pedig hétfőn jöhetnek.

Józan ész, hideg fej

Marko, ez a mosolygós, igen kellemes megjelenésű középkorú úriember azt vallja, hogy a pincéri hivatás egyaránt karban tartja az ember testét-lelkét.
— Ha hétvégén, mondjuk, egy lakodalomban vagy egy bálon te vagy a felszolgáló, nem fogyaszthatsz alkoholt, ugyanakkor kipihentnek és ápoltnak kell lenned. Ez már önmagában azt jelenti, hogy nem hódolhatsz a káros szenvedélyeknek, mert a munkád megköveteli a higgadtságot, a józan észjárást és a profizmust. Aki tehát felszolgálással szeretne foglalkozni, jegyezze meg jól: lehet ittas minden egyes vendég, a pincér azonban soha!

Oldott hangulat, elégedett vendég

Emberek között lenni, ismerkedni, új barátságokat kötni csodás dolog. Így látja ezt Marko is, aki kimondottan élvezi az emberek társaságát.
— Nagyon szívesen ütök meg közvetlen hangot a vendégekkel, hiszen ezáltal oldódik a hangulat, és a vendégnek olyan érzése támad, mintha a saját otthonában szolgálnák ki őt, nem pedig egy rendezvényen. Számomra ez nagyon fontos, mert szeretem, ha kedvelnek az emberek. És azt is tudom már, hogy csak addig végzem ezt a munkát, amíg a vendég nem lesz a terhemre. Mert ha ez megtörténik, akkor eljött az ideje a visszavonulásnak...
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..