home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A vegyszermentes termesztésben rejlő lehetőségek
VITKOVIĆ Aleksandar
2014.11.11.
LXIX. évf. 46. szám
A vegyszermentes termesztésben rejlő lehetőségek

Az utóbbi néhány évben nemcsak szűkebb környezetünkben, de a térségben is egyre nagyobb teret hódít a biotermesztés. Ez a vegyszerek használata nélkül előállított termékek iránti fokozott kereslettel magyarázható. Szabadkán és környékén mintegy három és fél ezer hektáron folyik ellenőrzött növénytermesztés.

Az EU piacára csakis olyan termelő szállíthat, akinek megfelelő — a termesztés ellenőrzöttségét szavatoló — tanúsítvány van a birtokában. Szerbiában jelenleg ilyen dokumentumot csak a szabadkai Organic Control System adhat ki.

A nyugati, különösen a német piacon tapasztalható fokozott kereslet a vegyszermentes technológiával termesztett gabonafélék iránt. Az utóbbi időben nagy érdeklődés mutatkozik a bioszója iránt is, részben azért, mert Szerbiában tilos a GMO-növények termesztése, részben pedig azért, mert nálunk kiváló termesztési lehetőségek vannak. Így nem csoda, hogy egyre többen fordulnak az Organic Control System szakembereihez azzal a szándékkal, hogy szeretnének bekapcsolódni ebbe a folyamatba. Ennek köszönhetően a biotermesztés vidékünkön egyre népszerűbb lett az elmúlt esztendőben — emelte ki lapunknak adott interjújában Nadežda Pešić Mlinko, a cég minőségért felelős szakembere.

— Az Organic Control System tanúsító szerv nyilvántartása szerint Szabadkán és környékén jelenleg mintegy 3000-3500 hektáron folyik környezet- és egészségbarát termelés. A fenti adatok csak irányszámok, az összegzést az év végén végezzük el, a kapott adatokat pedig a köztársasági agrártárcának is eljuttatjuk. Természetesen ha a szóban forgó területekhez hozzáadjuk azokat, amelyekről erdei gyümölcsöket, illetve gyógynövényeket gyűjtenek, akkor sokkal nagyobb területről beszélhetünk, amelyen környezetbarát gazdálkodás folyik — mondta a szakember. Szerbiában kiadott minőségellenőrzési tanúsítványok közül az Európai Unióban jelenleg csak az OSC által kiállítottat ismerik el. Erre különösen azoknak kell odafigyelniük, akik a nyugati piacon szeretnék értékesíteni termékeiket. A szabadkai cég a németországi rokonvállalattal folytatott többéves sikeres együttműködésnek köszönhetően az USA piacán elismert tanúsítványt is ki tud állítani. Fontos megemlíteni, hogy a vegyszermentes terményeknek magasabb az áruk a piacon, mint a többinek.

Ez a különbség terméktől függően öt és harminc százalék között mozoghat, amit általában a kínálat-kereslet határoz meg — mondta Nadežda. — Tapasztalataink alapján elmondható, hogy az ügyfelek akkor fordulnak hozzánk, amikor már vagy kész, vagy pedig — a vásárlók szemszögéből is — érdekes termékeik vannak. Előfordulhat, hogy a termelő közvetlen megbeszélést folytat a potenciális vásárlóval a terménye átvételéről, és csak utána keresi fel az OCS szakembereit. Ez is csak azt bizonyítja, hogy mi senkit sem beszélünk rá a vegyszermentes termesztésre. A felvásárlási árat több tényező is befolyásolhatja. Ha a gazda az általunk ellenőrzött terményt — szerződés alapján — ismerősének adja el, akkor már a termelési ciklus elején tudjuk, mekkora lesz a termény piaci ára, mely egyébként általában valamivel magasabb a vegyszeres technológiával megtermelt terményénél. Ám ha valaki vállalja, hogy önállóan értékesít, például piacokon, vásárokon és egyéb rendezvényeken, akkor a termék árát belátása szerint alakíthatja. Gyakran tapasztaljuk, hogy az így értékesített termékeknek bizony „megvan az ára”, de ennek ellenére mégis van kereslet a biotermékek iránt, ami azt bizonyítja, hogy a vásárlók megszerették őket. Természetesen nemcsak a rendszerbe kapcsolt, hanem a lehetséges ügyfeleknek is be kell tartaniuk a termesztés technológiájára vonatkozó szigorú szabályokat. Ezért azt javaslom a leendő termelőinknek, hogy mielőtt hozzánk fordulnának, tájékozódjanak a vegyszermentes termelésről és a követelményeiről. Ha döntöttek, akkor keressenek fel bennünket.

Az Organic Control System kizárólag személyes kapcsolatfelvétel után, írásban adja meg az ellenőrzésre és a tanúsítvány kiállítására vonatkozó árajánlatát. Ez még semmire sem kötelezi a termelőt. Fontos hangsúlyozni, hogy az OCS soha nem ad telefonon árajánlatot. Ez azért van így, mert a költségek meghatározásakor több fontos tényezőt is figyelembe kell vennünk. Ha azonban potenciális ügyfelünk meg van elégedve az általunk megszabott árral, akkor a szerződés aláírása és a szóban forgó terület általunk ellenőrzött rendszerbe való kapcsolása következik. A tanúsítvány egy termelési ciklusra adható ki, és minden évben meg kell újítani. Az ügyfeleink elégedettsége, illetve a termelők körének bővülése a legjobb bizonyíték rá, hogy jól végezzük a munkánkat — véli Nadežda Pešić Mlinko.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..