home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A vámunió reformja
Talpai Lóránt
2023.05.25.
LXXVIII. évf. 21. szám
A vámunió reformja

Az Európai Bizottság javaslata — Szlovénia lebontja a határkerítést — Június elején Romániába látogat III. Károly brit király

Az Európai Bizottság javaslata

Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be az EU 1968-ban létrehozott vámuniójának reformjára. Az intézkedések leegyszerűsítenék a vámeljárásokat a gazdasági szereplők számára, mérsékelnék a vámeljárások nehézkességét — tájékoztatott az uniós bizottság. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a hagyományos vámáru-nyilatkozatokat az importfelügyelet adatvezérelt megközelítésével váltanák fel. Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a Brüsszelben megtartott sajtótájékoztatóján a javaslat részleteit ismertetve közölte, az új intézkedések a vámhatóságok számára elérhetővé teszik azokat az eszközöket és erőforrásokat, amelyek segítségével megfelelően értékelhetőek és leállíthatóak az EU-ra, valamint az uniós állampolgárokra és a tagállmai gazdaságokra nézve valódi kockázatot rejtő behozatalok. Elmondta, az előterjesztett reform válasz az uniós vámhatóságok működését jelenleg megnehezítő körülményekre, egyebek között a kereskedelem, azon belül is az e-kereskedelem volumenének jelentős növekedésére.

Szlovénia lebontja a határkerítést

Szlovénia megkezdte a Horvátországgal közös határán lévő panelkerítés eltávolítását — közölte a szlovén közszolgálati televízió. A migrációs hullám miatt Szlovénia még 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték és kibővítették. A közös határszakaszon 136 kilométer pengés drótkerítés és 60 kilométer panelkerítés húzódott. A pengés drótkerítés eltávolítása még tavaly júliusban megkezdődött, és jelenleg még 10 kilométer maradt belőle. A panelkerítés lebontása a múlt héten indult a dél-szlovéniai Osilnica és Jelšane határátkelőhelyek környékén. A munkálatok megtekintése céljából Boštjan Poklukar belügyminiszter és Marjan Šarec védelmi miniszter is a helyszínre látogatott. Poklukar a sajtónak ekképp nyilatkozott: „Itt volt az ideje a panelkerítések eltávolításának, mert jelenleg már nem szolgálják azt a célt, amely miatt felállították őket.

Június elején Romániába látogat III. Károly brit király

Nicolae Ciucă román miniszterelnök megerősítette, hogy június 2-án Romániába látogat III. Károly, az Egyesült Királyság uralkodója. Az út a bukaresti, protokolláris programon kívül Károly király Brassó megyei, Szászfehéregyházán (Viscri) található birtokára is kiterjed. Ciucă megerősítette, hogy a látogatás szerepel a bukaresti kormány agendájában, arra a kérdésre azonban, hogy hány napot tölt Károly király Romániában, azt válaszolta: nem tudja. Károly walesi hercegként 1998 óta rendszeres vendégnek számított Romániában: Erdélyben több házat, a székelyföldi Zalánpatakon egy falusi gazdaságot is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkereste. A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..