home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A választási bizottság tagjairól döntenek a vkt rendkívüli ülésén
Szakáll Laura
2022.02.10.
LXXVII. évf. 6. szám
A választási bizottság tagjairól döntenek a vkt rendkívüli ülésén

A múlt héten elfogadott választási törvény értelmében minden községben és városban egy héten belül dönteni kell a helyi választási bizottságról. Ez az egy napirendi pont szerepel a Szabadkai Városi Képviselő-testület péntekre, február 11-ére összehívott rendkívüli ülésén, melynek megtartása elkerülhetetlen — mondta dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke a mai sajtótájékoztatón.

— Egy törvényben pontosan szabályozott kötelezettségnek fog eleget tenni a városi képviselő-testület. Az új helyi választásokról, önkormányzati választásokról szóló törvény ugyanis előirányozza, hogy a törvény hatályba lépését követő hét napon belül az összes községi, illetve városi képviselő-testületnek az országban meg kell tartania az ülését, és ki kell neveznie a helyi választási bizottságot. A szerbiai képviselőház a múlt pénteken fogadta el ezt a törvényt, mely kedden lépett hatályba, onnantól van hét napja az összes önkormányzati képviselő-testületnek a választási bizottságnak a megválasztására. A törvény értelmében a 100 000-től 500 000 választópolgárig terjedő sávban, tehát egy-egy önkormányzat esetében ha 100 000 és 500 000 közé tehető a választópolgárok száma, akkor a helyi választási bizottság az elnökkel és az elnökhelyettessel együtt 22 tagú. A frakcióvezetőkkel lefolytattam az egyeztetést, a neveket leadták, minden feltétel adott ahhoz, hogy megtartsuk a rendkívüli ülést és elvégezzük ezt a feladatot. Ami konkrétan a pártok közötti leosztást illeti, a Szerb Haladó Pártnak 10 helye lesz, a VMSZ-nek 7, az SPS-nek 1, a Vajdasági Frontnak 1, a Szabadka Polgári Mozgalma frakciónak 1, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének és az Orosz Pártnak 1-1 taghelyettese lesz. Így adódik össze a 22-es létszám, illetve egy titkára és egy titkárhelyettese van a választási bizottságnak.

Ez lesz a jelenlegi mandátumban megtartott második rendkívüli ülése a testületnek. Pásztor Bálint hangsúlyozta, ahogyan korábban is elmondta, a vkt munkája kiszámítható, tervezhető, elvek szerint működő, amit be is bizonyított az elmúlt másfél év. 

Fényképezte: Dinovizija

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..