home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A vajdaságiak nagyon is tudnak
Bíró Tímea
2019.12.22.
LXXIV. évf. 51. szám
A vajdaságiak nagyon is tudnak

Középiskolásként nincs is izgalmasabb, mint kutatni egy, a szívünkhöz közel álló téma után, egyre több információt megtudni róla, majd egy tudásfelmérő keretében összemérni az előadókészségünket és a szorgalmunkat a többiekével. Erre való a TUDOK is, mely egy színvonalas megmutatkozási lehetőség a fiatal kutatók körében.

A Kutató Diákok Mozgalma a 2019/20-as évben is meghirdette a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciáját, melynek célja lehetőséget adni a tanulóknak, hogy bemutassák a kutatói tevékenységüket. Míg Magyarországon tematikusak a válogatók, addig a határon túl, Vajdaságban, Erdélyben és a Felvidéken regionális alapon rendezik meg őket.


A szerző felvételei

December 7-én Szabadkán a Vegyészeti-Technológiai Iskola adott otthont a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciája (TUDOK 2020) vajdasági döntőjének. A természettudományok és a humán tudományok szekcióban 7-7 téma került a zsűri elé. A természettudományok terén dr. Fehér Illés kémikus, dr. Csákány Károly orvos, gyermeksebész és Mester Imre élelmiszeripari mérnök, tanár véleményezte a diákok munkáját. A humán tudományok szekciójában dr. Muhi Béla közgazdász, tanár, Berényi Emőke irodalmár, doktorandusz, valamint Szabó Hunor történész, szaktanár alkotta a zsűrit.

A birálóbizottság értékelte a kutatás eredetiségét, a munka minőségét, a szakmai kompetenciát és a háttérismeretet, az előadásmódot, a kutatás felépítettségét és logikai kapcsolatait, a vitában való helytállást, a prezentáció formai követelményeit, valamint a szakirodalom ismeretét.

Dr. Muhi Béla, az esemény vajdasági szervezője elmondta, hogy a TUDOK egy húsz évvel ezelőtt indult mozgalom, mely arra irányul, hogy egybegyűjtse azokat a középiskolai csoportokat, amelyek tehetségkutatással foglalkoznak.

— Ennek a húszéves hagyománynak az elindítója a magyarországi Csermely Péter professzor volt. Nagyon sok tehetséget sikerült felfedeznünk, a pedagógus kollégák pedig kiválóan végzik a tehetségápolást mint feladatot. Már a kezdetektől fogva magától értetődő volt, hogy a határon túli régiók is részt vesznek a konferencián. Az idén tizennégy szakdolgozatot hallhat a zsűri, a tanulóknak tizenöt perc áll rendelkezésükre. Egyedül, de párban is dolgozhattak a diákok. Nagy tekintélynek örvendenek a délvidékiek a döntőn, gyakran hoznak haza első díjat a szociológia, a pszichológia, a robotika vagy a kémia területéről. Meg kell dicsérni a pedagógusokat is, akik időt és energiát nem sajnálva foglalkoznak a diákokkal, és felkészítik őket a versenyre. Egyértelműen megállapítható, hogy a Tisza mentéről érkezik a legtöbb pedagógus és tanuló.

A koordinátortól azt is megtudtuk, hogy a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsban a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületét és a GENIUS tehetséggondozó mozgalmat képviseli. A regionális konferencia lebonyolításában együttműködő partner a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete.


Dr. Muhi Béla és Nagy Varjas Árpád

A debreceni döntőbe a természet- és a humán tudományok szekcióból is két-két versenyző/tanulópáros szerzett részvételi jogot.

A természettudományok kategóriában továbbjutott:

— Sav aktiválta fémorganikus ródium komplexek (kémia). Fodor Gábor és Kulcsár Tamás, zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium. Mentor: Mészáros János és Szórád Endre.

— A nyílthalmazok alakja (fizika-csillagászat). Toldi Emese, topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola. Mentor: dr. Csizmadia Szilárd.

A humán tudományok szekcióból a zsűri a következő munkákat és készítőjüket juttatta tovább:

— Egy csodás ünnepség feledésbe merülése (helytörténet). Galac Dóra és Szladek Laura, zombori Veljko Petrović Gimnázium. Mentor: Wilhelm József.

— Intermedialitás a vajdasági neoavantgárd irodalomban (irodalom). Szabó Réka Dorottya, szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium. Mentor: Takács Izabella.


Szabó Réka Dorottya

Lapunknak Szabó Réka Dorottya elmondta, hogy az idén vett részt először a versenyen.

— Két tanárom, Takács Izabella és Tolnai Varga Piroska ajánlotta a TUDOK-ot, és ők is készítettek fel. A témaválasztás viszonylag gyorsan megtörtént, és mivel ez egy Kárpát-medencei verseny, valami olyasmivel szerettünk volna előállni, ami a miénk. Hogy irodalommal kapcsolatos legyen a téma, az nem volt kérdés. Ha pedig irodalom és Vajdaság, akkor neoavantgárd. Ez az a stílus, amely a vajdasági alkotókra jellemző a magyar irodalom szempontjából. Az sem mellékes, hogy az idén ötven éve alakult meg a Bosch+Bosch csoport, tehát a téma még aktuális is. November elején kellett leadni a jelentkezést és az absztraktot — ekkor kezdtem el foglalkozni vele. Az utolsó pillanatig készültem, de még mindig bőven van mit feltárnom.

A TUDOK Kárpát-medencei döntőjét egy magyarországi helyszínen bonyolítják le jövőre. A díjazottakat különféle publikációs lehetőségek várják, eljuthatnak a stockholmi Nobel-díj-átadóra, illetve a felsőoktatásban kutatást végző hallgatók számára kétévente megrendezendő Országos Tudományos Diákköri Konferencián is indulhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..