home 2023. december 11., Árpád napja
Online előfizetés
A vajdasági magyarok büszkék lehetnek a megtett útra
Tóth Lívia
2023.08.23.
LXXVIII. évf. 34. szám
A vajdasági magyarok büszkék lehetnek a megtett útra

„Ezer esztendőket még a népek is csak csodák révén élhetnek túl.”

(Illyés Gyula)

Szent István-napi ünnepséget tartottak Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. Az „Ó, Szent István, dicsértessél…” című rendezvényen ünnepi beszédet mondott Fremond Árpád, az MNT elnöke, valamint Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke.


A Dinovizija felvétele

Augusztus 20-a Szent István királyunk napja, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. A XXI. században az egységes magyar nemzet megszilárdulásának és fennmaradásának ünnepe — fogalmazott Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Hozzátette, mi, magyarok szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Szent István királyunk több mint ezer éve olyan államot hozott létre, amely ma is képes a nemzet mögött állni, és olyan alapokat fektetett le, amelyeket szeretnénk megőrizni és továbbadni az eljövendő generációknak.

— Szent István intelmei örök érvényű útmutatást adnak számunkra. Ilyen a béke, az alázat, a szelídség, a türelem, a bölcsesség, de mindenekelőtt a keresztény hit és annak megőrzése. Ezek az intelmek valójában mindannyiunkhoz, minden magyar emberhez szólnak, éljünk a Kárpát-medence bármely pontján. Mi, vajdasági magyarok István királyunk intelmeit követve méltán lehetünk büszkék a megtett útra. Bölcsek voltunk, alázatosak, és türelmesen óvtuk, építettük a közösségünket.

Fremond Árpád hangsúlyozta, ebben a munkában kimagasló szerep jutott Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, de partnerként szükség volt a szerb államra is. Emlékeztetett, a vajdasági magyarok 1999-ben éppen augusztus 20-án kezdték el az autonómia építését, melyben elsők voltak a Kárpát-medencében. Ünnepi beszédét a következő gondolatokkal fejezte be:

— Mi, vajdasági magyarok a Szent István által kijelölt úton maradva kitartottunk értékeink és hagyományaink mellett. A legnehezebb időkben is megőriztük a keresztény értékeket, képesek voltunk a legnehezebb helyzetből is felállni, talpon maradni. Úgy gondolom, így lehetünk ma is sikeres, mások számára útmutatást adó nemzet. A hit, a remény és az egymásért való kiállás megtartott minket, ezzel biztosítva az egységet és azt, hogy ma is van otthonunk.

Augusztus 20-a Vajdaságban 2018 óta kiemelt tartományi jelentőségű ünnep. Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke szerint Vajdaság értéke és az állam sikerének kulcsa az egyenlőségben és az egységben rejlik, a nemzetek közti kölcsönös megértésen és összetartozáson alapszik. 

Az újbúzából sütött kenyeret ft. Horváth Ákos, az újvidéki Mária Neve római katolikus templom káplánja, ft. Dolinszky Áron, a Szerbiai-Vajdasági Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház lelkésze és nt. Harangozó László, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke áldotta meg.

Az ünnepségen számos vendég mellett részt vett Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke, Pálinkás Gábor, Magyarország belgrádi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Benyovszky Anna Andrea, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Deli Andor, az Európai Parlament képviselője.

Az alkalmi műsorban fellépett Török Noémi népdalénekes, Vajda Noa Pálma versmondó, Elor Emina és Szalai Bence színművészek, valamint levetítették Herczeg Zsolt filmrendező és Miskolci Rolland vágó Titkos kertek rejtekén, Vajdaság című filmetűdjét. A topolyai Kodály Zoltán Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese az óbecsei Fokos zenekar kíséretében aratott fergeteges sikert. A táncműsor koreográfusa és szerkesztője Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna volt.

Az ünnepi esemény a Boldogasszony Anyánk vallási himnusz közös éneklésével ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..