home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A vajdasági magyar könyv és olvasás napja
Kónya-Kovács Otília
2011.04.06.
LXVI. évf. 14. szám
A vajdasági magyar könyv és olvasás napja

Toldi Éva, Bordás Győző, Mészáros Krisztina és Gobby Fehér GyulaA Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottságának döntése alapján a vajdasági magyar könyv és olvasás napja elnevezésű esemény házigazdája az idén a nagybecskereki Petőfi MME lett. A megnyitón mgr. Tóth-Glemba Klára, az egyesüle...

Toldi Éva, Bordás Győző, Mészáros Krisztina és Gobby Fehér Gyula

A Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottságának döntése alapján a vajdasági magyar könyv és olvasás napja elnevezésű esemény házigazdája az idén a nagybecskereki Petőfi MME lett.
A megnyitón mgr. Tóth-Glemba Klára, az egyesület elnöke örömét fejezte ki, hogy társszervezőként a Forum Könyvkiadóval közösen vehetnek részt ebben a rangos műsorban. Hangsúlyozta, hogy a nagybecskerekiek vonzalma a könyvhöz, az olvasáshoz 1875-ig vezethető vissza -- ekkor alakult meg a helybeli Polgári Olvasókör. A kikölcsönözhető könyvek száma akkor 229 volt, ma viszont a Petőfi könyvtárát mintegy 13 ezer könyv alkotja. A rendezvényt Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa nyitotta meg, és felolvasta Kosztolányi Dezső születésnapján című alkalmi írását.
A folytatásban Böndör Pál, Beszédes István és Csorba Béla vallott a közönségnek arról, hogy mit olvastak gyermekkorukban. Ezt követően Egy Kosztolányi-regény filmes olvasata címmel Faragó Kornélia mondott bevezetőt a Pacsirta című filmhez.
A délutáni program keretében dr. Bányai János mondta el a közönségnek, mely könyveket ajánlja olvasásra, Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó igazgatója pedig arról értekezett, hogy száz éve, 1911-ben Kosztolányi Dezső Nagybecskereken járt, felolvasott az irodalombarátoknak, ezzel népszerűsítve a XX. század eleji modern magyar irodalmat. A program keretében Bogdán József pap költő olvasói szemmel szólt a Kosztolányi család személyes dokumentumairól.
A Nagybecskereken 110 éve született Majtényi Mihály műveiből Tabacski Edit könyvtáros készített kiállítást, az íróra Bordás Győző és Gobby Fehér Gyula emlékezett, Mészáros Krisztina magyartanárnő pedig Majtényi olvasatát ismertette. A beszélgetést Toldi Éva moderálta.
A rendezvény záró részeként a fiatalabb nemzedék is bemutatkozott a Rituális labdajátékok című Híd-antológia bemutatójával. Felolvasott Benedek Miklós, Kiss Tamás és Aaron Blumm, a beszélgetést Patócs László vezette.
A vajdasági könyv és olvasás napja alkalmából a Forum Könyvkiadó könyvbusza kedvezményesen kínálta a vajdasági kiadványokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..