home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A vadászok, akik nem csak vadásznak
Bacsik Lőrinc Natália
2022.06.14.
LXXVII. évf. 23. szám
A vadászok, akik nem csak vadásznak

Megtartották a magyarcsernyei Sólyom Vadászegyesület évi közgyűlését. A vadászcsárdába nagyjából 80 meghívott személy érkezett. A vendégek között ott volt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, dr. Tóth László, a Helyi Közösség elnöke, továbbá a helyi civil szervezetek képviselői, helyi vadászok, valamint a szomszédos települések — Szerbcsernye, Klári (Radojevo), Leónamajor (Vojvoda Stepa), Pálmajor (Karađorđevo), Torda, Tóba, Kisorosz — vadásztársaságának 4-4 tagja.

A megjelenteteket ifj. Szilágyi László, a vadászegyesület elnöke köszöntötte, s felolvasta az egyesület évi beszámolóját is. A vadas ízű őzgulyást id. Megyeri Tibor vadász készítette. A finom vacsora mellé a zenéről a tordai Samu Csongor gondoskodott.

László vadászcsaládból származik, édesapja, nagybátyja, öccse is vadász, sőt, nagyapja is az volt. Ő maga 2004 óta űzi ezt az ősi tevékenységet, és három éve tölti be az egyesület elnöki tisztségét.


Ifj. Szilágyi László

* Hány tagja van az egyesületnek, és vannak-e fiatal, új vadászok?

— A Sólyom Vadászegyesület 32 tagot számlál. Igaz, hogy fogy a falu lakossága, de a régebbi időkben is 40 körül mozgott az egyesület létszáma. Négy új vadászunk van. Az új tagoknak több elvárásnak is meg kell felelniük: hosszabb ideig ki kell járniuk a vadászokkal a terepre, vadász- és fegyvervizsgát kell tenniük, de a személyiségük, jellemvonásuk is nagyon fontos.  

* Mesélnél az itteni vadászok tevékenységéről?

— Egyesületünk 3400 hektáron gazdálkodik. A vadfajokra megvan a megfelelő idény. A párzás idejében, és amikor a kicsik megszületnek, olyankor nem vadászunk. A vadszámlálás is nagyon fontos. Ezt úgy csináljuk, hogy tavasszal körvadászatot szervezünk puska nélkül. Ez hajtással történik, körönként haladunk. Így megtudjuk, hogy körülbelül hány nyúl, őz van a területünkön, s ez alapján van meghatározva a kilövési kvóta. A vaddisznók a 2000-es évek elején kezdtek megjelenni tömegesebben a mi vidékünkön. Valószínű, hogy Romániából jöttek át, mert ott a mezőgazdászok megbolygatták az élőhelyüket, több erdőt szántófölddé alakítottak át. Ezért voltak kénytelenek a vaddisznók más helyeket keresni. Ezeket az állatokat este vadásszák, mert akkor mozognak. Intenzív, érdekes tevékenység ez, mert nem lehet annyira követni az útjukat, egy este akár 50 km-t is meg tudnak tenni. Nem tudni, honnan bukkannak elő, s nagyon gyorsak. Nem szokták a kollégák hajtani a vaddisznókat, hanem általában lesről vadásszák őket. Tizenhárom zárt lesünk van az erdőben. A főszenzonban, október közepétől január végéig fácánra, nyúlra vadászunk, ez minden vasárnap megtörténik. A külföldi vagy a hazai turisták számára őzvadászatot szoktunk szervezni, amikor a lelőtt vad agancsáért, vagyis a trófeáért a turista bizonyos összeget fizet. Az egyesület bevételének ez teszi ki a legnagyobb részét. Az idén eddig 8 turistánk volt, ők több napig is itt tartózkodtak.

* Úgy tudom, a vadászok nemcsak a vadászat alkalmával gyűlnek össze, hanem munkaakciókat is szoktatok szervezni.

— Évente 45-50 ilyen megmozdulást tartunk, mindenkinek minimum hat alkalmon kell részt vennie. A csárda körüli takarítást, fűvágást csoportokban beosztva végezzük, de az etetők, lesek felállítását, karbantartását is. A vadállomány etetése és a sózók kihelyezése, melyekből nagyjából 50 darab van, szintén a mi feladatunk. Nyalósót viszünk ki az őzeknek, ez jó hatással van az egészségi állapotukra, az agancs minőségére. Vadásztársaságunknak van földterülete, melyen kukoricát, búzát, napraforgót termesztünk. Ebből tudjuk megoldani az állatok etetését, valamint minden vadásznak évente két zsák kukoricát is be kell adnia, és egy cég is segít bennünket. Összesen több mint 10 tonna táplálékot szoktunk kivinni a vadaknak télen. Nagyon fontos feladatunk még a kártevők (róka, aranysakál) elterjedésének megállítása is, azaz a számuk csökkentése. Ezek nagymértékben kihatnak a kisebb vadak populációjára, hiszen elpusztítják a nyulak és az őzek kicsinyeit, de betegségeket is terjeszthetnek.

* A vadászcsárda egy nagyon szép, modern létesítmény a faluban. Milyen újításokat végeztek rajta az utóbbi években?

— Próbáljuk állandóan újítani, fejleszteni. Mondhatom, hogy Vajdaság egyik legszebb épülete a mi csárdánk. Pályázatokon veszünk részt, főleg így tudjuk megvalósítani a beruházásokat. Öt évvel ezelőtt a Prosperitatinál megnyert összegből, mely körülbelül 3 400 000 dinár volt, egy erkélyt, teraszt sikerült építenünk, így a helyiség befogadóképessége is megnőtt, most a terem kapacitása 150 személy. Továbbá, ha szükséges, egy időben akár két rendezvényt is lehet szervezni. Legtöbbször születésnapokat, esküvőket, halotti torokat tartanak. Az emeleten szobák vannak, melyeket a 2000-es évek elején építettek, s azóta is folyamatosan újítjuk őket. Öt szobáról beszélünk, fürdővel együtt, és egy nagyobb terem is van, ahol társaloghatnak a vendégek, de szükség esetén ott is lehet aludni. Nemrég egy hűtőházzal gazdagodtunk, melyre nagy szükség volt, mert a vaddisznó húsát itt tároljuk, amíg a lelőtt állatból vett mintát a nagybecskereki és az újvidéki kutatóintézetben vizsgálják. Befektetésekkel próbáljuk megoldani, hogy a magyarcsernyei Sólyom Vadászegyesület minél jobban működjön és fejlődjön.

László elmondta még, hogy már ötéves kora óta ott van a vadászok között, szereti a vadászatot, és szívügye az egyesület sorsa. Ötéves kislányát is ki szokta vinni az erdőbe állatokat lesni, hamarosan pedig a most féléves kisfia is belekóstolhat a vadászok életmódjába. Biztos vagyok benne, hogy a vadászat iránti szenvedély még sokáig megmarad a Szilágyi családban.


A szerző és a Sólyom Vadászegyesület felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..